DTF: dlaczego rogi nadruku odchodzą od materiału po ostygnięciu?
J
JarekKolory
Prowadzę małą jednoosobową działalność i robię krótkie serie odzieży dla lokalnych ekip sportowych oraz kilku firm usługowych. Ostatnio przy zamówieniu na około 40 koszulek zauważyłem, że po wgrzaniu wszystko wygląda dobrze, ale po kilkunastu minutach od ostygnięcia niektóre rogi grafiki zaczynają delikatnie odstawać od materiału. Nie dzieje się to na każdym nadruku, tylko głównie przy większych elementach z pełnym kolorem i przy grafikach blisko krawędzi koszulki. Folia po zdjęciu wygląda normalnie, nadruk nie jest lepki ani popękany, ale te narożniki wyglądają tak, jakby nie złapały równo z resztą. Problem wyszedł mi dopiero na etapie pakowania gotowego zlecenia, więc trochę mnie to zaskoczyło. Koszt materiału i wydruku nie jest duży jednostkowo, ale przy takiej serii poprawki zaczynają już robić różnicę. Czy ktoś spotkał się z tym, że w DTF nadruk trzyma się na środku, a po ostygnięciu odchodzą tylko rogi grafiki?
Odpowiedzi (10)
K
Krawiec
2026-07-08 16:15
Przy DTF takie odchodzenie rogów po ostygnięciu często wynika z połączenia zbyt niskiego realnego docisku, za krótkiego dogrzania albo nierównej temperatury na płycie prasy. Przy większych grafikach problem wychodzi szybciej, bo folia i klej pracują na większej powierzchni, a narożniki dostają najmniej stabilny docisk. Sprawdziłbym też, czy materiał nie ma apretury albo wilgoci, bo wtedy nadruk potrafi wyglądać dobrze na gorąco, a po ostygnięciu zaczyna puszczać właśnie na krawędziach. Dużo daje krótki drugi docisk po zdjęciu folii, przez papier silikonowy lub teflon. Jakie masz ustawienia temperatury, czasu i docisku dla tych koszulek?
A
Adrian
2026-07-08 16:21
Odpowiedź do Krawiec
Przy DTF takie odchodzenie rogów po ostygnięciu często wynika z połączenia zbyt niskiego realnego docisku, za krótkiego dogrzania albo nierównej temperatury na
Krawiec dobrze to ujął, przy większych nadrukach każdy brak docisku albo chłodniejszy fragment płyty od razu wychodzi na rogach, zwłaszcza jeśli klej nie złapie równo na całej powierzchni. Sprawdziłbym też, czy koszulki były krótko odparowane przed wgrzaniem i czy robisz drugi docisk po zdjęciu folii?
D
DTFPro
2026-07-08 17:13
Odpowiedź do Adrian
Krawiec dobrze to ujął, przy większych nadrukach każdy brak docisku albo chłodniejszy fragment płyty od razu wychodzi na rogach, zwłaszcza jeśli klej nie złapie
Adrian dobrze zwrócił uwagę na docisk i odparowanie, bo przy większych grafikach takie rzeczy wychodzą dopiero po ostygnięciu. Ja bym jeszcze sprawdził, czy koszulka nie ma szwu, zgrubienia albo lekkiej nierówności blisko rogu nadruku, bo wtedy prasa wygląda jakby dociskała, a folia w tym miejscu łapie słabiej. Drugi docisk po zdjęciu folii też potrafi dużo zmienić, szczególnie przez papier lub matę, żeby klej jeszcze raz równo wszedł w materiał. Jaką temperaturę, czas i nacisk masz ustawione przy tym zleceniu?
P
Patrycja
2026-07-08 17:30
Odpowiedź do DTFPro
Adrian dobrze zwrócił uwagę na docisk i odparowanie, bo przy większych grafikach takie rzeczy wychodzą dopiero po ostygnięciu. Ja bym jeszcze sprawdził, czy kos
Dokładnie, przy dużych grafikach nawet mała nierówność pod rogiem potrafi wyjść dopiero po schłodzeniu, bo klej nie złapie tam tak samo jak na reszcie powierzchni. Sprawdziłbym jeszcze, czy problem powtarza się w tym samym miejscu na koszulce albo przy tym samym ułożeniu na prasie.
Z
Znakowanie24
2026-07-08 17:09
Odpowiedź do Krawiec
Przy DTF takie odchodzenie rogów po ostygnięciu często wynika z połączenia zbyt niskiego realnego docisku, za krótkiego dogrzania albo nierównej temperatury na
Krawiec dobrze to ujął, przy większych nadrukach każdy brak docisku albo chłodniejsze miejsce na prasie szybko wychodzi na rogach. Sprawdzałeś, czy po dogrzaniu i zdjęciu folii robisz jeszcze krótki drugi docisk przez papier?
F
FarbaSpec
2026-07-08 17:27
Brzmi jak problem na styku temperatury, docisku i samego kleju/proszku, szczególnie jeśli wychodzi dopiero po ostygnięciu. Przy większych elementach narożniki często dostają trochę mniej równy docisk, zwłaszcza jeśli koszulka ma szwy, grubsze przeszycia albo grafika leży blisko krawędzi płyty. Sprawdziłbym też, czy folia była ściągana dokładnie w trybie przewidzianym dla danego materiału, bo przy hot/cold peel różnica potrafi dać właśnie takie odstawanie rogów. Druga rzecz to wilgoć w koszulkach albo w transferze, bo po prasie wygląda OK, a potem klej nie trzyma tak stabilnie jak powinien. Przy dużych nadrukach pomaga czasem krótki pre-press samej koszulki i dodatkowe dogrzanie po zdjęciu folii przez papier/silikon, żeby klej dobrze siadł w strukturze materiału. Jeśli problem jest tylko na części sztuk, zerknąłbym też, czy prasa faktycznie trzyma równą temperaturę i nacisk na całej powierzchni. Jakie parametry dajesz teraz: temperatura, czas, docisk i czy folię ściągasz na ciepło czy po wystudzeniu?
D
Darek
2026-07-08 18:48
To nie musi od razu oznaczać złej folii czy kleju, często rogi puszczają przez za niski docisk albo zbyt szybkie zdjęcie folii po prasie, zwłaszcza przy większych powierzchniach. Na jakiej temperaturze, czasie i docisku to wgrzewasz?
D
DrukarniaX
2026-07-08 21:25
U mnie podobnie działo się przy zbyt krótkim dogrzaniu rogów albo przy za małym docisku na większych elementach. Jaką temperaturę, czas i docisk ustawiasz przy tych koszulkach?
P
PloterPro
2026-07-09 09:38
Miałem podobnie przy większych grafikach i u mnie winne było połączenie za niskiego docisku z trochę za szybkim odrywaniem folii. Po ostygnięciu rogi zaczynały pracować, szczególnie na koszulkach z grubszą gramaturą albo przy nadruku blisko szwów. Pomogło mi dociśnięcie jeszcze raz przez papier silikonowy na kilka sekund i pilnowanie, żeby materiał był dobrze wygrzany przed aplikacją. Jaką temperaturę, czas i docisk masz ustawione przy tych większych nadrukach?
F
Filip
2026-07-18 08:49
U mnie podobnie działo się przy większych grafikach, kiedy docisk był trochę za słaby albo koszulka miała wilgoć w materiale. Po ostygnięciu rogi łapały naprężenie i zaczynały minimalnie odchodzić, mimo że zaraz po prasie wyglądało idealnie. Pomogło mi krótkie przeprasowanie samej koszulki przed aplikacją i drugi krótki docisk po zdjęciu folii, już przez papier silikonowy. Na jakiej temperaturze i czasie to wgrzewasz?