Jak przygotować plik do druku roll-upu, żeby grafika nie była ucięta po montażu?
P
Piotrek_91
Mam do przygotowania projekt roll-upu dla klienta i pierwszy raz robię plik pod konkretny system kasetowy. Wiem, że część grafiki chowa się w kasecie i nie chcę, żeby ważne elementy wypadły za nisko albo zostały przycięte. Jak najlepiej ustawić marginesy, spady i bezpieczny obszar w takim projekcie?
Odpowiedzi (10)
D
Darek
2026-07-11 22:19
Przy roll-upach kluczowe jest sprawdzenie specyfikacji konkretnej drukarni albo systemu, bo dół potrafi się różnić w zależności od kasety. Zwykle przyjmuje się, że dolne kilkanaście centymetrów to strefa techniczna, która częściowo schowa się w mechanizmie, więc nie dawałbym tam logo, tekstów ani ważnych elementów kompozycji. Tło może spokojnie schodzić niżej, nawet jeśli fragment zniknie w kasecie, bo wtedy po rozłożeniu nie będzie widać przypadkowego białego paska. U góry też dobrze zostawić trochę oddechu, bo listwa zaciskowa może zabrać kilka milimetrów lub optycznie przyciąć projekt. Spady ustaw tak, jak podaje drukarnia, często jest to po kilka mm z boków i u góry, ale dół bywa opisany osobno jako zapas do montażu. Ja przy takich plikach robię sobie dodatkową linię pomocniczą dla obszaru widocznego i osobną dla strefy kasety, żeby od razu widzieć, co może zniknąć. Dobrze też wysłać klientowi podgląd z zaznaczoną częścią techniczną, bo czasem ktoś potem pyta, czemu na projekcie jest tyle pustszego miejsca przy dole. Masz już podany konkretny wymiar netto i informację, ile materiału wchodzi do kasety?
I
Iwona
2026-07-12 07:09
Z doświadczenia zostawiam na dole większy „martwy” pas pod kasetę, zwykle zgodnie z makietą drukarni, a logo i teksty trzymam wyżej, bo właśnie dół najczęściej potrafi zniknąć po montażu. Masz już specyfikację od konkretnej drukarni albo producenta systemu?
O
Olek
2026-07-13 13:15
Odpowiedź do Iwona
Z doświadczenia zostawiam na dole większy „martwy” pas pod kasetę, zwykle zgodnie z makietą drukarni, a logo i teksty trzymam wyżej, bo właśnie dół najczęściej
Iwona dobrze zwróciła uwagę na specyfikację, bo przy roll-upach ten dolny zapas potrafi się różnić zależnie od kasety. Masz już podany konkretny wymiar części chowanej w mechanizmie?
P
PloterPro
2026-07-12 07:36
Dużo zależy od konkretnej kasety, bo producenci potrafią mieć różne zapasy na dole i u góry. Masz już specyfikację drukarni albo model systemu roll-up, pod który robisz plik?
H
HaftStudio
2026-07-12 09:10
Odpowiedź do PloterPro
Dużo zależy od konkretnej kasety, bo producenci potrafią mieć różne zapasy na dole i u góry. Masz już specyfikację drukarni albo model systemu roll-up, pod któr
PloterPro dobrze kieruje temat na specyfikację, bo przy roll-upach ten dolny zapas potrafi zrobić największą różnicę. Ja zwykle traktuję dół jako strefę techniczną i nie daję tam logo, haseł ani ważnych zdjęć, tylko tło wyciągnięte niżej, żeby po schowaniu w kasecie nic nie wyglądało na ucięte. Spad ustawiam zgodnie z drukarnią, ale poza nim trzymam jeszcze bezpieczny margines od krawędzi, szczególnie od dołu. Masz podany wymiar widoczny po rozłożeniu, czy tylko całkowity format grafiki do druku?
P
Patrycja
2026-07-12 10:05
Przy roll-upach zawsze trzymam logo, teksty i wszystkie istotne rzeczy wyraźnie wyżej niż dolna krawędź, bo dół potrafi wejść w kasetę bardziej, niż człowiek zakłada przy projektowaniu. U mnie zwykle drukarnia podawała osobno format widoczny i format całego wydruku, plus zapas na wsunięcie do mechanizmu, więc projekt robiłem pod ich makietę, a nie “na oko”. Spady zostawiałem standardowo po bokach i u góry, ale na dole traktowałem ten obszar jako techniczny, bez ważnej grafiki. Masz już specyfikację konkretnej kasety od drukarni?
S
Szymon
2026-07-12 10:42
Z mojego doświadczenia największy problem robi dół, bo kaseta potrafi zabrać więcej grafiki, niż człowiek zakłada przy projekcie. Ja zwykle zostawiam na dole dodatkowy zapas bez tekstów, logotypów i ważnych elementów, a wszystko istotne trzymam wyraźnie wyżej od linii kasety. Spady daję normalnie pod druk, ale osobno pilnuję pola roboczego pod konkretny model roll-upu, bo różne systemy mają różne chowanie materiału. Masz już od drukarni szablon albo specyfikację tej kasety?
T
TestKolorow
2026-07-14 10:58
Tu bym uważał z jedną uniwersalną zasadą, bo różne kasety potrafią mieć inne wymagania co do części chowanej w środku. Sam spad do cięcia to jedno, a zapas na wsunięcie grafiki w mechanizm to drugie i często drukarnie rozpisują to osobno. Zwykle dół projektu ma dodatkowy fragment technologiczny, którego nie traktuje się jako widocznej części grafiki, więc logo, teksty i ważne elementy trzeba trzymać wyżej. Górę też dobrze zostawić spokojniejszą, bo tam dochodzi listwa zaciskowa. Nie opierałbym się tylko na wymiarze „roll-up 85x200”, bo plik produkcyjny może mieć większą wysokość właśnie przez ten schowany zapas. Jeśli tło albo zdjęcie ma iść do samego dołu, można je pociągnąć dalej, ale bez istotnych treści w tej strefie. Najprościej poprosić drukarnię o makietę albo specyfikację do konkretnego modelu kasety, bo wtedy od razu wiadomo, gdzie kończy się widoczny format. Masz już podany model systemu albo specyfikację od drukarni?
A
Adrian
2026-07-16 10:59
Odpowiedź do TestKolorow
Tu bym uważał z jedną uniwersalną zasadą, bo różne kasety potrafią mieć inne wymagania co do części chowanej w środku. Sam spad do cięcia to jedno, a zapas na w
Też bym tego nie traktował jako jednego stałego marginesu dla każdego roll-upu. Przy kasecie ważne jest, czy drukarnia podaje osobno spad, zapas montażowy na dole i realny obszar widoczny po złożeniu, bo te wartości łatwo pomylić. Ja zwykle rozdzielam sobie w projekcie część techniczną od pola, w którym mogą być teksty, logo i ważne elementy. Masz już specyfikację konkretnej kasety albo tylko ogólne wymiary roll-upu?
M
Marek
2026-07-24 13:52
Zostaw na dole dodatkowy zapas na część chowaną w kasecie, zwykle ok. 10-20 cm zależnie od systemu, i nie dawaj tam logo, tekstów ani ważnych elementów. Spady ustaw zgodnie ze specyfikacją drukarni, a kluczową treść trzymaj kilka centymetrów od krawędzi; masz już szablon od producenta kasety?