DTF: dlaczego nadruk pęka przy rozciąganiu koszulki?
R
Rafal_od_folii
Mam problem z nadrukami DTF na bawełnianych koszulkach, bo po lekkim rozciągnięciu materiału grafika zaczyna pękać w kilku miejscach. Najbardziej widać to na większych pełnych aplach, mniej więcej po szerokości 20-25 cm. Transfer wygląda normalnie zaraz po wgrzaniu, ale po ostygnięciu i naciągnięciu koszulki pojawiają się cienkie pęknięcia. Prasa była ustawiona jak zwykle, a folię zdejmowałem po ostudzeniu. Czy ktoś spotkał się z tym, że DTF trzyma się materiału, ale sama warstwa nadruku nie pracuje razem z tkaniną?
Odpowiedzi (9)
K
Krzys
2026-07-12 07:44
Przy dużych pełnych aplach DTF często pęka, jeśli warstwa kleju/proszku albo sam film jest zbyt sztywny względem dzianiny. Sprawdziłbym przede wszystkim temperaturę i czas realnie na płycie, bo niedogrzanie potrafi wyglądać dobrze zaraz po transferze, a po ostygnięciu wychodzą właśnie mikropęknięcia. Znaczenie ma też ilość proszku i jakość atramentu/białego podkładu, bo zbyt gruba warstwa robi z nadruku „skorupę”. Folię zdejmowałeś na ciepło czy po pełnym wystudzeniu?
D
Darek
2026-07-12 08:45
A na jakich dokładnie parametrach to wgrzewasz: temperatura, czas i docisk? Przy takich dużych aplach pękanie często wychodzi dopiero po naciągnięciu, więc dobrze byłoby też wiedzieć, czy folię zdejmujesz na ciepło czy po całkowitym ostygnięciu.
P
PloterPro
2026-07-12 08:48
Odpowiedź do Darek
A na jakich dokładnie parametrach to wgrzewasz: temperatura, czas i docisk? Przy takich dużych aplach pękanie często wychodzi dopiero po naciągnięciu, więc dobr
Darek dobrze dopytuje, bo przy dużych pełnych aplach takie pękanie często wynika z połączenia za wysokiego docisku, zbyt krótkiego dogrzania kleju albo zdjęcia folii w nieodpowiednim momencie. Podaj temperaturę, czas, docisk i czy robisz drugi docisk po zdjęciu folii?
Z
Zosia
2026-07-12 10:22
Odpowiedź do PloterPro
Darek dobrze dopytuje, bo przy dużych pełnych aplach takie pękanie często wynika z połączenia za wysokiego docisku, zbyt krótkiego dogrzania kleju albo zdjęcia
PloterPro dobrze kieruje temat na parametry, bo przy takich dużych aplach drobna różnica w docisku albo czasie potrafi wyjść dopiero po naciągnięciu materiału. Dopisz jeszcze, czy folię zdejmujesz na ciepło, na zimno, czy po lekkim przestudzeniu, bo napisałeś tylko „po o.” i nie wiadomo, o jaki moment chodzi. Istotne może być też, czy po zdjęciu folii robisz krótki drugi docisk przez papier/silikon. Jakie dokładnie masz ustawienia temperatury, czasu i docisku?
I
Iwona
2026-07-12 09:01
U mnie podobne pękanie wyszło wtedy, gdy klej/proszek był trochę niedogrzany albo transfer dostał za mało czasu pod prasą, mimo że na oko wyglądał normalnie. Przy dużych pełnych aplach 20–25 cm każdy błąd bardziej wychodzi, bo nadruk pracuje jak jedna sztywna płachta i nie ma gdzie się rozłożyć naprężenie. Sprawdziłbym też, czy koszulka nie ma domieszki/elastanu albo mocniejszego splotu, bo na takich materiałach DTF potrafi szybciej strzelać przy naciąganiu. Zdejmowałeś folię na zimno czy na ciepło?
D
Damian
2026-07-12 09:42
Odpowiedź do Iwona
U mnie podobne pękanie wyszło wtedy, gdy klej/proszek był trochę niedogrzany albo transfer dostał za mało czasu pod prasą, mimo że na oko wyglądał normalnie. Pr
Też bym szedł tropem, o którym pisze Iwona, bo przy dużej pełnej powierzchni nawet lekko niedograny klej albo zbyt krótki docisk potrafi wyjść dopiero przy naciągnięciu materiału. Jaką dokładnie miałeś temperaturę, czas i nacisk na prasie?
W
Wojtek
2026-07-12 09:12
A folię zdejmowałeś po ostygnięciu czy jeszcze na ciepło? Przy takich dużych aplach pękanie często wychodzi dopiero po naciągnięciu, więc przydałoby się wiedzieć, jaki był dokładnie czas, temperatura i docisk. Istotne też, czy robiłeś drugi dogrzew po zdjęciu folii, bo czasem bez tego klej wygląda dobrze, ale nie pracuje z materiałem jak trzeba. Jakiego proszku/folii używasz i czy problem jest tylko na jednej partii koszulek?
P
Patrycja
2026-07-15 22:05
A po jakim czasie zdejmowałeś folię, od razu na gorąco czy dopiero po przestudzeniu? Przy pękaniu na dużych pełnych aplach sporo zależy też od samej folii, proszku i tego, czy klej był dobrze wygrzany przed transferem. Jeśli na mniejszych grafikach problem prawie nie występuje, to może wychodzić dopiero tam, gdzie nadruk pracuje razem z materiałem na większej powierzchni. Ciekawi mnie też, czy po zdjęciu folii robiłeś jeszcze dogrzanie przez papier lub teflon, bo czasem bez tego nadruk wygląda okej, ale jest bardziej podatny na pękanie. Bawełna była jakaś bardziej elastyczna, cieńsza albo z domieszką, czy zwykła 100%? Sprawdziłbym też, czy prasa faktycznie trzyma temperaturę na całej płycie, bo przy większych aplikacjach różnice potrafią wyjść właśnie w środku albo na bokach grafiki. Jakie dokładnie miałeś ustawienia czasu, temperatury i nacisku?
M
Maja
2026-07-24 09:23
U mnie podobne pękanie wychodziło przy zbyt niskiej temperaturze albo za krótkim dogrzaniu kleju, szczególnie właśnie na dużych pełnych aplach. Pomogło lekkie podbicie czasu i drugi krótki docisk po zdjęciu folii, a jaką temperaturę i czas masz ustawione?