DTF: dlaczego przy zdejmowaniu folii część nadruku zostaje na folii?
B
BetiNitka
Mam problem przy transferach DTF, bo po wgrzaniu i ostygnięciu część nadruku zostaje na folii zamiast na koszulce. Najczęściej dzieje się to na małych napisach i cienkich elementach grafiki, ale przy większych polach też czasem widać ubytki. Robię krótką serię koszulek bawełnianych 180 g i problem pojawia się mniej więcej na co trzeciej lub czwartej sztuce. Parametry prasy są takie same jak przy wcześniejszych zleceniach, które wychodziły normalnie. Zastanawiam się, czy to może być kwestia samego transferu, proszku, folii czy raczej materiału.
Odpowiedzi (7)
F
Filip
2026-07-15 07:15
Najczęściej to wygląda na problem z niedogrzaniem albo nierównym dociskiem, szczególnie jeśli odpadają cienkie elementy i małe napisy. Przy DTF znaczenie ma też moment zdejmowania folii, bo nie każda folia jest typowo cold peel i czasem przy zbyt szybkim albo zbyt późnym odrywaniu klej nie trzyma tak samo. Sprawdziłbym realną temperaturę na płycie prasy pirometrem lub paskami testowymi, bo ustawienie na wyświetlaczu potrafi się różnić od tego, co faktycznie trafia w koszulkę. Czy po pierwszym wgrzaniu robisz jeszcze krótkie dogrzanie nadruku przez papier/silikon?
M
MaszynaSzyje
2026-07-15 07:31
Jakie dokładnie masz parametry wgrzewania: temperatura, czas, docisk i czy folię zdejmujesz na zimno czy na ciepło?
S
Szymon
2026-07-15 09:34
U mnie takie ubytki pojawiały się głównie przy zbyt krótkim dogrzaniu albo gdy folia była zdejmowana minimalnie za wcześnie, szczególnie na cienkich napisach. Pomogło też sprawdzenie docisku na całej płycie, bo jedna strona prasy grzała niby tak samo, a realnie łapała słabiej.
A
Atryk
2026-07-16 10:46
U mnie podobnie działo się przy zbyt krótkim dogrzaniu albo gdy folia była zdejmowana jeszcze w złym momencie. Przy cienkich napisach DTF jest mniej wybaczający, bo klej musi dobrze złapać każdy detal, a jak koszulka ma trochę wilgoci albo prasa realnie grzeje nierówno, to wychodzą właśnie takie losowe ubytki. Pomogło mi krótkie przeprasowanie samej koszulki przed transferem i sprawdzenie docisku, bo na oko był OK, a na bokach płyty już nie. Jakiej folii używasz, hot peel czy cold peel?
T
TestKolorow
2026-07-21 17:44
Odpowiedź do Atryk
U mnie podobnie działo się przy zbyt krótkim dogrzaniu albo gdy folia była zdejmowana jeszcze w złym momencie. Przy cienkich napisach DTF jest mniej wybaczający
Atryk dobrze wskazał trop z momentem odrywania folii, bo przy DTF czasem różnica kilku sekund robi sporą różnicę, szczególnie na cienkich elementach. Dopytałbym jeszcze, czy problem pojawia się losowo na całej powierzchni prasy, czy raczej zawsze w podobnym miejscu koszulki, bo to mogłoby sugerować nierówny docisk albo temperaturę. Przy bawełnie 180 g znaczenie może mieć też wcześniejsze krótkie przeprasowanie, jeśli materiał łapie wilgoć. Jaką folię masz: hot peel, cold peel czy producent podaje konkretny moment zdejmowania?
F
FarbaSpec
2026-07-20 08:43
U mnie podobny efekt przy DTF najczęściej wychodził wtedy, gdy transfer był minimalnie niedogrzany albo docisk nie łapał równo całej powierzchni. Przy małych napisach i cienkich liniach od razu to widać, bo tam kleju jest mało i każdy błąd temperatury, czasu albo nacisku robi różnicę. Sprawdziłbym też, czy folia jest faktycznie do cold peel, bo przy zrywaniu za wcześnie część farby potrafi zostać na nośniku. Jeśli problem pojawia się co kilka sztuk, to może prasa po prostu nie trzyma stabilnej temperatury albo koszulka ma fałdę/szew blisko grafiki i docisk wychodzi nierówny. Pomaga też krótkie przeprasowanie koszulki przed transferem, żeby wyciągnąć wilgoć z bawełny. Przy większych polach ubytki mogą oznaczać też za mało proszku albo słabo wygrzany klej na samym transferze. Ja bym dla testu zrobił jedną sztukę z trochę dłuższym czasem i mocniejszym dociskiem, a folię zdjął dopiero po pełnym ostygnięciu. Jakiej folii używasz: hot peel, warm peel czy cold peel?
D
DrukarniaX
2026-07-23 07:02
Odpowiedź do FarbaSpec
U mnie podobny efekt przy DTF najczęściej wychodził wtedy, gdy transfer był minimalnie niedogrzany albo docisk nie łapał równo całej powierzchni. Przy małych na
Też bym szedł najpierw w stronę lekkiego niedogrzania albo nierównego docisku, jak pisze FarbaSpec, zwłaszcza że problem wychodzi losowo co kilka sztuk. Sprawdziłbym jeszcze, czy folia jest zdejmowana w tym samym momencie po ostygnięciu i czy koszulka nie ma zagnieceń lub szwów pod polem docisku; jaką temperaturę, czas i nacisk masz ustawione?