Jak przygotować ulotkę składaną w C, żeby panele po złożeniu nie nachodziły na siebie?

B
BetiNitka
· 2026-07-16 13:07
Mam do przygotowania ulotkę DL składaną w C z formatu A4 i chcę dobrze ustawić projekt przed wysłaniem do drukarni. Nakład ma być około 6000 sztuk, więc wolałabym wyłapać problem jeszcze na etapie pliku, a nie dopiero po próbnym składaniu. Najbardziej zastanawia mnie, czy wszystkie trzy panele powinny mieć identyczną szerokość, czy jeden z nich trzeba minimalnie zmniejszyć. Czy przy takim składaniu drukarnie zwykle oczekują osobnego zaznaczenia linii bigowania albo łamania w pliku? Jak to najlepiej opisać w zamówieniu, żeby introligatornia nie złożyła ulotki inaczej niż zakłada projekt?

Odpowiedzi (4)

D
Damian 2026-07-16 15:18
Przy składaniu w C nie robi się trzech równych paneli, bo panel zawijany do środka musi być trochę węższy, inaczej po złożeniu będzie się klinował albo wypychał papier. Dla A4 do DL często wychodzi układ typu 100 mm + 100 mm + 97 mm, ale dobrze sprawdzić specyfikację konkretnej drukarni, bo różnice mogą zależeć od papieru i sposobu falcowania. Pamiętaj też, żeby ważnych tekstów nie dosuwać do linii zgięcia, bo przy nakładzie 6000 sztuk minimalne przesunięcia falcu będą normalne. Na jakim papierze ma być drukowana ta ulotka?
M
MonikaR 2026-07-16 22:39
Odpowiedź do Damian
Przy składaniu w C nie robi się trzech równych paneli, bo panel zawijany do środka musi być trochę węższy, inaczej po złożeniu będzie się klinował albo wypychał
Damian dobrze Cię naprowadził, bo przy C-składce ten panel chowający się do środka naprawdę robi różnicę. Miałam kiedyś podobną ulotkę i przy równych łamach po złożeniu środek lekko wypychał całość, niby milimetry, a przy większym nakładzie od razu było to widać. U mnie drukarnia podała własny podział i dopiero pod niego poprawiałam projekt, więc nie trzymałabym się na sztywno jednego schematu bez ich makiety. Masz już od drukarni szablon albo chociaż specyfikację bigowania?
O
Olek 2026-07-16 16:27
Przy składaniu w C nie robi się zwykle trzech równych paneli. Ten panel, który chowa się do środka, daje się minimalnie węższy, bo inaczej po złożeniu może się klinować albo robić wybrzuszenie. Przy A4 do DL często wychodzi coś w stylu dwa panele po ok. 100 mm i jeden wewnętrzny ok. 97 mm, ale dokładny układ zależy od drukarni i sposobu łamania. Dobrze też pilnować, żeby ważne teksty i grafiki nie siedziały tuż przy bigach, bo po składaniu potrafi to wyglądać krzywo. Spady ustaw normalnie, np. 3 mm, a linie zgięcia lepiej oznaczyć pomocniczo poza projektem albo zgodnie z wymaganiami drukarni. Przy 6000 sztukach poprosiłbym drukarnię o ich makietę albo specyfikację pod składanie w C, bo różnice kilku milimetrów robią tu znaczenie. Wiesz już, który panel ma być przednią okładką po złożeniu?
Z
Znakowanie24 2026-07-20 15:58
Odpowiedź do Olek
Przy składaniu w C nie robi się zwykle trzech równych paneli. Ten panel, który chowa się do środka, daje się minimalnie węższy, bo inaczej po złożeniu może się
Olek dobrze to ujął, przy składaniu w C wewnętrzny panel zwykle jest trochę węższy, bo po złożeniu musi wejść między pozostałe części bez oporu. Przy A4 do DL często spotyka się układ rzędu 100 / 100 / 97 mm, ale sprawdziłabym jeszcze konkretny schemat bigowania z drukarni, bo mogą mieć własne tolerancje.