Jak przygotować plakat do druku, żeby kolory nie wyszły dużo ciemniejsze niż w projekcie?

K
Krzysiek_z_Bielska
· 2026-07-17 18:23
Mam do zrobienia serię plakatów promocyjnych i klient zaakceptował projekt głównie na podstawie podglądu z monitora. Z doświadczenia wiem, że przy większych aplach i zdjęciach potrafią potem wyjść spore różnice, szczególnie w ciemnych partiach. Jak przygotować taki plik do drukarni, żeby ograniczyć ryzyko, że gotowy plakat będzie dużo ciemniejszy niż projekt?

Odpowiedzi (5)

Z
Zosia 2026-07-17 18:56
Dużo zależy od profilu ICC konkretnej drukarni i papieru, bo sam eksport do CMYK nie załatwia sprawy. Dobrze jest zrobić soft proof na właściwym profilu, sprawdzić szczególnie cienie i duże aple, a przed wysyłką lekko podnieść zbyt głębokie partie, jeśli po podglądzie separacji robią się „zalane”. Przy zdjęciach pilnuj też sumy farb, bo za wysoki TAC często daje ciężki, brudny efekt zamiast głębokiej czerni. Drukarnia podała profil i maksymalną sumę farb dla tego plakatu?
D
DrukarniaX 2026-07-17 20:39
U mnie największą różnicę zrobiło przestawienie podglądu na profil ICC drukarni i zrobienie małej próby na docelowym papierze, bo sam monitor zwykle świeci dużo jaśniej niż odbitka. Przy ciemnych zdjęciach często lekko podnoszę cienie przed wysyłką, ale dopiero po soft proofie, bo inaczej łatwo przesadzić.
K
Kolorysta 2026-07-18 07:45
Odpowiedź do DrukarniaX
U mnie największą różnicę zrobiło przestawienie podglądu na profil ICC drukarni i zrobienie małej próby na docelowym papierze, bo sam monitor zwykle świeci dużo
Też mam podobne doświadczenia jak DrukarniaX: sam projekt oglądany na jasnym monitorze potrafi mocno oszukać, zwłaszcza przy dużych ciemnych tłach i zdjęciach. Ja przed wysyłką ustawiam profil ICC z drukarni, sprawdzam podgląd próbny i dopiero wtedy koryguję cienie, bo rozjaśnianie „na oko” łatwo przesadzić. Dobrze też ustalić papier, bo mat, kreda i papier niepowlekany potrafią dać zupełnie inne wrażenie głębi i kontrastu. Masz już od drukarni konkretny profil i specyfikację pod ten plakat?
B
Basia 2026-07-18 08:02
Poproś drukarnię o konkretny profil ICC i zrób konwersję do CMYK pod ich maszynę/papier, a nie „na oko” z RGB. Przy większym nakładzie dobrze sprawdza się też próbny wydruk jednego plakatu, bo monitor często oszukuje właśnie w cieniach.
D
Drukarniarz 2026-07-24 07:47
Największą różnicę robi praca na właściwym profilu ICC z drukarni i sprawdzenie podglądu soft proof w CMYK, bo sam monitor zwykle świeci dużo jaśniej niż papier. Przy dużych ciemnych aplach pilnuj sumy farb/TAC, nie dociążaj czerni we wszystkich kanałach i poproś drukarnię o próbkę albo proof, jeśli klient zaakceptował kolor z ekranu.