Logo na kubku reklamowym - po której stronie najlepiej je ustawić?

S
SebekPrzyPrasie
· 2026-07-18 23:45
Mam ostatnio temat z kubkami reklamowymi i zastanawiam się, jak praktycznie podejść do ustawienia logo. Klient chce, żeby znak był dobrze widoczny na biurku i podczas używania, ale wiadomo, że jedni trzymają kubek prawą, inni lewą ręką. Do tej pory najczęściej dawałem nadruk po zewnętrznej stronie względem osoby pijącej, ale przy większych zamówieniach zaczynam się zastanawiać, czy nie lepiej robić nadruk dwustronny albo przesunąć go bardziej centralnie. Dochodzi jeszcze kwestia kontrastu, bo na ciemnych kubkach małe logo potrafi zniknąć, zwłaszcza jeśli pole znakowania jest ograniczone. Jak to rozwiązujecie w praktyce, żeby po produkcji nie było pretensji, że logo jest niby poprawnie nadrukowane, ale słabo widoczne?

Odpowiedzi (7)

S
Serwisant 2026-07-19 10:57
Ja bym przy większych nakładach szedł raczej w nadruk dwustronny, bo wtedy odpada zgadywanie, czy kubek trafi do osoby prawo- czy leworęcznej. Przy jednostronnym nadruku zwykle najlepiej wypada ustawienie tak, żeby logo było widoczne dla osoby siedzącej naprzeciwko, gdy ktoś pije albo trzyma kubek na biurku. Jest też sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Gdzie umieścić logo na kubku reklamowym?, gdzie dobrze rozpisano widoczność z różnych stron i kwestię kontrastu. Dla mnie kluczowe jest jeszcze to, żeby logo nie było za małe, bo sama strona nadruku nie uratuje projektu, jeśli znak ginie na tle kubka.
T
TechNadruk 2026-07-20 02:45
Odpowiedź do Serwisant
Ja bym przy większych nakładach szedł raczej w nadruk dwustronny, bo wtedy odpada zgadywanie, czy kubek trafi do osoby prawo- czy leworęcznej. Przy jednostronny
Też uważam, że przy większym nakładzie dwustronny nadruk jest najbezpieczniejszy, bo kubek wygląda dobrze niezależnie od tego, kto i jak go trzyma. Przy jednostronnym nadruku warto jeszcze sprawdzić, jak kubki będą stały na biurkach, bo czasem większe znaczenie ma widoczność dla osób z zewnątrz niż dla samego użytkownika. No i kontrast logo do koloru kubka robi dużą różnicę, bo nawet dobre ustawienie niewiele da, jeśli znak słabo się wybija. Podobny watek byl tez tutaj: Firma reklamowa czy bezpośrednio producent gadżetów?.
T
TuszIKawa 2026-07-20 10:27
Ja bym przy większym nakładzie jednak rozważył nadruk dwustronny, bo wtedy odpada zgadywanie, czy ktoś jest prawo- czy leworęczny. Przy jednostronnym najczęściej dawałem logo tak, żeby było widoczne „na zewnątrz” podczas picia, ale na biurku różnie to potem wygląda. Ważne też, żeby nie przesadzić z wielkością i pilnować kontrastu, bo słabo widoczny nadruk po idealnej stronie i tak niewiele daje.
K
Klaudia 2026-07-21 03:08
Przy kubkach reklamowych najbezpieczniej jest chyba robić nadruk po dwóch stronach, szczególnie przy większym nakładzie, bo wtedy nie trzeba zgadywać, czy ktoś będzie trzymał kubek prawą czy lewą ręką. Jeśli budżet nie pozwala, to dałabym logo po zewnętrznej stronie względem osoby pijącej, tak żeby było widoczne dla innych przy biurku. Warto też pilnować kontrastu i pola znakowania, bo nawet dobrze ustawione logo może zginąć na kolorowym kubku.
D
Damian 2026-07-21 13:42
Ja przy takich kubkach najczęściej zakładam nadruk po stronie zewnętrznej, żeby logo było widoczne dla osoby siedzącej naprzeciwko albo na biurku. Jeśli zamówienie ma iść szerzej i nie wiadomo, czy odbiorcy będą prawo- czy leworęczni, to nadruk dwustronny jest chyba najbezpieczniejszą opcją. Warto też pilnować kontrastu i pola znakowania, bo źle dobrany kolor potrafi zepsuć nawet dobrze ustawione logo.
P
Pawel_82 2026-07-22 03:10
Ja przy takich kubkach zwykle proponuję nadruk dwustronny, jeśli budżet na to pozwala, bo wtedy odpada problem prawo- i leworęcznych. Przy jednostronnym daję logo po stronie zewnętrznej, żeby było widoczne dla osób naprzeciwko albo na biurku. Warto też zerknąć na kontrast i realne pole znakowania, bo czasem samo położenie logo jest mniej ważne niż to, czy w ogóle dobrze je widać.
N
NadrukPlus 2026-07-22 19:23
Przy zamówieniach firmowych najbezpieczniej wychodzi nadruk dwustronny, bo wtedy kubek wygląda dobrze i u prawo-, i u leworęcznych. Jeśli budżet pozwala tylko na jedno logo, dałbym je po zewnętrznej stronie względem osoby trzymającej kubek, ale wcześniej sprawdziłbym jeszcze, jak kubek zwykle stoi na biurku i czy kontrast faktycznie robi robotę. Ważne też, żeby nie wciskać znaku zbyt blisko ucha, bo wtedy często wygląda gorzej niż na projekcie.