Jak przygotować teczkę ofertową do druku, żeby kieszonka i bigi dobrze się złożyły?

R
Renata_75
· 2026-07-19 10:58
Mam do przygotowania projekt teczki ofertowej z jedną kieszonką i miejscem na wizytówkę, ale pierwszy raz robię taki plik pod drukarnię. Najbardziej obawiam się, że po bigowaniu i sklejeniu kieszonka przesunie się względem grafiki albo że elementy na skrzydełkach nie trafią tam, gdzie powinny. Klient chce, żeby tło przechodziło przez całą teczkę, także przez grzbiet i zagięcia, więc zależy mi na poprawnym ustawieniu projektu przed wysłaniem. Czy przy takich teczkach drukarnia zwykle przygotowuje własną siatkę wykrojnika? Czy lepiej pytać od razu o tolerancję przesunięcia na bigach?

Odpowiedzi (2)

M
Marek 2026-07-19 13:13
A masz już wykrojnik z drukarni z zaznaczonymi liniami cięcia, bigowania i klejenia? Przy takich teczkach dużo zależy od konkretnego wykrojnika, bo kieszonka i miejsce na wizytówkę potrafią mieć różne tolerancje.
T
TuszIKawa 2026-07-19 17:04
Odpowiedź do Marek
A masz już wykrojnik z drukarni z zaznaczonymi liniami cięcia, bigowania i klejenia? Przy takich teczkach dużo zależy od konkretnego wykrojnika, bo kieszonka i
Marek dobrze pisze, bez wykrojnika z konkretnej drukarni trochę się strzela w ciemno, szczególnie przy kieszonce i nacięciach pod wizytówkę. Ja bym najpierw ustalił, czy drukarnia daje swój plik techniczny, bo czasem nawet podobny format ma inaczej rozłożone bigi albo zakładki do klejenia. Przy tle przechodzącym przez grzbiet i zagięcia istotne będzie też, czy przewidują jakieś przesunięcie po bigowaniu. Masz już od nich PDF/AI z osobnymi liniami cięcia, bigowania i klejenia?