Jak przygotować katalog szyty zeszytowo, żeby po obcięciu marginesy nie wyglądały krzywo?

S
SebekPrzyPrasie
· 2026-07-20 07:54
Prowadzę małą pracownię usługową jako jednoosobowa działalność i przygotowuję pierwszy katalog ofertowy dla klientów B2B. Ma to być około 32 stron A5, szycie zeszytowe, nakład 500 sztuk, budżet wstępnie około 1800-2200 zł netto. Projekt robię sam w programie graficznym, ale mam wątpliwości, czy przy takiej objętości środkowe strony nie będą po obcięciu wyglądały inaczej niż zewnętrzne. W katalogu jest sporo tabel, zdjęć realizacji i cienkich ramek blisko marginesów, więc boję się, że po złożeniu całość wyjdzie nierówno. Drukarnia poprosiła o gotowy PDF, ale nie doprecyzowała jeszcze, czy mam sam uwzględnić przesunięcie stron przy składaniu. Czy przy katalogu szytym zeszytowo trzeba inaczej przygotować marginesy i elementy blisko krawędzi, żeby po falcowaniu i obcięciu strony wyglądały równo? Zależy mi na praktycznych doświadczeniach osób, które już oddawały takie katalogi do druku.

Odpowiedzi (8)

T
TechNadruk 2026-07-20 09:16
Przy 32 stronach A5 w szyciu zeszytowym może już być widoczne lekkie „wypychanie” środkowych kartek, zwłaszcza jeśli papier będzie grubszy. Drukarnia zwykle kompensuje to impozycją, ale dobrze zostawić większy margines wewnętrzny i nie dawać ramek ani ważnych elementów blisko krawędzi cięcia, bo wtedy każda różnica od razu rzuca się w oczy. Spady standardowo daj po 3 mm, a teksty i logo trzymaj raczej kilka milimetrów dalej od linii cięcia niż w ulotce. Jaki papier planujesz na środek i okładkę?
D
Drukarniarz 2026-07-20 09:57
Odpowiedź do TechNadruk
Przy 32 stronach A5 w szyciu zeszytowym może już być widoczne lekkie „wypychanie” środkowych kartek, zwłaszcza jeśli papier będzie grubszy. Drukarnia zwykle kom
TechNadruk dobrze zwrócił uwagę na wypychanie składek, bo przy 32 stronach to już może być zauważalne, szczególnie na kredzie albo grubszym papierze. Ja bym nie opierał projektu na cienkich ramkach przy krawędziach ani na równych optycznie marginesach liczonych „co do milimetra”, bo po bigowaniu, zszyciu i cięciu środek potrafi lekko uciec. Drukarnia zwykle ogarnia przesunięcie stron przy impozycji, ale dobrze dać im plik z normalnym spadem i zapytać, jaki minimalny margines techniczny przyjmują dla takiego papieru. Jaki papier planujesz, 130 g, 170 g czy coś grubszego?
K
Krawiec 2026-07-20 09:32
Przy 32 stronach A5 szytych zeszytowo może już być widoczny efekt wypychania środka, szczególnie przy grubszym papierze. Jeśli masz elementy blisko krawędzi albo równe ramki na każdej stronie, po obcięciu mogą wyglądać trochę nierówno. Dobrze jest zostawić większy margines wewnętrzny i nie ustawiać ważnych tekstów ani linii zbyt blisko cięcia. Jaki papier planujesz na środek katalogu?
A
Adrian 2026-07-20 13:15
Odpowiedź do Krawiec
Przy 32 stronach A5 szytych zeszytowo może już być widoczny efekt wypychania środka, szczególnie przy grubszym papierze. Jeśli masz elementy blisko krawędzi alb
Krawiec dobrze zwrócił uwagę na wypychanie środka, bo przy 32 stronach to już nie jest całkiem pomijalne, zwłaszcza jeśli papier będzie np. 150–170 g. Ja bym nie prowadził ramek, cienkich linii ani ważnych tekstów blisko zewnętrznego cięcia, bo po sfalcowaniu i obcięciu różnice między składkami potrafią być widoczne. Przy takim katalogu drukarnia często może policzyć korektę creep, ale trzeba im powiedzieć, że plik jest pod szycie zeszytowe i zapytać, czy wolą PDF stronami czy rozkładówkami. Jaki papier planujesz na środek?
K
Kasia 2026-07-20 16:37
Odpowiedź do Krawiec
Przy 32 stronach A5 szytych zeszytowo może już być widoczny efekt wypychania środka, szczególnie przy grubszym papierze. Jeśli masz elementy blisko krawędzi alb
Krawiec dobrze zwrócił uwagę na wypychanie środka, bo przy 32 stronach różnica może już wyjść na ramkach i numeracji blisko krawędzi. Na jakim papierze planujesz drukować środek katalogu?
P
PraktykDTG 2026-07-20 10:07
Przy 32 stronach A5 szytych zeszytowo pojawi się zjawisko wypychania składek, więc środkowe strony po obcięciu mogą mieć minimalnie węższy zewnętrzny margines niż zewnętrzne. Dużo zależy od gramatury papieru, bo na cienkim papierze różnica będzie prawie niewidoczna, a na grubszym już może rzucać się w oczy przy ramkach, tabelach albo elementach blisko krawędzi. Dobrze zostawić większy margines wewnętrzny i zewnętrzny oraz nie prowadzić istotnych elementów zbyt blisko linii cięcia, a spady dać normalnie zgodnie z wymaganiami drukarni. Masz już wybraną gramaturę papieru środka?
O
Olek 2026-07-20 10:28
Przy 32 stronach A5 i szyciu zeszytowym faktycznie może wyjść lekki „schodek” na środkowych kartkach, bo arkusze wsuwają się jeden w drugi. Drukarnia zwykle koryguje to impozycją i tzw. creepem, ale dobrze im od razu powiedzieć, że masz blisko marginesów ważne elementy. Ja bym nie dawał numerów stron, cienkich ramek ani linii zbyt blisko zewnętrznej krawędzi, bo po obcięciu najbardziej widać wtedy różnice. Jeśli tło dochodzi do brzegu, ustaw spady, a tekst i logo odsuń bardziej do środka. Przy katalogu ofertowym lepiej zostawić trochę więcej powietrza niż walczyć o każdy milimetr. Budżet wygląda realnie, ale dużo zależy od papieru i uszlachetnień okładki. Masz już wybraną drukarnię i ich specyfikację do pliku?
D
DrukarniaX 2026-07-20 17:44
Przy 32 stronach A5 szytych zeszytowo ten efekt potrafi już być widoczny, zwłaszcza jeśli papier w środku ma większą gramaturę. U mnie przy podobnym katalogu drukarnia sama robiła korektę na wypychanie składek, ale musiałem zostawić trochę większy margines wewnętrzny i nie dawać cienkich ramek blisko krawędzi, bo po cięciu od razu było widać różnice. Dobrze też nie ustawiać numerów stron i drobnych elementów zbyt blisko zewnętrznej krawędzi, bo środkowe kartki „uciekają” najbardziej. Na jakim papierze planujesz drukować środek katalogu?