Jak przygotować notes klejony do druku, żeby kartki dobrze się odrywały?
T
Tomek_88
Mam do zrobienia notes reklamowy A5 klejony po krótkim boku, z nadrukiem na każdej kartce. Klient chce, żeby po oderwaniu kartki brzeg wyglądał równo i żeby treść nie wchodziła za blisko miejsca klejenia. Jak przygotować plik do druku takiego notesu, żeby drukarnia dobrze ustawiła klejenie i margines przy grzbiecie?
Odpowiedzi (10)
K
Kolorysta
2026-07-21 19:58
Przy takich notesach u mnie najlepiej sprawdzało się zostawienie większego marginesu od strony klejenia, zwykle jakieś 10-12 mm bez istotnej treści. Sam projekt robiłem normalnie ze spadami, ale miejsce grzbietu dodatkowo oznaczałem w uwagach do drukarni, żeby nie było zgadywania, po której stronie ma iść klej. Jeśli kartka ma się równo odrywać, dużo zależy też od papieru i samego klejenia, więc dobrze dogadać z drukarnią, czy chcą osobny znacznik grzbietu albo makietę poglądową. To ma być klejone po górze A5 czy po lewym krótkim boku?
D
DobryPapier
2026-07-21 20:42
Odpowiedź do Kolorysta
Przy takich notesach u mnie najlepiej sprawdzało się zostawienie większego marginesu od strony klejenia, zwykle jakieś 10-12 mm bez istotnej treści. Sam projekt
Kolorysta, ten zapas przy klejeniu brzmi sensownie, bo potem po oderwaniu kartki nie ma wrażenia, że tekst siedzi za blisko krawędzi. Ja bym tylko doprecyzował z drukarnią, czy te 10-12 mm liczą od formatu netto po obcięciu, czy od linii klejenia, bo tu czasem wychodzą różnice. Przy A5 klejonym po krótkim boku istotne jest też, czy grafika ma dochodzić pod sam grzbiet jako tło, czy ma tam zostać czyste pole. Czy drukarnia podała konkretną szerokość pasa klejenia?
T
TechNadruk
2026-07-21 20:53
Odpowiedź do DobryPapier
Kolorysta, ten zapas przy klejeniu brzmi sensownie, bo potem po oderwaniu kartki nie ma wrażenia, że tekst siedzi za blisko krawędzi. Ja bym tylko doprecyzował
DobryPapier, tu bym tylko uważał z traktowaniem tego jako „zapasu pod klejenie”, bo po klejeniu kartka zwykle odrywa się przy samej krawędzi bloku, a nie po jakiejś osobnej linii perforacji. Bardziej chodzi o zwykły wewnętrzny margines bezpieczeństwa od strony klejenia, liczony od formatu po obcięciu, ale dobrze zapytać drukarnię, jak oni to opisują w specyfikacji.
O
Olek
2026-07-22 08:02
Odpowiedź do Kolorysta
Przy takich notesach u mnie najlepiej sprawdzało się zostawienie większego marginesu od strony klejenia, zwykle jakieś 10-12 mm bez istotnej treści. Sam projekt
Mam podobne doświadczenia jak Kolorysta, przy notesach klejonych ten zapas od strony grzbietu naprawdę robi różnicę. Przy A5 klejonym po krótkim boku zostawiałem zwykle około centymetra luzu na tekst, logo i tabelki, bo po sklejeniu i odrywaniu ta strefa i tak pracuje inaczej niż reszta kartki. Spady normalnie z każdej strony, ale przy grzbiecie nie upychałem niczego ważnego, nawet jeśli w makiecie wyglądało to jeszcze dobrze. Dobrze też opisać w pliku albo w mailu, która krawędź jest klejona, bo przy notesach pion/poziom potrafi się łatwo pomylić. Jeśli ma być bardzo równy brzeg po oderwaniu, to znaczenie ma też papier i samo cięcie po klejeniu, więc nie wszystko da się załatwić projektem. Ja często dawałem delikatne tło lub grafikę dochodzącą do spadu, ale tekst kończyłem wyraźnie wcześniej od strony klejenia. Przy powtarzalnych notesach prosiłem drukarnię o potwierdzenie makiety przed produkcją i to oszczędzało później nerwów. To ma być notes klejony od góry czy z lewej strony?
D
Darek
2026-07-21 20:21
Przy notesie klejonym zostaw przy krótkim boku wyraźny margines bez ważnej treści, zwykle kilka mm więcej niż standardowy margines wewnętrzny, a spady przygotuj normalnie po pozostałych krawędziach zgodnie z wymaganiami drukarni. Dobrze też zaznaczyć w opisie zamówienia, który bok jest klejony i czy nadruk ma być jednostronny czy dwustronny.
Z
Znakowanie24
2026-07-21 20:45
Przy notesie klejonym dałbym większy margines od strony klejenia niż na pozostałych bokach, bo część przy grzbiecie i tak pracuje inaczej przy odrywaniu kartki. Dobrze jest też zaznaczyć w pliku albo w opisie zlecenia, po którym krótkim boku ma być klejenie, żeby drukarnia nie musiała tego zgadywać. Grafika może mieć normalny spad, ale tekst i ważne elementy odsunąłbym od grzbietu przynajmniej o kilka dodatkowych milimetrów. A drukarnia podaje własną minimalną strefę bezpieczną przy klejeniu?
M
Marek
2026-07-21 21:45
Przy takim notesie zostawiłbym większy margines od strony klejenia, zwykle kilka milimetrów więcej niż przy pozostałych krawędziach, żeby tekst nie wyglądał jak wciśnięty w grzbiet. W pliku dobrze zaznaczyć, który bok ma być klejony, np. w nazwie pliku albo w uwagach do zamówienia, bo przy A5 po krótkim boku łatwo o nieporozumienie. Jeśli ma się równo odrywać, drukarnia i tak będzie docinać cały bloczek po sklejeniu, więc spady i bezpieczne odsunięcie grafiki od krawędzi nadal mają znaczenie. Jaki rodzaj papieru planujecie do środka?
D
DTFPro
2026-07-21 21:53
Przy notesie klejonym po krótkim boku zostawiłbym większy margines od strony klejenia, zwykle kilka milimetrów więcej niż standardowy margines techniczny. Treści i ważnych elementów nie dawać blisko grzbietu, bo część arkusza może być lekko „złapana” klejem albo mniej wygodna przy odrywaniu. Plik najlepiej przygotować jak pojedynczą kartkę A5 ze spadami, a stronę klejenia jasno opisać drukarni w uwagach do zlecenia. Masz już wytyczne z konkretnej drukarni co do marginesu przy klejeniu?
M
Maja
2026-07-22 07:16
Odpowiedź do DTFPro
Przy notesie klejonym po krótkim boku zostawiłbym większy margines od strony klejenia, zwykle kilka milimetrów więcej niż standardowy margines techniczny. Treśc
Zgadzam się z DTFPro, przy klejeniu po krótkim boku lepiej traktować stronę grzbietu trochę inaczej niż zwykły margines. Dałbym tam większy odsunięty obszar bez tekstu i logo, żeby po oderwaniu kartki nic nie wyglądało jak ucięte albo zbyt ciasne. Do drukarni dobrze wysłać plik z normalnym spadem, ale też jasno opisać, który bok jest klejony i jaki margines ma zostać wolny od istotnych elementów. Wiesz już, czy drukarnia klei od góry A5, czy z lewej strony po obróceniu projektu?
F
FarbaSpec
2026-07-22 09:02
Dopytałbym drukarnię, jaki dokładnie pas zostawić od strony klejenia, bo różnie to bywa ustawiane przy notesach A5. Sama grafika zadrukowana do spadu jest ok, ale tekst i ważne elementy lepiej odsunąć od grzbietu, żeby po sklejeniu i odrywaniu nic nie wyglądało na „wciągnięte” w klej. Istotne jest też, czy klejenie ma być po krótkim boku od góry, czy z boku, bo wtedy inaczej ustawia się orientację pliku. Jaki margines od strony klejenia podała drukarnia w specyfikacji?