DTF: dlaczego drobne elementy nadruku po wgrzaniu tracą ostrość?

M
MonikaW
· 2026-07-21 21:42
Mam pytanie dotyczące nadruków DTF z drobnymi napisami i cienkimi liniami. Po wgrzaniu na materiale szczegóły wyglądają mniej ostro niż na samej folii, a krawędzie miejscami sprawiają wrażenie lekko rozlanych. Problem nie występuje przy większych grafikach, dlatego trudno mi ocenić, czy przyczyną jest sam wydruk, proszek, czy etap transferu. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której małe elementy DTF po prasie przestają być wyraźne mimo poprawnego wyglądu przed aplikacją?

Odpowiedzi (4)

P
Patrycja 2026-07-22 07:34
Przy drobnych napisach DTF takie rozmycie często wychodzi dopiero po wgrzaniu, bo klej i farba minimalnie „siadają” w strukturę materiału. Jeśli na folii wszystko jest ostre, to bardziej patrzyłbym na temperaturę, czas i docisk niż na sam plik. Zbyt mocny docisk albo za długie dogrzewanie potrafi lekko rozlać cienkie linie, szczególnie na dzianinach. Znaczenie ma też ilość proszku, bo przy małych detalach jego nadmiar szybciej robi grubszy, mniej precyzyjny kontur. U mnie pomagało obniżenie docisku i krótszy transfer testowy na kawałku tego samego materiału. Przy bardzo małych tekstach cudów też nie ma, bo DTF ma swoją granicę ostrości po przeniesieniu. Na jakiej temperaturze i czasie to wgrzewasz?
P
PloterPro 2026-07-22 08:50
Odpowiedź do Patrycja
Przy drobnych napisach DTF takie rozmycie często wychodzi dopiero po wgrzaniu, bo klej i farba minimalnie „siadają” w strukturę materiału. Jeśli na folii wszyst
Zgadzam się częściowo, ale przy tak małych elementach nie skreślałbym od razu samego wydruku i proszku, bo zbyt gruba warstwa kleju albo lekko przegrzany proszek też potrafią po transferze dać taki „miękki” brzeg. Na jakiej temperaturze i czasie to było wgrzewane?
M
MaszynaSzyje 2026-07-22 09:28
Miałem podobnie przy drobnych napisach i u mnie winne było głównie za długie/za mocne dogrzanie, bo klej zaczynał lekko „płynąć” na krawędziach. Pomogło zejście z temperaturą i krótszy docisk, ale też sprawdziłbym, czy proszek nie siedzi za grubo na cienkich liniach.
P
Pawel_82 2026-07-22 09:56
A na jakim materiale to wgrzewasz i przy jakiej temperaturze/czasie? Przy drobnych napisach czasem już minimalnie za duży docisk albo przegrzanie potrafi dać taki efekt rozmycia krawędzi.