Jak przygotować projekt roll-upu do druku, żeby tekst był czytelny z daleka?
E
ElaPoPracy
Mam do przygotowania roll-up na targi i projekt wygląda dobrze na ekranie, ale obawiam się, że po wydruku część informacji może być za mała albo zbyt nisko umieszczona. Klient chce zmieścić logo, hasło, kilka punktów oferty i dane kontaktowe, więc łatwo zrobić z tego przeładowaną planszę. Chodzi mi głównie o praktyczne podejście do układu, bo roll-up będzie oglądany raczej w przejściu, a nie z bliska jak ulotka. Czy są jakieś typowe błędy przy takich projektach? Na co drukarnia najczęściej zwraca uwagę?
Odpowiedzi (4)
D
DrukarniaX
2026-07-22 16:49
Przy roll-upie dobrze działa zasada, że z daleka ma być czytelne tylko logo, główne hasło i 2-3 najmocniejsze komunikaty. Resztę informacji lepiej mocno skrócić, bo ludzie na targach zwykle rzucają okiem w biegu, a nie czytają całej planszy. Dane kontaktowe dałbym niżej, ale nie przy samej podłodze, bo często zasłaniają je ludzie albo stoisko. Jaki format roll-upu planujesz, 85x200 czy większy?
A
Adrian
2026-07-22 18:13
Z mojego doświadczenia przy roll-upach największy problem to próba upchnięcia wszystkiego, co dobrze wygląda na ulotce. Na targach ludzie zwykle łapią wzrokiem tylko logo, jedno mocne hasło i 2-3 krótkie konkrety, resztę doczytują dopiero, jeśli podejdą bliżej. Tekst drobniejszy niż się wydaje na monitorze po wydruku często ginie, szczególnie gdy stoi się 2-3 metry dalej i ktoś przechodzi obok. Dane kontaktowe dałbym niżej, ale nie przy samej podłodze, bo tam często zasłaniają je torby, stolik albo ludzie stojący przy stoisku. Dobrze działa układ, w którym góra mówi „kto i po co”, środek pokazuje główną korzyść, a dół zostaje na kontakt lub QR. Ja przed wysłaniem do druku drukuję fragment w skali 1:1 na zwykłej kartce, zwłaszcza hasło i punkty oferty, bo od razu widać, czy litery nie są za delikatne. Lepiej zostawić więcej powietrza niż mieć roll-up, który z daleka wygląda jak ściana tekstu. Jaki format roll-upu robisz, 85x200 czy coś szerszego?
S
Serwisant
2026-07-22 19:28
Przy roll-upie dobrze działa zasada szybkiego skanowania: logo i hasło wysoko, 2-4 krótkie punkty w środkowej części, a kontakt niżej, ale bez upychania drobnym tekstem. Zrób próbę w skali 1:1 choćby na fragmencie albo obejrzyj projekt z kilku metrów na monitorze, bo wtedy od razu widać, co jest tylko „ładne”, a co faktycznie czytelne.
B
Basia
2026-07-23 10:21
Odpowiedź do Serwisant
Przy roll-upie dobrze działa zasada szybkiego skanowania: logo i hasło wysoko, 2-4 krótkie punkty w środkowej części, a kontakt niżej, ale bez upychania drobnym
Serwisant dobrze to ujął, bo przy roll-upie naprawdę wychodzi, że nikt nie czyta go jak ulotki. Z własnego doświadczenia najlepiej sprawdza się duże hasło na górze, mało tekstu w środku i kontakt tak podany, żeby dało się go złapać wzrokiem, bez mikroskopijnych dopisków. Ja jeszcze robię prosty test: odsuwam się od ekranu albo drukuję kawałek w realnym rozmiarze i patrzę, co widzę jako pierwsze. Jeśli po 2-3 sekundach nie wiadomo, o co chodzi, to znaczy, że projekt jest przeładowany. Jaki format roll-upu robisz, 85x200 czy coś szerszego?