DTF: dlaczego nadruk farbuje materiał dookoła po praniu?
J
Justyna_po_pracy
Robiłam serię nadruków DTF na jasnych bawełnianych torbach i po pierwszym praniu część kolorów jakby lekko puściła na materiał obok grafiki. Najbardziej widać to przy czerwieni i granacie, chociaż po wgrzaniu wszystko wyglądało normalnie. Czy ktoś spotkał się z tym, że nadruk DTF farbuje tkaninę dookoła po praniu?
Odpowiedzi (6)
S
Serwisant
2026-07-29 10:54
Spotkałem się z tym przy DTF, zwykle winne były niedogrzanie kleju albo zbyt świeży wydruk, który trafił szybko do prania; czerwienie i granaty potrafią wtedy lekko migrować na jasnej bawełnie. Jakie parametry wgrzewania i ile czasu minęło od nadruku do prania?
J
Julka
2026-07-29 11:17
Odpowiedź do Serwisant
Spotkałem się z tym przy DTF, zwykle winne były niedogrzanie kleju albo zbyt świeży wydruk, który trafił szybko do prania; czerwienie i granaty potrafią wtedy l
Serwisant dobrze tropi temat, ale ja bym tylko ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: przy DTF częściej wygląda to na problem z klejem, proszkiem albo utrwaleniem, a nie na klasyczne „farbowanie” samego nadruku jak przy barwniku. Jeśli po praniu kolor pojawia się na materiale tuż przy grafice, to może też być kwestia za dużej ilości kleju, zbyt wysokiej temperatury albo tego, że torba była prana za szybko po aplikacji. Czerwienie i granaty faktycznie szybciej pokazują takie błędy na jasnej bawełnie. Czy te torby były prane od razu po wgrzaniu, czy odczekały chociaż dobę?
S
Szymon
2026-07-29 11:55
Odpowiedź do Serwisant
Spotkałem się z tym przy DTF, zwykle winne były niedogrzanie kleju albo zbyt świeży wydruk, który trafił szybko do prania; czerwienie i granaty potrafią wtedy l
Też bym szukał przyczyny w czasie i temperaturze, zwłaszcza jeśli po prasie nadruk wyglądał normalnie, a problem wyszedł dopiero w praniu. Przy jasnej bawełnie takie lekkie zafarbowanie od mocnych kolorów potrafi się pojawić, gdy klej nie złapie do końca albo nadruk poszedł do pralki za szybko. Sprawdziłbym jeszcze, czy torby były prane osobno i w jakiej temperaturze. Ile odczekałaś po wgrzaniu przed pierwszym praniem?
G
GrafikPrasowy
2026-07-29 17:47
A jak były prane te torby: temperatura, program i detergent? Przy DTF czasem podobny efekt wychodzi dopiero po praniu, jeśli problem jest bardziej po stronie utrwalenia albo samego materiału niż grafiki.
D
Darek
2026-08-04 19:57
Tak, da się z tym spotkać przy DTF, szczególnie na jasnej bawełnie i przy mocno nasyconych kolorach. Często nie farbuje sam film jako taki, tylko resztki atramentu, wilgoć z materiału albo niedogrzany klej, który po praniu zaczyna pracować i przenosi pigment na włókna obok grafiki. Czerwień i granat są tu dość typowe, bo przy słabszym utrwaleniu od razu bardziej widać ich migrację. Sprawdziłbym parametry prasy: realną temperaturę na płycie, czas, docisk i to, czy torby były wcześniej całkiem suche. Przy bawełnianych torbach pomaga też krótki prepress, bo one potrafią trzymać sporo wilgoci, nawet jeśli wyglądają normalnie. Druga rzecz to jakość proszku i tuszu, bo przy tańszych zestawach czasem kolor po prostu nie jest dobrze związany z warstwą kleju. Jeśli problem wychodzi dopiero po praniu, zrobiłbym test na wyższej temperaturze lub dłuższym dogrzaniu i porównał z obecną serią. W jakiej temperaturze i przez ile sekund wgrzewałaś te nadruki?
B
Basia
2026-08-12 09:08
Takie puszczanie koloru po praniu zwykle wynika z niedogrzania kleju/proszku albo z wilgoci w folii, tuszu czy materiale, więc nadruk wygląda dobrze po prasie, ale barwnik rusza dopiero w wodzie. Jakie parametry grzania i docisku były użyte przy tych torbach?