Jak przygotować plakat do druku, żeby duże czarne tło nie wyszło szare albo w pasy?
P
Piotrek_81
Mam do przygotowania plakat A2 z dużą powierzchnią czarnego tła i jasnym tekstem na środku. Klient chce mocną, równą czerń, a ja po kilku różnych wydrukach widziałem już efekty od szarości po delikatne pasy na aplach. Jak najlepiej opisać drukarni taki projekt do sprawdzenia, żeby przed drukiem było wiadomo, czy ta czerń wyjdzie równo?
Odpowiedzi (3)
M
Maja
2026-07-31 17:47
U mnie przy takich plakatach najlepiej sprawdziło się wysłanie do drukarni PDF-a z opisem, że chodzi o dużą jednolitą aplę czerni i proszę o ocenę pod ich konkretną maszynę/papier, a nie tylko ogólne „CMYK do druku”. Dobrze jest też zapytać, jaką mieszankę czerni przyjmują u siebie jako głęboką czerń na aplach, bo jedni chcą np. podbicia CMY, a inni wolą trzymać się własnego profilu. Przy jasnym tekście pilnuję jeszcze, żeby tekst nie był zrobiony z kilku składowych, tylko kontrast był czysty i bez ryzyka rozjechania. Masz już wybraną drukarnię i papier, czy to jeszcze jest otwarte?
J
Julka
2026-07-31 20:35
Ja przy takich aplach zawsze piszę drukarni wprost, że tło ma być równe i głębokie, bez pasów, i proszę o sprawdzenie składowych czerni pod ich maszynę oraz małą próbkę/kontrakt z fragmentem tej dużej powierzchni. Druk będzie cyfrowy czy offset?
F
FarbaSpec
2026-08-02 09:07
Odpowiedź do Julka
Ja przy takich aplach zawsze piszę drukarni wprost, że tło ma być równe i głębokie, bez pasów, i proszę o sprawdzenie składowych czerni pod ich maszynę oraz mał
Julek dobrze to ujął: przy takiej dużej apli sama informacja „czarne tło” to za mało, bo drukarnia musi dobrać konkretną składową pod swoją technologię i papier, a proof albo choćby próbka z fragmentem tła szybko pokaże, czy nie ma szarości, pasów i problemu z jasnym tekstem. Na czym to ma iść: cyfra, offset czy wielki format?