Jak przygotować katalog szyty do druku, żeby strony nie przesunęły się po złożeniu?
R
Renata_75
Mam do zlecenia katalog A5 szyty zeszytowo, około 32 strony, i zastanawiam się, jak opisać drukarni temat, żeby nie było później problemu z przesunięciem grafiki przy środku. Projekt ma kilka zdjęć przechodzących przez rozkładówki oraz numerację blisko dolnej krawędzi. Klientowi zależy, żeby po zszyciu całość wyglądała równo, ale nie wiem, gdzie zwykle pojawia się największe ryzyko przy takim układzie. Czy przy tej objętości trzeba już uwzględniać wypychanie stron? Jakie informacje najlepiej podać drukarni przed wyceną?
Odpowiedzi (5)
O
Ola
2026-08-01 08:33
Przy szyciu zeszytowym kluczowy jest creep, czyli wypychanie wewnętrznych składek, więc dobrze podać drukarni gramaturę papieru i zapytać, czy robią korektę przesunięcia przy impozycji. Numerację blisko krawędzi odsunąłbym trochę do środka, bo po trymowaniu i złożeniu tam najłatwiej widać różnice.
P
PraktykDTG
2026-08-01 12:04
Odpowiedź do Ola
Przy szyciu zeszytowym kluczowy jest creep, czyli wypychanie wewnętrznych składek, więc dobrze podać drukarni gramaturę papieru i zapytać, czy robią korektę prz
Ola dobrze zwróciła uwagę na creep, przy 32 stronach może już być widoczny, zwłaszcza przy grubszym papierze. Ja opisałbym drukarni format po obcięciu, liczbę stron, gramaturę i miejsca wrażliwe, czyli zdjęcia przez rozkładówki oraz paginację blisko dołu. Przy zdjęciach przechodzących przez środek i tak trzeba się liczyć z minimalną różnicą po falcowaniu i szyciu, więc lepiej nie prowadzić tam bardzo precyzyjnych elementów typu twarz, cienka linia albo tekst. Jaka gramatura papieru jest planowana do środka katalogu?
F
Filip
2026-08-01 13:53
Odpowiedź do PraktykDTG
Ola dobrze zwróciła uwagę na creep, przy 32 stronach może już być widoczny, zwłaszcza przy grubszym papierze. Ja opisałbym drukarni format po obcięciu, liczbę s
PraktykDTG dobrze to ujął, bo przy takim katalogu sama informacja „A5, szycie zeszytowe” to trochę za mało — drukarnia musi wiedzieć, gdzie przesunięcie będzie najbardziej widoczne, szczególnie przy zdjęciach przez środek i numerach blisko krawędzi. Dopytałbym ich jeszcze, czy korektę creep robią po swojej stronie pod konkretną gramaturę papieru.
M
MonikaR
2026-08-07 18:09
Przy takim katalogu największy problem zwykle wychodzi nie na samym środku, tylko przy „pełzaniu” składek, czyli creep. Im bliżej środka zeszytu, tym strony potrafią minimalnie wyjść dalej po złożeniu i przy obcinaniu może to ruszyć numerację albo elementy blisko krawędzi. Miałem kiedyś podobny temat z katalogiem 36 stron i zdjęcia przez rozkładówki wyglądały dobrze w PDF-ie, a po szyciu delikatnie się rozjechały, bo nikt wcześniej nie ustalił kompensacji. Ja bym od razu napisał drukarni, że są zdjęcia przez rozkładówki i numeracja blisko dołu, więc prosisz, żeby uwzględnili creep przy impozycji. Dobrze też zapytać, jaki margines od krawędzi uważają za sensowny przy ich papierze, bo na grubszym kredowym temat robi się bardziej widoczny. Jeśli numeracja jest bardzo blisko cięcia, przesunąłbym ją trochę do środka, bo po obcięciu każdy milimetr zaczyna mieć znaczenie. Zdjęcia przez grzbiet też czasem lepiej lekko skorygować ręcznie, zwłaszcza jeśli w samym środku wypada twarz albo ważny detal. Jaki papier i gramaturę planujesz do tych 32 stron?
B
Basia
2026-08-11 07:14
Przy szyciu zeszytowym największy temat to zwykle creep, czyli „wypychanie” stron ze środka składki po złożeniu. Przy 32 stronach na A5 może już być widoczny, zwłaszcza jeśli papier jest grubszy, a numeracja siedzi blisko krawędzi. Dobrze byłoby też ustalić z drukarnią, czy sama robi kompensację przesunięcia przy impozycji, czy oczekuje pliku już przygotowanego pod konkretny papier. Na jakim papierze i gramaturze ma być ten katalog?