Jak przygotować etykiety na rolce do druku, żeby pasowały do aplikatora?

R
Renata_75
· 2026-08-02 12:09
Prowadzę małą spółkę z o.o. z kosmetykami naturalnymi i jesteśmy na etapie pierwszej większej partii etykiet na butelki 250 ml. Do tej pory zamawialiśmy arkusze i naklejaliśmy je ręcznie, ale teraz przy nakładzie około 3000 sztuk chcemy przejść na etykiety na rolce pod prostą etykieciarkę półautomatyczną. Drukarnia pyta mnie o kierunek nawoju, średnicę gilzy, odstępy między etykietami i marginesy, a producent aplikatora podaje swoje wymagania trochę innym językiem. Budżet mamy w granicach 1200-1500 zł, więc wolałabym uniknąć sytuacji, że rolki przyjdą poprawnie wydrukowane, ale nie będą dobrze pracowały na maszynie. Projekt graficzny jest już gotowy w PDF, etykieta ma zaokrąglone rogi i sporo drobnego tekstu ze składem. Czy przy zamawianiu takich etykiet trzeba przygotować plik inaczej niż do zwykłego druku arkuszowego? Jakie informacje najlepiej ustalić przed wysłaniem projektu, żeby drukarnia i aplikator mówiły o tym samym?

Odpowiedzi (5)

K
Krawiec 2026-08-02 13:05
Najpierw sprawdź w instrukcji etykieciarki albo u sprzedawcy, jaki przyjmuje nawój, gilzę i maksymalną średnicę rolki, bo drukarnia musi się pod to dopasować. Przy butelkach 250 ml kluczowe są też równe odstępy między etykietami i stały margines na podkładzie, żeby czujnik w aplikatorze łapał przerwę bez przesuwania etykiety.
P
PloterPro 2026-08-02 13:10
Przy etykieciarce najważniejsze jest to, żeby parametry rolki zgadzały się z jej specyfikacją, bo drukarnia bez tego trochę zgaduje. Sprawdź w instrukcji albo na starej rolce testowej średnicę gilzy, maksymalną średnicę zewnętrzną rolki i kierunek podawania etykiety, czyli czy etykieta ma wychodzić górą, dołem, przodem czy tyłem. Odstęp między etykietami zwykle musi być stały, często kilka mm, bo czujnik w aplikatorze łapie przerwę między etykietami. Dobrze też zamówić krótką rolkę próbną przed pełnym nakładem 3000 sztuk, bo czasem problem wychodzi dopiero przy realnym naklejaniu na butelce. Macie już konkretny model tej półautomatycznej etykieciarki?
T
TechNadruk 2026-08-02 13:33
Najpierw sprawdź w instrukcji etykieciarki, jaki kierunek nawoju i średnicę gilzy obsługuje, bo drukarnia musi przygotować rolkę pod konkretny model, a nie „ogólnie pod aplikator”. Przy butelkach ważne są też odstępy między etykietami, zwykle kilka mm, żeby czujnik miał co odczytać, oraz stały margines po bokach na podkładzie. Dobrze też podać drukarni, czy etykieta ma wychodzić z rolki przodem, tyłem, górą czy dołem, bo przy półautomacie zły nawój potrafi całkiem uniemożliwić aplikację. Jaki model etykieciarki macie albo planujecie kupić?
D
DrukarniaX 2026-08-02 22:59
Odpowiedź do TechNadruk
Najpierw sprawdź w instrukcji etykieciarki, jaki kierunek nawoju i średnicę gilzy obsługuje, bo drukarnia musi przygotować rolkę pod konkretny model, a nie „ogó
TechNadruk dobrze podpowiada, bo bez konkretnego modelu etykieciarki drukarnia trochę zgaduje parametry rolki. Ja bym jeszcze dopytał producenta albo sprzedawcę urządzenia o minimalny i maksymalny odstęp między etykietami oraz to, czy czujnik czyta przerwę, czy znacznik. Przy butelkach 250 ml znaczenie ma też, z której strony ma „wychodzić” etykieta z rolki, żeby operator nie musiał jej obracać przy aplikacji. Jaki dokładnie model tej półautomatycznej etykieciarki macie wybrany?
T
TuszIKawa 2026-08-03 08:19
Przy etykieciarce półautomatycznej najwięcej problemów robi zwykle nie sam druk, tylko zły nawój i odstęp między etykietami, więc dobrze spisać z instrukcji maszyny: gilzę, maksymalną średnicę rolki, kierunek podawania i minimalną przerwę. Macie już konkretny model aplikatora?