DTF: dlaczego nadruk odkleja się na krawędziach po kilku praniach?
A
Asia_88
Mam problem z nadrukami DTF na koszulkach bawełnianych, bo po kilku praniach część wzorów zaczyna lekko odchodzić przy brzegach. Nie dzieje się to od razu po wgrzaniu, tylko dopiero po użytkowaniu, mimo że na początku wszystko wygląda dobrze. Czy ktoś spotkał się z tym, że nadruk DTF trzyma środek, ale odkleja się właśnie na krawędziach?
Odpowiedzi (3)
K
Krawiec
2026-08-02 14:30
Miałem podobnie, gdy krawędzie były minimalnie niedogrzane albo folia była zrywana za szybko po prasowaniu. Jaką temperaturę, czas i docisk ustawiasz?
T
TestKolorow
2026-08-02 20:57
Odpowiedź do Krawiec
Miałem podobnie, gdy krawędzie były minimalnie niedogrzane albo folia była zrywana za szybko po prasowaniu. Jaką temperaturę, czas i docisk ustawiasz?
Krawiec dobrze naprowadził, bo przy DTF krawędzie potrafią wyglądać dobrze po zdjęciu folii, a dopiero pranie pokazuje, że klej nie złapał równo. U mnie podobny efekt pojawiał się też wtedy, gdy koszulka była lekko wilgotna albo nie była krótko przeprażona przed transferem. Pomagało dopilnowanie stabilnego docisku na całej powierzchni i dogrzanie po zerwaniu folii przez papier ochronny. Pierzesz te koszulki od razu po wykonaniu, czy dajesz im dobę-dwie przed pierwszym praniem?
M
Marek
2026-08-14 18:04
Spotkałem się z czymś podobnym, ale przyczyn może być kilka, więc bez parametrów trudno zgadywać. Często krawędzie puszczają dopiero po praniach, gdy klej nie złapał równo albo materiał był lekko wilgotny czy czymś wykończony. Istotne jest też, czy po zdjęciu folii robisz drugi docisk i czy nadruk ma drobne, cienkie elementy na brzegach. Jaką temperaturę, czas i nacisk stosujesz przy wgrzewaniu?