Jak przygotować koperty z nadrukiem, żeby adres i logo nie przesunęły się przy druku?

D
Dorota_z_Kalisza
· 2026-08-08 20:56
Mam do przygotowania projekt kopert firmowych C5 i DL, po około 500 sztuk każdego formatu. Nadruk ma obejmować logo, dane nadawcy i niewielki pasek graficzny przy dolnej krawędzi, ale obawiam się przesunięć przy podawaniu kopert do maszyny. Czy przy takim zleceniu trzeba inaczej ustawiać projekt niż dla zwykłego papieru firmowego? Chodzi mi szczególnie o miejsce przy zakładkach i klejeniu koperty, bo nie wiem, czy drukarnia może tam mieć ograniczenia. Jakie informacje warto ustalić z drukarnią przed wysłaniem pliku, żeby koperty wyszły równo?

Odpowiedzi (9)

K
Kolorysta 2026-08-08 22:13
Przy kopertach dobrze zostawić trochę większy margines tolerancji niż przy papierze firmowym, zwłaszcza przy krawędziach, klapce, klejeniu i dolnym pasku, bo podawanie koperty potrafi minimalnie „pływać”. Jeśli logo albo adres mają być idealnie równo, lepiej nie dosuwać ich do miejsc z zagięciami; drukarnia podała Ci swoje minimalne odsunięcia dla C5 i DL?
J
Julka 2026-08-17 22:04
Odpowiedź do Kolorysta
Przy kopertach dobrze zostawić trochę większy margines tolerancji niż przy papierze firmowym, zwłaszcza przy krawędziach, klapce, klejeniu i dolnym pasku, bo po
Kolorysta dobrze to ujął, koperta zachowuje się inaczej niż płaski arkusz, bo ma warstwy, klejenie i klapkę, więc nawet przy poprawnym podawaniu może być lekki rozjazd. Przy C5 i DL nie ustawiałbym logo, adresu ani dolnego paska zbyt blisko krawędzi, szczególnie przy miejscach, gdzie koperta jest grubsza albo ma zakładkę. Pasek przy dole lepiej zrobić z zapasem albo odsunąć tak, żeby drobne przesunięcie nie było od razu widoczne. Dobrze też ustalić z drukarnią konkretną makietę pod ich maszynę, bo tolerancje potrafią się różnić. Druk ma być na gotowych kopertach czy koperty będą składane dopiero po zadruku?
D
DTFPro 2026-08-08 22:37
Przy kopertach faktycznie trzeba zostawić większy luz niż przy papierze firmowym, bo podawanie potrafi minimalnie „pływać”, zwłaszcza przy DL. Z mojego doświadczenia lepiej nie dosuwać logo ani danych zbyt blisko krawędzi, zakładek i miejsca klejenia, bo tam koperta nie zawsze leży idealnie równo. Pasek przy dolnej krawędzi też dałbym z zapasem, żeby drobne przesunięcie nie było od razu widoczne. Drukarnia ma już podany konkretny margines technologiczny dla swoich maszyn?
D
DobryPapier 2026-08-09 08:37
Odpowiedź do DTFPro
Przy kopertach faktycznie trzeba zostawić większy luz niż przy papierze firmowym, bo podawanie potrafi minimalnie „pływać”, zwłaszcza przy DL. Z mojego doświadc
Dokładnie, przy DL takie minimalne „pływanie” potrafi być bardziej widoczne, więc lepiej zostawić oddech przy krawędziach i nie prowadzić paska graficznego na styk z dołem. Drukarnia podała Ci swoją tolerancję przesunięcia dla tych kopert?
M
MonikaR 2026-08-09 09:15
Z mojego doświadczenia koperty potrafią „pływać” bardziej niż zwykły papier, więc nie dawałbym logo ani paska za blisko krawędzi, zakładek i miejsc klejenia, bo tam przesunięcie od razu rzuca się w oczy. Przy 500 sztukach dobrze sprawdza się też poproszenie drukarni o makietę pod ich maszynę, bo każda ma trochę inne marginesy chwytu.
P
PrasaExpert 2026-08-12 07:36
Odpowiedź do MonikaR
Z mojego doświadczenia koperty potrafią „pływać” bardziej niż zwykły papier, więc nie dawałbym logo ani paska za blisko krawędzi, zakładek i miejsc klejenia, bo
MonikaR ma rację co do tego, że koperty zachowują się trochę inaczej niż arkusz papieru, ale doprecyzowałbym jedną rzecz: sama „makieta” od drukarni zwykle nie rozwiązuje tematu, jeśli projekt wchodzi w okolice klap, sklejeń albo dolnego zagięcia. Przy C5 i DL trzeba raczej sprawdzić konkretny szablon pod dany typ koperty i maszynę, bo różnice między kopertami z pozoru tego samego formatu bywają zauważalne. Logo i dane nadawcy dałbym z większym marginesem tolerancji, a pasek przy dole tak zaprojektował, żeby drobne przesunięcie nie wyglądało jak błąd. Czy nadruk ma iść na gotowych kopertach, czy koperty będą robione z arkusza po druku?
P
Patrycja 2026-08-13 14:20
Przy kopertach zostawia się większy margines tolerancji niż przy papierze firmowym, bo podawanie i grubości na zakładkach potrafią lekko przesuwać arkusz, więc logo i adres lepiej odsunąć od krawędzi, klejenia i bigów, a pasek przy dole zrobić z zapasem albo nie prowadzić go idealnie „na styk”. Drukarnia ma zwykle własną makietę C5/DL z polami bezpiecznymi pod konkretną maszynę, masz już od nich taki szablon?
F
FarbaSpec 2026-08-14 16:51
Przy kopertach faktycznie trzeba zostawić większy margines tolerancji niż przy papierze firmowym, bo podawanie potrafi lekko „pływać”, szczególnie przy DL. Z własnego doświadczenia nie dawałbym logo ani adresu bardzo blisko krawędzi, zakładek i miejsc klejenia, bo tam koperta bywa minimalnie grubsza i druk może wyjść nierówno. Pasek przy dolnej krawędzi też lepiej odsunąć kilka mm albo zrobić tak, żeby drobne przesunięcie nie rzucało się w oczy. Czy drukarnia podała Ci swój szablon pod C5 i DL?
M
Marek 2026-08-18 07:36
Przy kopertach zostawiałem większy margines niż na papierze firmowym, zwłaszcza przy dolnej krawędzi i w okolicach zakładek, bo podawanie potrafi minimalnie „pływać” między sztukami. Dobrze też ustalić z drukarnią, którą stroną i od której krawędzi będą prowadzone koperty, bo od tego zależy, gdzie przesunięcie będzie najbardziej widoczne.