Jak przygotować baner z oczkami do druku, żeby tekst nie wypadł na zgrzewie?
R
Renata_75
Mam do przygotowania baner reklamowy 300 x 100 cm na targi i pierwszy raz robię projekt pod druk z oczkami. Grafika ma duże hasło, logo i kilka mniejszych informacji przy dolnej krawędzi. Drukarnia wspomniała tylko o zgrzewie i oczkach co około 50 cm, ale nie podała dokładnie, ile miejsca może to realnie zabrać. Jak przygotować taki plik, żeby po zgrzaniu i nabiciu oczek tekst ani logo nie znalazły się za blisko krawędzi? Czy przy takim formacie trzeba inaczej patrzeć na marginesy niż przy zwykłym plakacie?
Odpowiedzi (6)
D
DobryPapier
2026-08-09 17:43
Z mojego doświadczenia dobrze zostawić przy krawędziach sporo luzu, bo sam zgrzew potrafi zabrać kilka centymetrów, a oczko jeszcze wizualnie „wchodzi” w projekt. Przy banerze 300 x 100 cm trzymałbym tekst i logo co najmniej 8-10 cm od brzegu, a drobne informacje z dołu nawet trochę wyżej, bo tam najłatwiej potem coś wygląda krzywo albo wpada w wykończenie. Tło, zdjęcia czy kolor mogą spokojnie dochodzić do krawędzi, ale ważnych elementów bym tam nie dawał. Masz od drukarni makietę albo chociaż informację, czy zgrzew będzie na 3 czy 5 cm?
P
Pawel_82
2026-08-09 19:49
Odpowiedź do DobryPapier
Z mojego doświadczenia dobrze zostawić przy krawędziach sporo luzu, bo sam zgrzew potrafi zabrać kilka centymetrów, a oczko jeszcze wizualnie „wchodzi” w projek
DobryPapier dobrze pisze, ja też kiedyś dałem numer telefonu za nisko na banerze i po zgrzewie z oczkami wyglądało to, jakby wszystko siedziało na samym brzegu. Od tamtej pory przy takim formacie odsuwam ważne rzeczy mniej więcej te 10 cm od krawędzi, a dół traktuję jeszcze ostrożniej, bo na targach baner często jest mocno naciągnięty.
Z
Znakowanie24
2026-08-10 07:01
Odpowiedź do Pawel_82
DobryPapier dobrze pisze, ja też kiedyś dałem numer telefonu za nisko na banerze i po zgrzewie z oczkami wyglądało to, jakby wszystko siedziało na samym brzegu.
Paweł_82, miałeś wtedy zgrzew standardowy po całym obwodzie, czy tylko dół był mocniej robiony? Te 10 cm od krawędzi brzmi rozsądnie, ale dużo zależy od tego, jak drukarnia robi tunel/zgrzew i gdzie dokładnie nabijają oczka. Przy mniejszych tekstach przy dolnej krawędzi bałbym się, że nawet jeśli nic nie zostanie ucięte, to wizualnie będzie wyglądało zbyt ciasno. Dopytałbym drukarnię, ile cm od brzegu ma mieć strefa bez istotnych elementów przy tym konkretnym banerze.
S
SublimacjaLab
2026-08-10 10:07
Odpowiedź do DobryPapier
Z mojego doświadczenia dobrze zostawić przy krawędziach sporo luzu, bo sam zgrzew potrafi zabrać kilka centymetrów, a oczko jeszcze wizualnie „wchodzi” w projek
DobryPapier dobrze zwrócił uwagę na ten luz przy krawędziach, bo przy oczkach dolny rząd małych tekstów potrafi potem wyglądać dość nerwowo. Ja bym jeszcze doprecyzował w drukarni, czy zgrzew idzie do środka z każdej strony tak samo i jaka jest średnica oczek, bo to robi różnicę przy takim niskim banerze 100 cm. Przy hasłach i logo da się zostawić większy margines bez bólu, ale te drobne informacje na dole mogą wymagać przesunięcia wyżej albo pogrupowania. Czy oczka mają być na wszystkich czterech bokach, czy tylko góra/dół?
J
Julka
2026-08-13 11:26
Tu bym uważał z jedną stałą wartością, bo zgrzew i oczka potrafią się różnić zależnie od drukarni i sposobu wykończenia. Sam zgrzew często ma kilka centymetrów, a oczko dochodzi jeszcze swoim rantem i miejscem nabicia, więc tekst przy dolnej krawędzi może faktycznie wejść w problematyczną strefę. Przy banerze 300 x 100 cm odsunąłbym logo i wszystkie istotne informacje wyraźnie od krawędzi, a nie tylko o symboliczne 1-2 cm. Jeśli drukarnia mówi o oczkach co około 50 cm, to dobrze też nie ustawiać ważnych elementów dokładnie w tych miejscach przy brzegu. Tło, zdjęcie albo grafika mogą spokojnie dochodzić bliżej krawędzi, ale hasła, logo, adresy, telefony i mały tekst trzymałbym bardziej do środka. Dobrze jest też zaznaczyć w projekcie roboczo obszar zgrzewu i miejsca oczek, żeby od razu zobaczyć, czy coś w nie wchodzi. Ostatecznie jednak poprosiłbym drukarnię o konkretną szerokość zgrzewu i średnicę oczek, bo bez tego to trochę zgadywanie. Czy baner ma mieć zgrzew ze wszystkich czterech stron, czy tylko na górze i dole?
N
NadrukPlus
2026-08-14 22:03
Przy banerze z oczkami zostawiłbym minimum 5 cm od każdej krawędzi bez tekstu i logo, a przy dolnej krawędzi nawet 7–10 cm, bo zgrzew plus oczka potrafią wejść w projekt bardziej niż się wydaje. Jeśli drukarnia robi oczka co 50 cm, dobrze też nie ustawiać ważnych elementów dokładnie w tych miejscach, zwłaszcza przy rogach.