Dlaczego nadruk po sublimacji na kubku wychodzi matowy i jakby przydymiony?
J
Justyna_po_pracy
Przy kilku ostatnich próbach sublimacji na kubkach zauważyłam, że nadruk po wyjęciu z prasy nie ma wyraźnego połysku i wygląda na lekko przydymiony. Kolory są widoczne, ale całość sprawia wrażenie matowej, szczególnie na ciemniejszych elementach grafiki. Kubki pochodzą z tej samej partii, a problem pojawia się nierówno, nie na każdym egzemplarzu. Chciałabym ustalić, z czego może wynikać taki efekt, ponieważ wcześniej przy podobnych ustawieniach nadruki wyglądały bardziej klarownie. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której sublimacja na kubku daje taki matowy, zamglony rezultat?
Odpowiedzi (5)
M
MonikaR
2026-08-11 18:27
U mnie taki matowy, jakby zadymiony efekt pojawiał się głównie wtedy, gdy kubek dostał trochę za dużo temperatury albo za długo siedział w prasie. Na pierwszy rzut oka kolory niby były, ale ciemne miejsca robiły się takie przygaszone i bez głębi. Raz miałam też serię kubków, gdzie niby ta sama partia, a powłoka zachowywała się różnie i co trzeci wychodził inaczej. Pomogło mi wtedy lekkie skrócenie czasu i pilnowanie, żeby docisk nie był przesadzony, bo za mocny też potrafił zrobić taki efekt. Sprawdź też, czy papier po zdjęciu nie zostawia jakiejś wilgoci albo lekkiego nalotu, bo przy zawilgoconym papierze miałam podobne przydymienie. Czasem winny był też kubek, który postał w chłodnym miejscu i od razu trafił do rozgrzanej prasy. Ja przed większą serią robię teraz jeden test na minimalnie krótszym czasie i od razu widać, czy idzie w dobrą stronę. Jakiej temperatury i czasu używasz przy tych kubkach?
D
Damian
2026-08-11 18:33
Odpowiedź do MonikaR
U mnie taki matowy, jakby zadymiony efekt pojawiał się głównie wtedy, gdy kubek dostał trochę za dużo temperatury albo za długo siedział w prasie. Na pierwszy r
Też bym szła w stronę zbyt mocnego grzania, bo przy przegrzaniu czerń i ciemne przejścia często robią się właśnie takie przydymione, mimo że sam nadruk niby się przeniósł. Jeśli problem nie wychodzi na każdym kubku z partii, sprawdziłabym jeszcze, czy docisk i ułożenie kubka w prasie są za każdym razem takie same.
Z
Zosia
2026-08-12 07:49
U mnie taki przydymiony, matowy efekt najczęściej wychodził przy zbyt długim grzaniu albo trochę za wysokiej temperaturze. Ciemne elementy grafiki od razu to pokazują, bo robią się jakby „zadymione” i tracą głębię. Skoro problem nie pojawia się na każdym kubku, sprawdziłbym też docisk i to, czy papier wszędzie równo przylega do powierzchni. Czasem minimalna różnica w powłoce kubka z tej samej partii też potrafi dać taki efekt. Może być też kwestia wilgoci w papierze albo samych kubkach, szczególnie jeśli leżały w chłodniejszym miejscu. Przy kilku testach spróbowałbym skrócić czas o kilkanaście sekund i porównać efekt na tej samej grafice. Jakich ustawień temperatury i czasu używasz?
M
MaszynaSzyje
2026-08-12 10:45
Odpowiedź do Zosia
U mnie taki przydymiony, matowy efekt najczęściej wychodził przy zbyt długim grzaniu albo trochę za wysokiej temperaturze. Ciemne elementy grafiki od razu to po
Też bym szedł w stronę czasu i temperatury, bo przy przegrzaniu sublimacja potrafi dać właśnie taki lekko przydymiony efekt, szczególnie na czerniach i ciemnych przejściach. Jeśli nie dzieje się to na każdym kubku, możliwe, że dochodzi jeszcze nierówny docisk albo różnice w powłoce na kubkach, nawet w tej samej partii. Sprawdziłbym na kilku sztukach krótszy czas o kilkanaście sekund i trochę niższą temperaturę, przy tym samym projekcie i papierze. Jakiego czasu i temperatury teraz używasz?
K
Kolorysta
2026-08-12 09:18
Taki przydymiony, matowy efekt często wychodzi przy minimalnie za długim czasie albo za wysokiej temperaturze, ale nierówność między kubkami może też wskazywać na słabszą lub nierówną powłokę polimerową. Sprawdzałaś, czy problem pojawia się częściej w tym samym miejscu kubka albo przy konkretnym docisku prasy?