Jak przygotować roll-up do druku, żeby ważne elementy nie zniknęły przy listwie?

E
Ela_od_nitek
· 2026-08-12 16:27
Prowadzę małą pracownię krawiecką jako jednoosobową działalność i szykuję pierwszy roll-up na lokalne targi ślubne. Grafika ma mieć 85 x 200 cm, logo u góry, kilka zdjęć realizacji i krótki opis usług z numerem telefonu. Budżet na wydruk z mechanizmem mam około 300 zł, więc chciałabym uniknąć poprawiania pliku po akceptacji drukarni. Zastanawiam się, ile miejsca realnie może zostać zasłonięte na dole przez kasetę i czy górna listwa też zabiera część projektu. Mam projekt przygotowany w Canvie i nie wiem, czy bezpiecznie jest zostawić tekst blisko dolnej krawędzi, jeśli na podglądzie wygląda dobrze. Czy przy roll-upach trzeba inaczej planować marginesy niż przy zwykłym plakacie? Jak przygotować taki plik, żeby po rozłożeniu nic ważnego nie wypadło pod listwą ani przy samej krawędzi?

Odpowiedzi (8)

T
TuszIKawa 2026-08-12 16:59
Przy roll-upie dół często chowa się w kasecie/listwie, więc nie dawałabym tam telefonu ani ważnych zdjęć; zostawiłabym spokojnie ok. 10 cm „martwej” przestrzeni. Masz od drukarni makietę albo specyfikację do tego konkretnego mechanizmu?
F
FarbaSpec 2026-08-12 19:15
Odpowiedź do TuszIKawa
Przy roll-upie dół często chowa się w kasecie/listwie, więc nie dawałabym tam telefonu ani ważnych zdjęć; zostawiłabym spokojnie ok. 10 cm „martwej” przestrzeni
Też bym nie ryzykował z telefonem ani logo blisko dołu, bo różne kasety potrafią zabrać trochę więcej miejsca niż człowiek zakłada przy projekcie. Te 10 cm pustego marginesu na dole brzmi rozsądnie, a ważne rzeczy dałbym dopiero wyżej, żeby po rozstawieniu nic nie wyglądało na ucięte. Zdjęcia też lepiej lekko podnieść, bo przy targach i tak dolna część roll-upu bywa słabiej widoczna. Drukarnia podała Ci spad i strefę bezpieczną dla konkretnego modelu?
T
TechNadruk 2026-08-12 21:23
Odpowiedź do FarbaSpec
Też bym nie ryzykował z telefonem ani logo blisko dołu, bo różne kasety potrafią zabrać trochę więcej miejsca niż człowiek zakłada przy projekcie. Te 10 cm pust
FarbaSpec dobrze pisze, u mnie przy pierwszym roll-upie dół po rozstawieniu zabrał więcej niż wyglądało w podglądzie, więc telefon i logo trzymałbym wyraźnie wyżej, a przy samej kasecie zostawił tylko tło albo mało istotny fragment zdjęcia. Masz już szablon z konkretnej drukarni pod ten mechanizm?
G
GrafikPrasowy 2026-08-12 18:54
Przy roll-upie zwykle dolna listwa potrafi „zabrać” kilka centymetrów grafiki, czasem okolice 5–10 cm, zależnie od mechanizmu. Ja bym nie dawał tam telefonu ani ważnego tekstu, tylko zostawił spokojny margines albo tło. U góry też dobrze zostawić trochę oddechu, bo po rozłożeniu materiał nie zawsze układa się idealnie równo. Masz już szablon z konkretnej drukarni?
Z
Znakowanie24 2026-08-13 10:59
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Przy roll-upie zwykle dolna listwa potrafi „zabrać” kilka centymetrów grafiki, czasem okolice 5–10 cm, zależnie od mechanizmu. Ja bym nie dawał tam telefonu ani
GrafikPrasowy dobrze to ujął, u mnie przy pierwszym roll-upie dół faktycznie schował część ozdobnego paska i od tamtej pory zostawiam tam tylko tło, a numer telefonu przenoszę wyżej, mniej więcej na wysokość wzroku. Masz już szablon od konkretnej drukarni albo model mechanizmu?
P
PloterPro 2026-08-12 21:36
Przy roll-upie 85 x 200 cm zostawiłbym na dole minimum 10-15 cm bez numeru telefonu, logo, tekstu i ważnych fragmentów zdjęć, bo część grafiki chowa się w kasecie i przy listwie, a konkret zależy od mechanizmu. Masz od drukarni makietę albo specyfikację z podanym marginesem technicznym?
A
Adrian 2026-08-13 08:48
Najwięcej zależy od konkretnego mechanizmu i szablonu drukarni, bo dolna listwa potrafi zabrać różną wysokość grafiki. Masz już wybraną drukarnię albo specyfikację pliku z ich strony?
A
Atryk 2026-08-16 11:22
Z mojego doświadczenia przy roll-upach dolna listwa potrafi zabrać ok. 5-10 cm grafiki, zależnie od mechanizmu, więc numeru telefonu ani ważnych zdjęć nie dawałbym przy samym dole. Ja przy pliku 85 x 200 cm zostawiałem dół raczej jako tło albo mało istotny fragment, a właściwą treść kończyłem wyżej. U góry też dobrze dać trochę oddechu, bo po rozłożeniu materiał nie zawsze układa się idealnie równo. Masz już specyfikację z drukarni do konkretnego mechanizmu?