Jak przygotować projekt do druku na folii OWV, żeby grafika była czytelna na szybie?
L
LukaszPoZmianie
Klient chce okleić witrynę folią one way vision i pierwszy raz przygotowuję taki plik pod druk wielkoformatowy. Zależy mu na zdjęciu w tle i kilku krótkich hasłach, ale obawiam się, że po naklejeniu na szybę wszystko straci kontrast. Na co zwracacie uwagę przy przygotowaniu projektu na folię OWV, żeby tekst i grafika były dobrze widoczne z zewnątrz?
Odpowiedzi (8)
D
Darek
2026-08-14 21:33
Przy OWV trzeba zakładać, że część obrazu „zniknie” przez perforację, więc projekt od razu robiłbym bardziej kontrastowy niż na zwykłą folię. Zdjęcie w tle lepiej potraktować jako mocny, prosty motyw, bez drobnych detali, bo na szybie i z odległości takie rzeczy szybko się gubią. Hasła daj duże, krótkie i najlepiej na jednolitych aplach albo z wyraźnym obrysem/cieniem, żeby nie walczyły z tłem. Jasne, cienkie fonty raczej odpadają, bo po druku i naklejeniu mogą wyglądać dużo słabiej niż na monitorze. Dobrze działa mocne rozjaśnienie albo przyciemnienie zdjęcia pod tekstem, zależnie od kolorystyki, tak żeby napis miał naprawdę wyraźne odcięcie. Trzeba też pamiętać, że szyba, odbicia i oświetlenie z zewnątrz potrafią mocno zmienić odbiór, więc projekt oglądany na ekranie bywa mylący. Jeśli drukarnia może zrobić małą próbkę na tej samej folii, to dużo szybciej wychodzą problemy z kontrastem i czytelnością. Witryna jest bardziej w słońcu czy raczej w cieniu?
Z
Znakowanie24
2026-08-14 21:43
Dużo zależy od samej szyby i warunków, w jakich ta witryna będzie oglądana. OWV potrafi mocno „zjeść” jasne przejścia i drobne detale, więc zdjęcie w tle może wyglądać zupełnie inaczej niż na monitorze, zwłaszcza przy ciemnym wnętrzu za szybą. Przy hasłach problemem bywa nie tylko kontrast, ale też wielkość liter i odstępy, bo perforacja rozbija krawędzie. Czy ta witryna jest mocno nasłoneczniona, czy raczej w cieniu?
J
Julka
2026-08-14 21:57
Odpowiedź do Znakowanie24
Dużo zależy od samej szyby i warunków, w jakich ta witryna będzie oglądana. OWV potrafi mocno „zjeść” jasne przejścia i drobne detale, więc zdjęcie w tle może w
Masz na myśli sytuację, gdzie wnętrze za szybą jest raczej ciemne i folia będzie oglądana głównie w dzień z ulicy? Pytam, bo wtedy zupełnie inaczej ustawiłbym kontrast zdjęcia i wielkość haseł niż przy mocno oświetlonym lokalu.
K
Krzys
2026-08-15 09:07
Dużo zależy od samej szyby i warunków, w jakich ta witryna będzie oglądana. OWV potrafi mocno „zjeść” jasne przejścia i drobne detale, więc zdjęcie w tle może w
Zgadzam się z tym, co pisze Znakowanie24, bo przy OWV bardzo szybko wychodzi różnica między plikiem na ekranie a tym, co widać na szybie: podbijam kontrast, unikam cienkich fontów i małych napisów, a zdjęcie traktuję bardziej jako mocne tło niż detaliczny obraz. Przy takim projekcie dobrze sprawdza się też krótka próba na kawałku folii w miejscu montażu, bo światło i to, co jest za szybą, potrafią zmienić odbiór całej grafiki.
S
SublimacjaLab
2026-08-15 09:52
Zgadzam się z Znakowanie24, przy OWV samo podbicie kontrastu często nie wystarcza, bo perforacja i światło za szybą potrafią mocno zmienić odbiór grafiki. Ja przy takich projektach robię większe, grubsze hasła, unikam cienkich fontów i jasnych napisów na zdjęciu, a tło traktuję bardziej jako prostą plamę niż detaliczną fotografię; macie możliwość zrobić mały próbny wydruk na tej konkretnej szybie?
P
Pawel_82
2026-08-15 08:33
Z mojego doświadczenia na OWV wszystko robi się trochę „lżejsze” po naklejeniu, więc dawałem mocniejszy kontrast niż w normalnym projekcie, duże proste fonty i bez drobnych detali na zdjęciu. Dobrze też poprosić drukarnię o małą próbkę na szybie, bo sam podgląd na monitorze potrafi mocno oszukać.
K
Krawiec
2026-08-15 10:11
Dużo zależy od samej folii i miejsca montażu, bo OWV mocno zabiera jasność i drobne detale. Czy drukarnia podała procent perforacji folii i czy witryna jest mocno nasłoneczniona?
T
TestKolorow
2026-08-18 07:49
Odpowiedź do Krawiec
Dużo zależy od samej folii i miejsca montażu, bo OWV mocno zabiera jasność i drobne detale. Czy drukarnia podała procent perforacji folii i czy witryna jest moc
Krawiec dobrze zauważył, bo przy OWV już kilka razy widziałem, że projekt na monitorze wyglądał ostro, a po naklejeniu na szybę zdjęcie robiło się „płaskie”, szczególnie przy dużym słońcu. Ja zwykle mocno podbijam kontrast, unikam cienkich fontów i drobnicy, a tekst daję na spokojnym tle albo lekkiej aplii; wiesz już, jaka to folia i od której strony najczęściej pada światło?