Jak przygotować notesy klejone do druku, żeby kartki równo się odrywały?
K
Kasia_od_tamborka
Mam do przygotowania serię notesów reklamowych dla małej spółki z o.o. z branży szkoleniowej i chcę dobrze zebrać informacje przed wysłaniem plików do drukarni. Nakład ma wynosić około 500 sztuk, format A5, klejenie po krótszym boku, z kartonikiem z tyłu i nadrukiem jednostronnym na każdej kartce. Klient pyta też o możliwość dodania perforacji, bo notesy mają służyć uczestnikom warsztatów do wyrywania krótkich formularzy. Jestem na etapie przygotowania makiety i wyceny, ale nie chcę pominąć czegoś, co potem wpływa na klejenie albo wygodne odrywanie kartek. Zastanawiam się, czy projekt takich notesów powinien mieć jakieś szczególne marginesy przy grzbiecie i perforacji. Czy przy tego typu realizacji trzeba inaczej podejść do spadów, ułożenia tła i numeracji stron niż przy zwykłych ulotkach? Jakie informacje najlepiej doprecyzować w zamówieniu, żeby drukarnia od razu wiedziała, jak ma być wykonany notes?
Odpowiedzi (10)
F
Filip
2026-08-20 16:21
Przy takim notesie dużo zależy od papieru i samego kleju, ale przy A5 klejonym po krótszym boku zwykle dobrze wychodzi, jeśli drukarnia dostanie jasną informację, że kartki mają się łatwo odrywać, a nie trzymać jak bloczek techniczny. Perforacja ma sens, tylko ustalcie od razu odległość od krawędzi klejenia, żeby nie osłabić całej krawędzi notesu.
A
Atryk
2026-08-21 09:51
Odpowiedź do Filip
Przy takim notesie dużo zależy od papieru i samego kleju, ale przy A5 klejonym po krótszym boku zwykle dobrze wychodzi, jeśli drukarnia dostanie jasną informacj
Filip dobrze zwrócił uwagę na klej i papier, bo przy notesach do wyrywania to robi sporą różnicę. Przy takim A5 dałbym drukarni jasny opis zastosowania: notes warsztatowy, kartki mają odchodzić pojedynczo i bez szarpania, klejenie po krótszym boku, kartonik z tyłu. Jeśli dochodzi perforacja, trzeba od razu ustalić jej odległość od krawędzi klejenia, żeby po wyrwaniu kartka miała sensowny format i nie rozrywała się przy grzbiecie. Macie już wybrany papier, np. 80 czy 90 g?
D
DrukarniaX
2026-08-20 16:38
Z mojego doświadczenia przy takich notesach dużo robi dobrze dobrany papier i próbka z drukarni, bo czasem samo klejenie trzyma równo, ale kartki strzępią się przy odrywaniu. Przy A5 klejonym po krótszym boku perforacja może pomóc, tylko dopytaj, ile mm od klejenia ją zrobią i czy pokażą próbny egzemplarz.
Z
Znakowanie24
2026-08-20 18:52
Odpowiedź do DrukarniaX
Z mojego doświadczenia przy takich notesach dużo robi dobrze dobrany papier i próbka z drukarni, bo czasem samo klejenie trzyma równo, ale kartki strzępią się p
Zgadzam się z DrukarniaX, sama próbka potrafi szybko pokazać, czy problem będzie w kleju, papierze czy w sposobie odrywania. Przy takim notesie A5 dobrze dogadać z drukarnią odległość perforacji od grzbietu, bo jeśli będzie za blisko klejenia, kartki mogą się rwać nierówno albo zostawiać postrzępiony pasek. Do tego sprawdziłbym gramaturę papieru, bo zbyt cienki może się falować, a zbyt sztywny czasem gorzej pracuje przy wyrywaniu. Czy te kartki mają się odrywać całkiem „na czysto”, czy może zostać mały margines przy klejeniu?
S
SublimacjaLab
2026-08-28 10:42
Odpowiedź do DrukarniaX
Z mojego doświadczenia przy takich notesach dużo robi dobrze dobrany papier i próbka z drukarni, bo czasem samo klejenie trzyma równo, ale kartki strzępią się p
Też miałem sytuację, że klej był OK, a problem robił papier, bo przy wyrywaniu zostawały takie postrzępione brzegi. Przy perforacji sprawdziłbym jeszcze na próbce, czy linia nie wypada za blisko klejenia, bo wtedy kartka potrafi odchodzić razem z fragmentem bloczka.
T
TechNadruk
2026-08-20 16:52
Przy notesach klejonych ważne są równe spady, jednakowy margines od strony klejenia i dobrze dobrany papier, bo zbyt cienki albo mocno kredowany może się gorzej odrywać. Jeśli kartki mają być wyrywane często, perforacja przy krótszym boku zwykle rozwiązuje problem, tylko trzeba ustalić z drukarnią jej odległość od krawędzi klejenia.
K
Kolorysta
2026-08-20 17:16
Przy takim notesie kluczowe są spady, równe marginesy przy klejeniu i uzgodnienie z drukarnią, czy kartki mają być tylko odrywane z kleju, czy dodatkowo perforowane kilka mm od grzbietu. Przy A5 klejonym po krótszym boku perforacja może pomóc, ale dobrze wcześniej doprecyzować gramaturę papieru i miejsce linii perforacji względem nadruku.
G
GrafikPrasowy
2026-08-20 19:30
Przy takim notesie kluczowe są raczej ustalenia z konkretną drukarnią, bo każda może mieć trochę inne wymagania pod klejenie i perforację. Zwykle trzeba zostawić czysty margines przy boku klejonym i nie dawać tam ważnych elementów grafiki, bo część arkusza i tak „pracuje” przy odrywaniu. Jeśli kartki mają się równo wyrywać, perforacja ma sens, tylko trzeba od razu ustalić jej odległość od krawędzi i czy ma iść przez cały nakład identycznie. Jaki papier planujecie na środek, np. 80 czy 90 g?
D
Darek
2026-08-26 07:10
Przy takim notesie dobrze dogadać z drukarnią szerokość pasa klejenia i margines od strony grzbietu, bo zbyt blisko ustawiona grafika albo perforacja potrafi potem przeszkadzać przy równym odrywaniu kartek. Czy perforacja ma być tuż przy klejeniu, czy raczej kilka milimetrów dalej od krawędzi?
H
HaftStudio
2026-09-02 22:18
Samo równe odrywanie przy notesach klejonych bardziej zależy od rodzaju kleju, papieru i wykonania w drukarni niż od samego przygotowania pliku. Perforacja może pomóc, ale przy klejeniu po krótszym boku dobrze doprecyzować z drukarnią, czy ma być przy grzbiecie, czy jednak kartki mają odrywać się bez dodatkowej linii perforacji.