Jak przygotować notesy klejone do druku, żeby kartki równo się odrywały?
K
Kasia_od_tamborka
Mam do przygotowania serię notesów reklamowych dla małej spółki z o.o. z branży szkoleniowej i chcę dobrze zebrać informacje przed wysłaniem plików do drukarni. Nakład ma wynosić około 500 sztuk, format A5, klejenie po krótszym boku, z kartonikiem z tyłu i nadrukiem jednostronnym na każdej kartce. Klient pyta też o możliwość dodania perforacji, bo notesy mają służyć uczestnikom warsztatów do wyrywania krótkich formularzy. Jestem na etapie przygotowania makiety i wyceny, ale nie chcę pominąć czegoś, co potem wpływa na klejenie albo wygodne odrywanie kartek. Zastanawiam się, czy projekt takich notesów powinien mieć jakieś szczególne marginesy przy grzbiecie i perforacji. Czy przy tego typu realizacji trzeba inaczej podejść do spadów, ułożenia tła i numeracji stron niż przy zwykłych ulotkach? Jakie informacje najlepiej doprecyzować w zamówieniu, żeby drukarnia od razu wiedziała, jak ma być wykonany notes?
Odpowiedzi (3)
F
Filip
2026-08-20 16:21
Przy takim notesie dużo zależy od papieru i samego kleju, ale przy A5 klejonym po krótszym boku zwykle dobrze wychodzi, jeśli drukarnia dostanie jasną informację, że kartki mają się łatwo odrywać, a nie trzymać jak bloczek techniczny. Perforacja ma sens, tylko ustalcie od razu odległość od krawędzi klejenia, żeby nie osłabić całej krawędzi notesu.
D
DrukarniaX
2026-08-20 16:38
Z mojego doświadczenia przy takich notesach dużo robi dobrze dobrany papier i próbka z drukarni, bo czasem samo klejenie trzyma równo, ale kartki strzępią się przy odrywaniu. Przy A5 klejonym po krótszym boku perforacja może pomóc, tylko dopytaj, ile mm od klejenia ją zrobią i czy pokażą próbny egzemplarz.
T
TechNadruk
2026-08-20 16:52
Przy notesach klejonych ważne są równe spady, jednakowy margines od strony klejenia i dobrze dobrany papier, bo zbyt cienki albo mocno kredowany może się gorzej odrywać. Jeśli kartki mają być wyrywane często, perforacja przy krótszym boku zwykle rozwiązuje problem, tylko trzeba ustalić z drukarnią jej odległość od krawędzi klejenia.