DTF: dlaczego nadruk pęka przy rozciąganiu materiału po wgrzaniu?
T
Tomek_88
Mam pytanie dotyczące nadruków DTF wykonywanych na elastycznych koszulkach i bluzach. Po prawidłowym wgrzaniu nadruk wygląda poprawnie, ale przy mocniejszym rozciągnięciu materiału pojawiają się drobne pęknięcia na powierzchni grafiki. Problem występuje głównie przy większych, jednolitych polach koloru, a mniej przy małych elementach. Czy przyczyną może być sama folia, proszek, ustawienia prasy, czy raczej rodzaj materiału? Chciałbym ustalić, od czego zacząć sprawdzanie tego typu problemu.
Odpowiedzi (9)
T
TechNadruk
2026-08-24 16:57
To nie zawsze oznacza błąd w samym wgrzewaniu, bo DTF przy dużych, pełnych aplach z natury gorzej pracuje na mocno elastycznym materiale niż drobne elementy. Folia, proszek i klej mają znaczenie, ale podobny efekt może dać też zbyt gruba warstwa bieli/farby albo projekt bez żadnych przerw w dużym polu koloru. Jeśli koszulka mocno się rozciąga, nadruk nie rozciągnie się tak samo jak dzianina i mikropęknięcia mogą się pojawić mimo poprawnej temperatury i czasu. Na jakiej folii i przy jakich parametrach prasy to było robione?
T
TuszIKawa
2026-08-24 17:25
Odpowiedź do TechNadruk
To nie zawsze oznacza błąd w samym wgrzewaniu, bo DTF przy dużych, pełnych aplach z natury gorzej pracuje na mocno elastycznym materiale niż drobne elementy. Fo
Zgadzam się z TechNadruk, tylko doprecyzowałbym, że pękanie przy mocnym naciągnięciu nie musi od razu wskazywać na źle ustawioną prasę. Przy dużych pełnych polach DTF robi się po prostu mniej „pracujący” niż materiał, szczególnie jeśli jest dużo bieli pod spodem albo grafika jest mocno zalana kolorem. Folia i proszek też mogą to nasilić, ale czasem winny jest sam projekt i zbyt gruba warstwa nadruku. Na jakim materiale to testujesz, bawełna z elastanem czy coś bardziej sportowego?
P
PrasaExpert
2026-08-24 17:42
Odpowiedź do TechNadruk
To nie zawsze oznacza błąd w samym wgrzewaniu, bo DTF przy dużych, pełnych aplach z natury gorzej pracuje na mocno elastycznym materiale niż drobne elementy. Fo
Zgadzam się z TechNadruk, przy dużych pełnych polach DTF często zachowuje się bardziej jak cienka „łatka” niż część tkaniny, więc na elastycznej koszulce pęknięcia mogą wyjść mimo poprawnego wgrzania. Sprawdziłbym szczególnie ilość bieli i farby, bo zbyt gruba warstwa mocno usztywnia nadruk, a wtedy przy rozciąganiu nie ma gdzie pracować. Znaczenie ma też dobranie folii i proszku pod stretch, bo nie każdy zestaw dobrze znosi mocniejsze naciąganie. Jaka temperatura, czas i docisk były użyte przy wgrzewaniu?
N
NadrukPlus
2026-08-24 18:03
Przy DTF na elastycznych materiałach pękanie przy mocnym rozciąganiu często wynika z tego, że sam nadruk ma mniejszą rozciągliwość niż tkanina. Duże, pełne pola koloru pracują gorzej niż drobne elementy, bo tworzą zwartą warstwę folii, kleju i farby. Przyczyną może być folia albo proszek, ale równie często problem robi zbyt gruba warstwa bieli, za duża ilość kleju, przegrzanie albo zbyt mocny docisk na prasie. Jeśli klej zostanie za mocno utwardzony, nadruk robi się bardziej „sztywny” i zaczyna pękać zamiast pracować razem z materiałem. Na bluzach z elastanem albo cienkich koszulkach stretch ten efekt jest dużo bardziej widoczny niż na klasycznej bawełnie. Pomaga test na niższej temperaturze, krótszym czasie albo mniejszym docisku, ale tylko w granicach zaleceń dla danej folii. Przy dużych aplach czasem samo przygotowanie grafiki ma znaczenie, bo delikatna rasteryzacja albo podział powierzchni zmniejsza naprężenia. Jaka to folia i jakie parametry wgrzewania stosujesz?
J
Julka
2026-08-24 18:22
Odpowiedź do NadrukPlus
Przy DTF na elastycznych materiałach pękanie przy mocnym rozciąganiu często wynika z tego, że sam nadruk ma mniejszą rozciągliwość niż tkanina. Duże, pełne pola
Zgadzam się z NadrukPlus, u mnie to najczęściej wychodziło właśnie przy dużych aplach, szczególnie na bardziej elastycznych koszulkach. Nadruk po prostu nie pracuje tak jak materiał i przy mocnym naciągnięciu zaczyna pękać, nawet jeśli na pierwszy rzut oka był dobrze wgrzany. Miałem też przypadki, że zmiana folii albo proszku dawała dużą różnicę, a czasem pomagało lekkie skorygowanie temperatury i docisku, bo zbyt „twardo” wgrzany nadruk robił się sztywniejszy. Na jakiej folii i proszku to robisz?
M
Marek
2026-08-25 07:33
Odpowiedź do Julka
Zgadzam się z NadrukPlus, u mnie to najczęściej wychodziło właśnie przy dużych aplach, szczególnie na bardziej elastycznych koszulkach. Nadruk po prostu nie pra
Julek dobrze to ujął, przy dużych pełnych polach kolor zwykle zachowuje się inaczej niż sama dzianina. U mnie podobne pęknięcia pojawiały się też wtedy, gdy grafika miała grubszą warstwę bieli albo proszku było trochę za dużo, bo nadruk robił się sztywniejszy. Sama temperatura i docisk mogą być poprawne, a problem i tak wyjdzie dopiero przy mocnym rozciąganiu, szczególnie na koszulkach z elastanem. Sprawdzałeś, czy ten sam wzór pęka też na zwykłej bawełnie bez dużej elastyczności?
P
Patrycja
2026-08-24 18:09
Może być folia albo proszek, ale nie zakładałbym od razu, że to jedyna przyczyna. Przy dużych, pełnych aplach DTF z natury ma mniejszą pracę z materiałem niż sama dzianina, więc przy mocnym rozciąganiu takie mikropęknięcia potrafią wyjść nawet po poprawnym wgrzaniu. Dużo zależy też od elastyczności kleju, grubości białego podkładu i tego, czy nadruk nie jest po prostu zbyt „pancerny”. Na jakim materiale to robisz: bawełna z elastanem, poliester, czy jakaś mieszanka?
O
Olek
2026-08-25 07:51
U mnie podobnie pękało głównie na dużych aplach, kiedy folia i proszek były dość „twarde”, a nadruk robił grubą warstwę po wgrzaniu. Pomogło zejście z ilości białego podkładu i test innej folii pod elastan, bo sama temperatura prasy nie rozwiązała tematu.
D
DobryPapier
2026-08-25 08:53
Nie zawsze oznacza to błąd przy wgrzewaniu. Przy DTF większe pełne pola koloru z natury pracują gorzej na mocno elastycznej dzianinie, bo tworzą sztywniejszą warstwę niż drobne elementy grafiki. Oczywiście folia, proszek i parametry prasy też mogą to pogłębiać, zwłaszcza gdy klej jest przegrzany albo niedogrzany, ale samo pękanie przy dużym rozciągnięciu nie musi od razu świadczyć o wadliwym materiale. Na jakiej folii i w jakiej temperaturze to wgrzewasz?