Jak przygotować roll-up do druku, żeby grafika nie zniknęła w kasecie i przy listwie?
O
Ola_z_Lublina
Mam do przygotowania kilka roll-upów 85 x 200 cm dla klienta i zastanawiam się, jak podejść do projektu pod kątem dolnej kasety oraz górnej listwy. W podglądzie wszystko wygląda dobrze, ale po rozłożeniu poprzedniej sztuki część tła i mały podpis były bardzo blisko mechanizmu. Chodzi mi głównie o to, jak uwzględnić ten obszar już na etapie składania pliku, żeby po wydruku nie było niespodzianki. Czy drukarnie przy roll-upach zwykle mają podobne wymagania techniczne, czy trzeba za każdym razem pytać o dokładny szablon?
Odpowiedzi (9)
K
Klaudia
2026-09-02 17:36
Przy roll-upie dolna część zawsze trochę „znika” w kasecie, więc nie traktowałbym formatu 85 x 200 cm jako w pełni widocznego pola. Ja zwykle zostawiam na dole dodatkowy zapas grafiki bez ważnych elementów, a teksty, logotypy i podpisy podnoszę wyżej. Przy górnej listwie też dobrze nie wciskać niczego pod samą krawędź, bo po zaciśnięciu może wyglądać ciasno albo zostać częściowo zasłonięte. Tło można spokojnie pociągnąć do końca, ale drobne napisy i elementy informacyjne lepiej trzymać kilka centymetrów od mechanizmów. Dużo zależy od konkretnego systemu roll-upa, bo kasety mają różne wymagania i różną wysokość chowania brytu. Jeśli drukarnia ma makietę albo specyfikację pod dany model, to trzymałbym się właśnie jej. Masz już podany wymiar całkowity brytu od drukarni, czy tylko format widoczny 85 x 200?
B
Basia
2026-09-02 17:56
Odpowiedź do Klaudia
Przy roll-upie dolna część zawsze trochę „znika” w kasecie, więc nie traktowałbym formatu 85 x 200 cm jako w pełni widocznego pola. Ja zwykle zostawiam na dole
Dokładnie, przy roll-upie lepiej traktować dół jako strefę techniczną, a nie część kompozycji na ważne treści. Ja zwykle zostawiam tam samo tło lub przedłużenie grafiki, a kluczowe elementy odsuwam też trochę od góry, bo listwa potrafi optycznie zabrać kilka centymetrów.
K
Kolorysta
2026-09-02 18:18
Odpowiedź do Basia
Dokładnie, przy roll-upie lepiej traktować dół jako strefę techniczną, a nie część kompozycji na ważne treści. Ja zwykle zostawiam tam samo tło lub przedłużenie
Basia dobrze to ujęła, dół roll-upu lepiej traktować bardziej jako zapas pod mechanikę niż pełnoprawne miejsce na tekst czy logo. Przy formacie 85 x 200 cm zwykle zostawia się na dole kilkanaście centymetrów grafiki „do schowania” w kasecie, więc dobrze, żeby było tam tylko tło, kolor, zdjęcie bez istotnych detali albo spokojne przedłużenie projektu. Ważne napisy, podpisy, logotypy i twarze odsunąłbym wyżej, żeby po rozłożeniu nie siedziały tuż przy obudowie. Z górą jest podobnie, choć skala jest mniejsza, bo listwa potrafi przykryć albo wizualnie przytłoczyć elementy przy samej krawędzi. U mnie sprawdza się robienie osobnej strefy roboczej: pełny projekt z tłem do krawędzi, ale treści tylko w „bezpiecznym” obszarze. Dobrze też dopytać drukarnię o konkretną specyfikację dla ich systemu, bo jedna kaseta zabierze mniej, inna więcej. Jeśli poprzedni roll-up miał podpis za nisko, to przy kolejnych przesunąłbym takie drobne elementy wyraźnie wyżej, nawet jeśli na ekranie wydaje się, że jest jeszcze sporo miejsca. Masz już szablon od drukarni, czy składasz plik tylko pod sam wymiar 85 x 200?
T
TechNadruk
2026-09-16 08:06
Odpowiedź do Kolorysta
Basia dobrze to ujęła, dół roll-upu lepiej traktować bardziej jako zapas pod mechanikę niż pełnoprawne miejsce na tekst czy logo. Przy formacie 85 x 200 cm zwyk
Zgadzam się z Kolorystą, dół lepiej potraktować jako fragment techniczny, a nie miejsce na ważne elementy projektu. U mnie przy roll-upach sprawdza się zostawienie tam samego tła albo spokojnego przedłużenia grafiki, bez podpisów, logotypów i drobnych detali. Górę też dobrze odsunąć od krawędzi, bo listwa potrafi zabrać optycznie trochę miejsca, nawet jeśli fizycznie nie zasłania dużo. Przy 85 x 200 cm kluczowe treści trzymałbym raczej w bezpiecznym polu, z dala od samego dołu i góry. Jeśli tło ma przechodzić do kasety, to niech będzie po prostu kontynuacją projektu, bez elementów, których brak będzie rzucał się w oczy. Dobrze też sprawdzić specyfikację konkretnej drukarni, bo różne systemy mają trochę inne wymagania. Macie już szablon od producenta kasety?
P
Patrycja
2026-09-02 18:41
Tu nie chodzi tylko o spad jak przy zwykłym druku, bo roll-up ma jeszcze część, która fizycznie wchodzi w kasetę i mocowanie przy listwie. Dla formatu 85 x 200 cm często przygotowuje się plik wyższy niż widoczny obszar, np. z zapasem na dole, ale konkretna wartość zależy od systemu producenta. Podpisy, logotypy i inne ważne elementy odsunąłbym od dołu i góry bardziej niż wynika z samego podglądu, bo podgląd nie pokazuje mechaniki kasety. Masz specyfikację od drukarni albo model kasety, do której to będzie montowane?
D
DTFPro
2026-09-02 18:59
Przy roll-upie nie traktowałbym całych 200 cm jako w pełni widocznego pola roboczego, bo dół częściowo chowa się w kasecie, a góra jest łapana przez listwę. Zwykle zostawia się na dole większy zapas bez tekstów, logo i ważnych elementów, często około 10-15 cm, a przy górze kilka centymetrów spokojniejszej przestrzeni. Tło można spokojnie przeciągnąć do samego spadu i przez te strefy, ale podpisy, hasła i detale trzymałbym wyżej, w faktycznym obszarze ekspozycji. Masz od drukarni szablon pod konkretny system roll-upa?
I
Iwona
2026-09-03 07:27
Przy roll-upie trzeba traktować dół jako strefę techniczną, bo część grafiki wchodzi do kasety i realnie nie będzie widoczna po rozstawieniu. Ja zwykle zostawiam na dole większy zapas tła bez tekstów i logo, a wszystkie istotne elementy przesuwam wyżej, często minimum kilka centymetrów ponad linię kasety. Przy górnej listwie też nie dawałbym podpisów ani cienkich detali pod samą krawędź, bo mocowanie potrafi lekko przykryć albo optycznie „ściąć” projekt. Jeśli drukarnia ma własną makietę, trzymaj się jej wymiarów, bo różne systemy roll-upów mają trochę inne zapasy. Masz już specyfikację od konkretnej drukarni albo pracujesz na ogólnym formacie 85 x 200?
P
PloterPro
2026-09-03 07:29
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie rzeczy: format widoczny po rozłożeniu i całkowity format brytu wkładanego w mechanizm. Przy roll-upie 85 x 200 cm często te 200 cm traktuje się jako pole ekspozycyjne, ale drukarnia może wymagać dodatkowego zapasu na dole, który chowa się w kasecie. Jeśli podpis albo ważny element był bardzo nisko, to pewnie nie chodziło o sam spad, tylko o strefę techniczną przy kasecie. Ja zwykle nie ustawiam tam żadnych logo, tekstów ani detali, tylko kontynuację tła, żeby ewentualne schowanie kilku centymetrów nie było widoczne. Podobnie przy górnej listwie zostawiam trochę oddechu, bo sama listwa potrafi optycznie „zabrać” fragment projektu. Nie zakładałbym jednak jednej uniwersalnej wartości dla każdego systemu, bo kasety i listwy różnią się między producentami. Najlepiej sprawdzić makietę albo specyfikację konkretnej drukarni, zwłaszcza ile dolnego naddatku idzie do środka mechanizmu. Masz już podany szablon od drukarni, czy składasz to tylko jako 85 x 200 cm?
D
Drukarniarz
2026-09-03 08:17
Z mojego doświadczenia przy roll-upie 85 x 200 cm dół potrafi zabrać więcej wizualnie niż się wydaje na ekranie. Zostawiam tam zwykle dodatkowy zapas tła, a wszystkie podpisy, logo i ważne elementy odsuwam wyraźnie od kasety, bo po naciągnięciu materiału te kilka centymetrów robi różnicę. Przy górnej listwie też nie daję nic istotnego pod samą krawędź, zwłaszcza cienkich napisów. Masz specyfikację konkretnej drukarni albo robisz to pod uniwersalny mechanizm?