DTF: dlaczego po wgrzaniu wokół nadruku zostaje ziarnista obwódka z kleju?
J
JarekSitodruk
Mam pytanie do osób, które robią DTF na co dzień, bo od kilku dni widzę dziwny efekt po wgrzaniu nadruku na koszulkę. Wokół grafiki zostaje delikatna, ziarnista obwódka, jakby drobinki kleju złapały poza samym wydrukiem, szczególnie przy większych aplach około 25 cm szerokości. Na folii przed prasą wygląda to jeszcze w miarę normalnie, a problem wychodzi dopiero po zdjęciu nośnika. Czy ktoś spotkał się z tym, że po transferze zostaje taki lekko chropowaty cień dookoła nadruku?
Odpowiedzi (10)
K
Krawiec
2026-09-02 19:39
Najczęściej taka ziarnista obwódka wychodzi od nadmiaru proszku albo wilgoci w kleju/folii, szczególnie przy dużych aplach, gdzie klej łatwiej łapie poza krawędzią białego podkładu. Sprawdź, czy po posypaniu proszek jest dobrze otrzepany i czy folia nie leżała otwarta w wilgotnym miejscu; jaką temperaturą i czasem dogrzewasz?
I
Iwona
2026-09-02 22:41
Odpowiedź do Krawiec
Najczęściej taka ziarnista obwódka wychodzi od nadmiaru proszku albo wilgoci w kleju/folii, szczególnie przy dużych aplach, gdzie klej łatwiej łapie poza krawęd
Krawiec dobrze to ujął, bo przy takim efekcie też najpierw patrzyłbym na proszek i wilgoć, a dopiero potem na ustawienia prasy. U mnie podobna obwódka wychodziła, gdy klej był zbyt długo otwarty albo niedokładnie strzepnięty przy krawędziach większej grafiki; sprawdzałeś, czy problem znika na świeżej folii i świeżym proszku?
D
Darek
2026-09-02 20:01
Miałem podobnie przy DTF i u mnie winny był nadmiar proszku oraz trochę za wilgotna folia/klej, więc po wygrzaniu drobinki łapały tkaninę poza grafiką. Pomogło dokładniejsze strzepywanie proszku i lekkie dosuszenie transferu przed prasą, a jaką temperaturą i czasem to wgrzewasz?
K
Krzys
2026-09-02 20:05
Miałem podobny efekt przy DTF i u mnie winny był głównie nadmiar proszku oraz zbyt słabe jego strzepnięcie przed utrwaleniem. Przy dużych aplach klej potrafi zostać na folii poza krawędzią grafiki, a po prasie wygląda to właśnie jak taka ziarnista mgiełka wokół nadruku. Sprawdziłbym też temperaturę i czas wygrzewania, bo przegrzany klej czasem bardziej się rozpływa i łapie włókna koszulki poza nadrukiem. Czy ta obwódka pojawia się na każdym materiale, czy tylko na konkretnych koszulkach?
P
Patrycja
2026-09-02 20:32
A na jakich dokładnie parametrach to wgrzewasz: temperatura, czas i docisk? Taka ziarnista obwódka czasem wychodzi dopiero po transferze, więc sama folia przed prasą może jeszcze wyglądać w miarę normalnie. Interesuje mnie też, czy to jest świeży proszek/klej i czy po otrzepaniu nie zostaje go trochę na przezroczystej części folii wokół nadruku. Przy większych aplach problem może być bardziej widoczny, bo film mocniej pracuje i każdy nadmiar kleju łatwiej się pokazuje na materiale. Masz ten efekt na każdej koszulce, czy tylko na konkretnym typie bawełny albo gramaturze? No i czy po utwardzeniu kleju przed prasą powierzchnia jest gładka, czy już wtedy widać takie drobne grudki przy krawędziach? Jaki masz proszek i folię, z jednego zestawu czy mieszane od różnych dostawców?
K
Klaudia
2026-09-12 22:30
Odpowiedź do Patrycja
A na jakich dokładnie parametrach to wgrzewasz: temperatura, czas i docisk? Taka ziarnista obwódka czasem wychodzi dopiero po transferze, więc sama folia przed
Patrycja dobrze dopytuje o parametry, bo przy zbyt mocnym docisku albo za wysokiej temperaturze klej potrafi lekko „rozlać się” poza kontur i po zdjęciu folii wychodzi taka kaszka wokół nadruku. Sprawdź też, czy proszek nie jest zawilgocony i czy po otrzepaniu nie zostaje pył na czystych miejscach folii.
W
Wojtek
2026-09-02 22:30
Miałem podobny efekt przy DTF i u mnie winna była mieszanka zbyt dużej ilości kleju oraz niedosuszonego proszku przed wgrzewaniem. Przy dużych aplach klej potrafi „wyjść” poza krawędź grafiki, zwłaszcza jeśli film leżał chwilę z proszkiem albo był zbyt mocno potrząsany po zasypaniu. Sprawdziłbym też temperaturę i docisk, bo przy za wysokiej temperaturze ta obwódka robi się bardziej widoczna po zdjęciu folii. Jaki masz czas, temperaturę i rodzaj odrywania nośnika: na ciepło czy na zimno?
K
Kolorysta
2026-09-03 07:08
Często taka ziarnista obwódka wychodzi z nadmiaru kleju albo z tego, że proszek łapie wilgoć i przy wygrzewaniu robi się „mgiełka” poza krawędzią nadruku. Przy dużych aplach dochodzi też temperatura i czas, bo jeśli klej jest za mocno rozpuszczony albo folia za długo leży pod prasą, potrafi wyjść poza biel. Sprawdziłbym świeżość proszku, dokładne otrzepanie folii i trochę niższy docisk/krótszy czas na próbie. Jaką masz temperaturę, czas i czy używasz hot peel czy cold peel?
D
Damian
2026-09-03 08:09
A na jakich parametrach to wgrzewasz i jaki masz proszek? Taka ziarnista obwódka często wychodzi dopiero po prasie, jeśli klej jest nierówno strzepnięty albo łapie wilgoć, ale bez parametrów ciężko coś wyczuć. Przy większych aplach może też bardziej wychodzić temperatura i docisk na brzegach grafiki. Jaką temperaturę, czas i docisk masz ustawione?
D
Drukarniarz
2026-09-14 12:43
Odpowiedź do Damian
A na jakich parametrach to wgrzewasz i jaki masz proszek? Taka ziarnista obwódka często wychodzi dopiero po prasie, jeśli klej jest nierówno strzepnięty albo ła
Damian dobrze tropi temat, bo taka obwódka często wychodzi właśnie z proszku albo warunków przy wgrzewaniu. U mnie podobny efekt pojawiał się, gdy klej nie był dobrze otrzepany i zostawał delikatny pył poza grafiką, a po prasie dopiero robiło się to widoczne. Przy dużych aplach mocniejszy docisk albo trochę za wysoka temperatura też potrafią to uwydatnić. Jaką masz temperaturę, czas i docisk przy tych nadrukach?