DTF: dlaczego po wgrzaniu zostaje widoczny prostokąt po folii na koszulce?

B
Bartek_87
· 2026-09-03 13:05
Prowadzę jednoosobową działalność i robię krótkie serie odzieży roboczej dla lokalnych firm, głównie koszulki i bluzy z logo. Ostatnio przy zleceniu na około 80 sztuk zauważyłem, że po wgrzaniu nadruku na materiale zostaje delikatnie widoczny prostokąt w miejscu, gdzie leżała folia DTF. Sam nadruk wygląda normalnie, nie odkleja się i kolory są w porządku, ale pod światło widać jakby ślad po całym arkuszu transferu. Problem pojawia się szczególnie na ciemnych bawełnianych koszulkach, a na jaśniejszych jest dużo mniej widoczny. Klient zwrócił na to uwagę dopiero przy odbiorze, bo przy normalnym świetle warsztatowym prawie tego nie było widać. Używam tej samej prasy i podobnych ustawień jak wcześniej, więc zastanawiam się, czy to kwestia materiału, folii, temperatury czy samego docisku. Czy ktoś miał taki przypadek, że po DTF zostaje obrys całej folii na koszulce, mimo że sam nadruk jest poprawnie wgrzany?

Odpowiedzi (8)

D
Drukarniarz 2026-09-03 14:41
To zwykle wychodzi od zbyt dużego docisku, temperatury albo czasu i folia po prostu „prasuje” powierzchnię materiału inaczej niż reszta koszulki, szczególnie na bawełnie i ciemnych kolorach. Sprawdź na próbce niższy docisk/krótszy czas i czy po drugim dogrzaniu przez papier silikonowy ten prostokąt znika albo robi się mniej widoczny.
K
Krzys 2026-09-03 15:02
Odpowiedź do Drukarniarz
To zwykle wychodzi od zbyt dużego docisku, temperatury albo czasu i folia po prostu „prasuje” powierzchnię materiału inaczej niż reszta koszulki, szczególnie na
Drukarniarz dobrze to ujął, bo taki prostokąt często nie jest problemem z samym DTF-em, tylko z tym, że prasa za mocno „wybłyszcza” albo ugniata materiał w obrysie folii. U mnie pomagało zejście z docisku i czasu oraz dogrzanie przez matowy papier, a nie silikon, bo silikon czasem jeszcze bardziej zostawia połysk; na jakiej temperaturze i czasie to wgrzewasz?
T
TechNadruk 2026-09-14 08:35
Odpowiedź do Drukarniarz
To zwykle wychodzi od zbyt dużego docisku, temperatury albo czasu i folia po prostu „prasuje” powierzchnię materiału inaczej niż reszta koszulki, szczególnie na
Drukarniarz dobrze to ujął, często to nie jest problem samego kleju czy nadruku, tylko odciśnięcia powierzchni materiału przez prasę. Przy ciemnych bawełnianych koszulkach taki prostokąt potrafi wyjść nawet wtedy, gdy transfer trzyma się idealnie. U mnie pomagało zejście trochę z docisku i skrócenie dogrzewania, a na koniec delikatne przeprasowanie przez papier bez mocnego nacisku. Jaką temperaturę i czas masz teraz ustawione?
S
SublimacjaLab 2026-09-03 15:19
To dość często wychodzi przy DTF, zwłaszcza na ciemniejszych albo bardziej „gładkich” dzianinach, gdzie prasa na chwilę zmienia strukturę włókna. Ten prostokąt nie zawsze jest klejem z folii, czasem to po prostu odcisk od temperatury, nacisku i krawędzi arkusza. Jeśli nadruk trzyma się normalnie, a ślad widać tylko pod światło, zacząłbym od sprawdzenia, czy nie idzie za duża temperatura albo zbyt mocny docisk. Przy niektórych koszulkach pomaga krótszy czas wgrzewania i dogrzanie przez papier silikonowy albo matową przekładkę, która trochę rozprasza nacisk. Druga sprawa to wilgoć w materiale, bo przy bawełnie i mieszankach po odparowaniu potrafią zostać takie „mapy”, więc krótkie przepresowanie koszulki przed aplikacją często dużo zmienia. Zdarza się też, że konkretna folia DTF ma bardziej błyszczący nośnik i zostawia optyczny ślad po kontakcie z tkaniną, mimo że technicznie nadruk jest poprawny. U mnie przy roboczych koszulkach najbardziej pomagało zejście z docisku i robienie drugiego prasowania przez papier, nie bezpośrednio po folii. Jakie parametry ustawiasz: temperatura, czas i docisk?
W
Wojtek 2026-09-03 15:33
Taki prostokąt często wychodzi nie od samego kleju, tylko od docisku i temperatury na powierzchni dzianiny, szczególnie przy ciemniejszych koszulkach albo materiałach z domieszką poliestru. Folia działa wtedy trochę jak maska i miejsce pod nią inaczej się spłaszcza / nabłyszcza niż reszta materiału. Spróbowałbym zejść lekko z temperaturą albo czasem, sprawdzić mniejszy docisk i po zdjęciu folii dogrzać przez papier silikonowy lub matowy arkusz ochronny, żeby wyrównać powierzchnię. Czy ten ślad znika po praniu, czy zostaje na stałe?
F
Filip 2026-09-03 20:27
Miałem podobnie przy bawełnianych koszulkach i u mnie to nie był problem samego nadruku, tylko odcisk od folii i temperatury na materiale. Najbardziej wychodziło na ciemnych kolorach, zwłaszcza gdy docisk był trochę za mocny albo koszulka była lekko wilgotna. Po kilku praniach ślad robił się dużo mniej widoczny, ale przy odbiorze od klienta potrafiło to wyglądać średnio. Pomogło mi zmniejszenie docisku i krótsze dogrzanie po zdjęciu folii przez papier silikonowy, bez takiego „prasowania na siłę”. Zauważyłem też, że niektóre folie zostawiały wyraźniejszy prostokąt niż inne, mimo tych samych ustawień prasy. Przy bluzach było tego mniej, a przy cienkich t-shirtach ślad potrafił wyjść prawie zawsze pod światło. Ja przed większą serią robię teraz próbę na jednej sztuce z tej samej partii materiału, bo różnice między koszulkami są większe, niż się wydaje. Na jakiej temperaturze i docisku to wgrzewasz?
P
Pawel_82 2026-09-03 21:06
To zwykle wychodzi od za dużego docisku, temperatury albo zbyt długiego czasu, bo folia potrafi lekko „wyprasować” włókna materiału i pod światło zostaje inny połysk niż reszta koszulki. Spróbowałbym zejść trochę z dociskiem/czasem i zrobić krótkie doprasowanie przez papier silikonowy albo teflon, a ślad często słabnie też po pierwszym praniu.
J
Julka 2026-09-04 13:09
Taki prostokąt zwykle wychodzi od nacisku i temperatury na całej powierzchni folii, a nie od samego nadruku. Często pomaga zejście trochę z temperaturą albo czasem dogrzewania i użycie papieru silikonowego/teflonu przy drugim prasowaniu, żeby wyrównać ślad na materiale. Przy bluzach i koszulkach roboczych ma też znaczenie skład i kolor tkaniny, bo na ciemniejszych materiałach pod światło widać to mocniej. Na jakich parametrach teraz grzejesz i czy to jest hot peel czy cold peel?