Jak przygotować projekt nadruku na kubek, żeby grafika dobrze zeszła się na obwodzie?

E
Ela_od_nitek
· 2026-09-06 09:05
Mam do przygotowania prosty projekt na kubki firmowe i klient chce, żeby grafika była widoczna po obu stronach, ale bez wrażenia przesunięcia po nadruku. Do tej pory robiłam głównie płaskie materiały, więc zastanawiam się, na co uważać przy pliku pod taki zaokrąglony produkt. Jak przygotować projekt nadruku na kubek, żeby grafika dobrze ułożyła się na obwodzie i nie wyszła krzywo?

Odpowiedzi (7)

H
HaftStudio 2026-09-06 09:49
Przy kubku największe znaczenie ma szablon od drukarni, bo pole nadruku i marginesy potrafią się różnić zależnie od metody i modelu kubka. Nie projektowałabym „na oko” po samym obwodzie, tylko od razu w siatce pod konkretny kubek, z zaznaczonym środkiem przodu, tyłu i strefą przy uchu. Jeśli grafika ma być po obu stronach, dobrze jest traktować je jako dwa osobne pola, a nie jedną kompozycję, która musi idealnie zamknąć się dookoła. Przy wzorach ciągłych trzeba zostawić zapas i unikać elementów, które po przesunięciu o 1-2 mm będą od razu wyglądały krzywo, na przykład cienkich linii przechodzących przez całą szerokość. Logo i tekst lepiej trzymać dalej od krawędzi pola nadruku, bo na zaokrągleniu każde minimalne przesunięcie bardziej rzuca się w oczy. Dobrze też sprawdzić, czy projekt nie jest ustawiony zbyt wysoko albo zbyt nisko względem uchwytu, bo wtedy po obróceniu kubka robi się wrażenie, że wszystko „ucieka”. Przy prostych kubkach firmowych zwykle sprawdza się symetryczny układ: ten sam motyw po lewej i prawej stronie uchwytu, z dużym oddechem między nimi. W jakiej technologii ma być robiony nadruk: sublimacja, sitodruk czy UV?
A
Adrian 2026-09-06 09:56
Odpowiedź do HaftStudio
Przy kubku największe znaczenie ma szablon od drukarni, bo pole nadruku i marginesy potrafią się różnić zależnie od metody i modelu kubka. Nie projektowałabym „
Zgadzam się, bez konkretnej siatki z drukarni łatwo źle ocenić, gdzie faktycznie wypadnie przód i tył kubka, zwłaszcza przy uchu i marginesach technologicznych. A wiesz już, jaką metodą ma być robiony nadruk i na jakim modelu kubka?
J
Julka 2026-09-06 17:53
U mnie najczęściej problem robiło traktowanie kubka jak zwykłego prostokąta, bez sprawdzenia realnego pola nadruku z drukarni. Zostawiałem trochę oddechu przy krawędziach i nie dawałem ważnych elementów dokładnie na miejscu łączenia, bo nawet małe przesunięcie potem od razu widać. Przy grafice po obu stronach pomagało ustawienie jej względem środka ucha, a nie „na oko” względem całego pliku. Masz już od drukarni szablon pod konkretny model kubka?
K
Krzys 2026-09-06 20:48
Przy kubkach dobrze zacząć od dokładnego szablonu z drukarni, bo różnice między polem nadruku a realnym obwodem potrafią być zauważalne. Jeśli grafika ma być po obu stronach, zostawiłbym lekki margines tolerancji i unikał elementów, które muszą idealnie spotkać się na łączeniu, np. cienkich linii albo wzoru przechodzącego przez cały obwód. Przy logotypach sprawdza się ustawienie ich osobno na dwóch stronach, zamiast robienia jednej grafiki „naokoło”. Masz już podany przez wykonawcę konkretny wymiar pola nadruku?
S
Szymon 2026-09-09 07:42
Odpowiedź do Krzys
Przy kubkach dobrze zacząć od dokładnego szablonu z drukarni, bo różnice między polem nadruku a realnym obwodem potrafią być zauważalne. Jeśli grafika ma być po
Krzysiek dobrze zwrócił uwagę na szablon, bo przy kubku nawet parę milimetrów potrafi później wyglądać jak przesunięcie. Ja przy takich projektach rozdzielam grafikę na dwa „fronty” i nie ustawiam ważnych elementów dokładnie w miejscu, gdzie wypada zawinięcie albo łączenie nadruku. Dobrze działa też zostawienie trochę oddechu przy uchu, bo tam najłatwiej o wizualne krzywizny i nierówności. Jeśli klient koniecznie chce motyw dookoła, to raczej jako tło lub powtarzalny wzór, a nie linię, która ma się idealnie zejść. Drukarnia podała konkretny format pod dany model kubka?
Z
Zosia 2026-09-06 20:56
U mnie przy kubkach największy problem wychodził wtedy, gdy projekt był robiony „na oko”, bez konkretnej makiety od drukarni. Każda technologia i każdy kubek potrafią mieć trochę inną szerokość pola nadruku, więc zaczynałbym od ich szablonu z zaznaczonym środkiem, marginesami i miejscem przy uchu. Jeśli grafika ma być po obu stronach, zwykle ustawiałem dwa osobne motywy symetrycznie względem osi kubka, zamiast próbować robić jeden ciągły obraz dookoła. Przy pełnym obwodzie trzeba uważać, żeby ważny element nie wypadał dokładnie na łączeniu, bo tam każde minimalne przesunięcie od razu rzuca się w oczy. Dobrze sprawdza się też wydruk próbny na kartce, zawinięcie go wokół kubka i sprawdzenie, czy optycznie wszystko siedzi tam, gdzie trzeba. Teksty i logo trzymałbym trochę dalej od krawędzi pola nadruku, bo przy zaokrągleniu i ręcznym ustawianiu kubka łatwo o drobne różnice. Jeśli klient jest wymagający, prosiłbym drukarnię o zdjęcie próbki albo proof przed całą partią. Jaką techniką będzie robiony nadruk: sublimacja, sitodruk czy transfer?
B
Basia 2026-09-17 09:44
Przy kubku kluczowe są wymiary pola nadruku podane przez konkretną drukarnię, bo każdy model ma trochę inną średnicę, wysokość i margines przy uchu. Jeśli grafika ma być po obu stronach, dobrze ustawić ją symetrycznie względem środka projektu i zostawić trochę luzu przy miejscu, gdzie wypada ucho, bo tam najłatwiej o wrażenie przesunięcia. Unikałabym prowadzenia cienkich linii albo elementów, które mają się idealnie domknąć na łączeniu obwodu, bo nawet mała tolerancja przy aplikacji może być widoczna. Przydatny jest też prosty mockup na siatce kubka albo próbny wydruk w skali 1:1, żeby sprawdzić, jak rozkładają się odległości między stronami. Masz już szablon od drukarni dla konkretnego modelu kubka?