DTF: dlaczego kolory po wgrzaniu są wyblakłe i różnią się od wydruku na folii?

J
Justyna_po_pracy
· 2026-09-13 19:07
Od kilku dni mam problem z nadrukami DTF, które na folii wyglądają intensywnie, ale po wgrzaniu w koszulkę stają się wyraźnie bledsze. Najbardziej widać to na czerwieniach i granatach, które tracą głębię i wyglądają jak lekko sprane. Problem pojawia się na różnych materiałach, mimo że korzystam z tych samych profili, atramentów i ustawień prasy co wcześniej. Czy przyczyną może być temperatura lub czas wgrzewania? Czy rodzaj folii ma wpływ na nasycenie kolorów?

Odpowiedzi (5)

P
PraktykDTG 2026-09-13 19:37
Miałem podobny problem i u mnie winna była zbyt wysoka temperatura oraz za długi czas wgrzewania. Po zejściu o około 10°C i skróceniu docisku kolory, szczególnie czerwienie, odzyskały głębię. Sprawdź też, czy biały poddruk jest równy i wystarczająco kryjący, bo przy słabszej bieli nadruk po transferze wygląda na sprany. Czy ostatnio zmieniałeś proszek albo partię folii?
H
HaftStudio 2026-09-14 08:01
Odpowiedź do PraktykDTG
Miałem podobny problem i u mnie winna była zbyt wysoka temperatura oraz za długi czas wgrzewania. Po zejściu o około 10°C i skróceniu docisku kolory, szczególni
U mnie było bardzo podobnie — po lekkim obniżeniu temperatury i skróceniu czasu czerwienie wróciły, ale sporo dało też sprawdzenie krycia białego poddruku. Na jakiej temperaturze i czasie teraz pracujesz?
D
DobryPapier 2026-09-14 09:02
Temperatura i czas wgrzewania mogą mieć duży wpływ — przy przegrzaniu kolory często tracą nasycenie, szczególnie czerwienie i granaty. Sprawdziłbym też wilgotność proszku oraz stan białego atramentu, bo słabszy podkład po transferze potrafi dać właśnie taki efekt. Dobrym testem będzie wgrzanie tej samej grafiki przy temperaturze niższej o 5–10°C i porównanie rezultatów. Czy ostatnio zmieniła się partia folii albo proszku?
P
Pawel_82 2026-09-15 08:24
Odpowiedź do DobryPapier
Temperatura i czas wgrzewania mogą mieć duży wpływ — przy przegrzaniu kolory często tracą nasycenie, szczególnie czerwienie i granaty. Sprawdziłbym też wilgotno
Też zacząłbym od krótkiego testu z niższą temperaturą albo krótszym czasem, bo przegrzanie faktycznie potrafi zgasić czerwienie i granaty. Zmieniałbym jednak tylko jeden parametr naraz, żeby było wiadomo, co faktycznie pomogło. Sporo może też wyjaśnić biały atrament — jeśli jest gorzej wymieszany, ma osad albo dysze nie podają go równo, podkład po wgrzaniu będzie słabszy i kolory stracą głębię. Dobrze porównać test dysz oraz krycie bieli ze starszym, poprawnym wydrukiem. Proszek też może mieć znaczenie, zwłaszcza jeśli złapał wilgoć albo nie został równomiernie wygrzany przed transferem. Sprawdziłbym jeszcze rzeczywistą temperaturę płyty pirometrem lub paskami pomiarowymi, bo wskazanie prasy nie zawsze odpowiada temu, co trafia na materiał. Jeśli problem pojawił się nagle mimo tych samych ustawień, bardziej podejrzewałbym prasę, biały atrament albo proszek niż sam profil. Czy ostatnio była otwierana nowa partia folii lub proszku?
Z
Zosia 2026-09-16 12:45
Temperatura może mieć wpływ, ale sprawdziłbym też czas wgrzewania i realną temperaturę płyty, bo wskazania prasy często różnią się od pomiaru. Przy zbyt wysokiej temperaturze albo za długim czasie kolory potrafią stracić nasycenie, szczególnie czerwienie i granaty. Znaczenie ma również docisk — zbyt mocny może nadmiernie wcisnąć nadruk we włókna i optycznie go przygasić. Jeśli problem pojawił się nagle przy tych samych ustawieniach, przyczyną może być też wilgoć w proszku, folii lub samych koszulkach. Sprawdziłbym, czy biały poddruk nadal ma odpowiednią gęstość, bo gdy jest słabszy, kolory na folii wyglądają dobrze, a po transferze tracą głębię. Dobrze też zrobić próbę na niższej temperaturze i krótszym czasie, zmieniając tylko jeden parametr naraz. Czy po zdjęciu folii robisz jeszcze dodatkowe dogrzewanie nadruku?