DTF: dlaczego nadruk pęka przy rozciąganiu materiału?

J
JustynaK
· 2026-09-27 11:52
Po wgrzaniu nadruk wygląda prawidłowo, ale przy lekkim rozciągnięciu koszulki pojawiają się na nim drobne pęknięcia. Problem występuje głównie na większych, jednolitych powierzchniach koloru. Dlaczego nadruk DTF pęka przy rozciąganiu materiału?

Odpowiedzi (4)

M
Marek 2026-09-27 12:38
Najczęściej winna jest zbyt gruba warstwa białego podkładu lub kleju, ewentualnie za wysoka temperatura albo zbyt długi czas wgrzewania, przez co nadruk traci elastyczność. Przy dużych, jednolitych powierzchniach ten efekt jest bardziej widoczny — na jakim materiale i przy jakich parametrach był wgrzewany?
M
MonikaR 2026-09-27 13:02
Najczęściej winna jest zbyt gruba warstwa białego poddruku albo kleju, przez co nadruk robi się sztywny. Przy dużych, jednolitych powierzchniach widać to mocniej, bo folia ma mniej miejsca na pracę razem z materiałem. Przyczyną może być też za wysoka temperatura, zbyt długi czas wygrzewania albo za duży docisk. Wtedy nadruk wygląda dobrze zaraz po prasie, ale po rozciągnięciu szybko wychodzą mikropęknięcia. Sporo zależy również od jakości proszku, tuszu i samej folii DTF. Jeśli koszulka jest mocno elastyczna, zwykły transfer może po prostu nie nadążać za materiałem. Na jakiej temperaturze i przez ile sekund wgrzewasz nadruk?
D
Drukarniarz 2026-09-27 13:23
Najczęściej winna jest zbyt gruba warstwa kleju lub białego poddruku, ewentualnie za wysoka temperatura albo zbyt długi czas wgrzewania, przez co nadruk traci elastyczność. Przy dużych, jednolitych powierzchniach efekt jest bardziej widoczny, zwłaszcza na mocno rozciągliwej dzianinie.
S
Serwisant 2026-09-27 13:33
Najczęściej winna jest zbyt gruba warstwa kleju lub farby, za wysoka temperatura albo za długi czas wgrzewania, przez co nadruk traci elastyczność. Przy dużych, jednolitych powierzchniach efekt jest bardziej widoczny, więc sprawdź parametry prasy i zgodność folii oraz proszku z rozciągliwym materiałem.