Co warto ustalić przed pierwszą rozmową z firmą reklamową?

R
RobertZRakla
· 2026-09-27 21:37
Szykuję większe zamówienie materiałów dla firmy i chcę uniknąć kilku rund doprecyzowywania podstawowych rzeczy. Mam już określony cel akcji, grupę odbiorców, orientacyjny budżet, termin oraz przewidywany nakład, ale zastanawiam się, czego jeszcze zwykle brakuje na początku rozmowy. Logo posiadam w plikach wektorowych, choć nie wiem, czy od razu przygotować też księgę znaku i numery kolorów. Nie wybraliśmy jeszcze konkretnych produktów, bo liczę, że wykonawca podpowie rozwiązania pasujące do budżetu i sposobu rozdawania materiałów. Do tego dochodzi dostawa do kilku oddziałów, więc pewnie trzeba wcześniej rozpisać liczbę paczek i miejsca docelowe. Co z praktyki najlepiej zebrać w jednym zapytaniu, żeby firma mogła od razu przygotować sensowną propozycję i wycenę?

Odpowiedzi (1)

F
Filip 2026-09-27 23:36
Poza tym, co już masz, warto ustalić rodzaj materiałów, miejsce i sposób ich wykorzystania oraz dokładny adres dostawy. Księgę znaku i numery kolorów najlepiej przesłać od razu, bo ograniczy to ryzyko rozbieżności między projektem a gotowym produktem. Pomocna może być też checklista Co przygotować przed kontaktem z firmą reklamową? „Co przygotować przed kontaktem z firmą reklamową?”, która zbiera te kwestie w jednym miejscu. Dobrze również wcześniej wyznaczyć osobę zatwierdzającą projekt, żeby akceptacja niepotrzebnie się nie przeciągała.