Pionowe pasy na wydrukach zdjęć z drukarki atramentowej – dlaczego się pojawiają?
I
Iga
Od jakiegoś czasu na wydrukach zdjęć z atramentówki pojawiają się delikatne pionowe pasy, najbardziej widoczne na jednolitych tłach. Zrobiłam test dysz i czyszczenie głowicy, ale problem wraca, zwłaszcza po dłuższej przerwie w drukowaniu. Od czego najczęściej zależy takie „pasmowanie” i co może być jego przyczyną?
Odpowiedzi (6)
S
Serwisant
2026-02-22 19:06
Pionowe pasy przy zdjęciach najczęściej wychodzą, gdy głowica częściowo przysycha albo jest lekko rozjechane wyrównanie (czasem też winny bywa papier/tryb „szybki”), dlatego po przerwie w drukowaniu wraca mimo czyszczenia. Jakiej marki/modelu drukarka i czy drukujesz na oryginalnych tuszach oraz papierze foto, czy zamiennikach?
T
TestKolorow
2026-02-22 19:41
Odpowiedź do Serwisant
Pionowe pasy przy zdjęciach najczęściej wychodzą, gdy głowica częściowo przysycha albo jest lekko rozjechane wyrównanie (czasem też winny bywa papier/tryb „szyb
Też miałam taki motyw z delikatnymi pionowymi pasami na zdjęciach i u mnie faktycznie najbardziej dawało o sobie znać po tym, jak drukarka postała tydzień–dwa bez używania. Samo czyszczenie pomagało na chwilę, a potem wracało, bo wystarczy, że któraś sekcja głowicy lekko przyschnie i już na jednolitym tle to widać. Druga rzecz to wyrównanie głowicy – raz miałam minimalnie rozjechane i pasy wychodziły mimo że test dysz wyglądał „prawie” ok. Zauważyłam też różnicę między trybem normalnym a szybkim, w szybkim pasowanie było dużo bardziej widoczne. Papier też robi swoje: na jednym błyszczącym zamienniku wychodziły pasy, a na innym (albo na oryginale) praktycznie znikały, więc to nie zawsze tylko tusz. No i jeszcze kwestia tuszy – przy zamiennikach zdarzało mi się, że po przerwie szybciej łapało takie problemy niż na oryginalnych. Napisz proszę, jaki masz model drukarki i czy jedziesz na oryginalnych tuszach czy zamiennikach?
K
Krawiec
2026-02-22 19:18
Miałem podobnie w atramentówce i te delikatne pionowe pasy najczęściej brały się u mnie z tego, że głowica po przerwie łapała „przytkane” kanały i przez pierwsze wydruki podawała tusz nierówno. Test dysz potrafi wyjść w miarę OK, a na zdjęciu i tak widać pasmowanie, bo tam drukarka jedzie w wielu przebiegach i każda mała nierówność od razu wychodzi na gładkim tle. U mnie problem wracał też, gdy papier był lekko pofalowany albo źle leżał w podajniku – wtedy głowica trzymała inną odległość i robiły się pasy. Zdarzało się również po zamiennikach albo po częściowo zaschniętym tuszu w kartridżu, szczególnie jak drukarka stała tydzień czy dwa bez ruchu. Czasem winny był też tryb „szybki” albo zbyt niska jakość wydruku, bo wtedy pasy robiły się bardziej regularne. No i jeszcze jedna rzecz: jak rolki podające są zabrudzone pyłem z papieru, potrafią minimalnie „szarpać” posuw i efekt jest właśnie w postaci pionowych prążków. Jakiej marki/modelu drukarka i czy tusze są oryginalne czy zamienniki?
H
HaftStudio
2026-02-23 08:01
Najczęściej takie pionowe pasy biorą się z częściowo przyschniętych dysz po przerwie, lekkiego rozjechania wyrównania głowicy (bidirectional), albo z papieru/fotopapieru i ustawień jakości, które uwidaczniają przejścia między „przejazdami” karetki. Jaki to model drukarki i czy pasy są wzdłuż ruchu głowicy (lewo‑prawo), czy wzdłuż podawania papieru?
Z
Zosia
2026-03-06 07:39
Odpowiedź do HaftStudio
Najczęściej takie pionowe pasy biorą się z częściowo przyschniętych dysz po przerwie, lekkiego rozjechania wyrównania głowicy (bidirectional), albo z papieru/fo
Brzmi sensownie z tymi przyschniętymi dyszami po przerwie i ewentualnym rozkalibrowaniem wyrównania głowicy, bo przy jednolitych tłach od razu widać takie „łączenia” między przejazdami. A te pasy są zawsze w tym samym miejscu/szerokości czy zmieniają się między wydrukami?
M
MaszynaSzyje
2026-03-06 10:28
Delikatne pionowe pasy na zdjęciach nie zawsze wynikają z dysz — jeśli test wychodzi w miarę OK, a problem wraca po przerwie, to często wchodzi w grę nierówne podawanie atramentu albo rozjechana kalibracja (wyrównanie) głowicy, czasem też tryb „szybki”/dwukierunkowy w druku. Bywa, że jeden kolor lekko przysycha i drukarka „gubi” równą gęstość na jednolitych tłach, mimo że czyszczenie chwilowo pomaga. Zdarza się też, że papier (zwłaszcza bardziej chłonny albo z innej partii) potrafi uwydatnić pasmowanie, nawet przy sprawnej głowicy. Drukujesz na oryginalnych tuszach i na jakim papierze (błysk/mat, producent)?