Ślady po tamborku na materiale po hafcie komputerowym — skąd się biorą?

S
SzybkiNadruk
· 2026-03-15 19:09
Haftuję niewielkie logo na jasnej bluzie i po zdjęciu z tamborka zostają wyraźne odciski oraz załamania wokół pola haftu, które nie zawsze schodzą po praniu. Naciąg materiału wydaje się równy, a sam haft wygląda w porządku. Od czego zależy powstawanie takich śladów i czemu na jednych tkaninach znikają, a na innych zostają?

Odpowiedzi (10)

W
Wojtek 2026-03-15 20:39
Miałem podobnie i często wychodziło, że ślady zależą od tego, jak mocno tamborek „łapie” włókna (twardość/rodzaj tkaniny, domieszki elastanu, apretura) oraz czy pod spodem jest stabilizator, bo wtedy materiał inaczej pracuje i potrafi się „zapamiętać” zagięcie. Jaki to dokładnie materiał/bluza (bawełna, dresówka, jersey) i jakiego stabilizatora używasz pod haft?
Z
Zosia 2026-03-16 10:39
Odpowiedź do Wojtek
Miałem podobnie i często wychodziło, że ślady zależą od tego, jak mocno tamborek „łapie” włókna (twardość/rodzaj tkaniny, domieszki elastanu, apretura) oraz czy
Też mi się to potwierdza: dużo zależy od tego, jak „sztywno” materiał trzyma tamborek i czy tkanina ma elastan albo jakąś apreturę — wtedy potrafi zostać taki zarys jak po zagięciu. Stabilizator robi różnicę, bo przy mocniejszym usztywnieniu materiał mniej się przesuwa i czasem dłużej „trzyma pamięć” po tamborku, szczególnie na jasnych dzianinach. Zauważyłem też, że przy zbyt mocnym docisku lub długim trzymaniu w tamborku odciski są wyraźniejsze, mimo że sam haft wychodzi OK. Co to dokładnie za bluza: bardziej T‑shirtowa dzianina z elastanem czy coś sztywniejszego?
B
Basia 2026-03-26 08:40
Odpowiedź do Zosia
Też mi się to potwierdza: dużo zależy od tego, jak „sztywno” materiał trzyma tamborek i czy tkanina ma elastan albo jakąś apreturę — wtedy potrafi zostać taki z
Dokładnie, u mnie też najczęściej wychodzi to przy „pamiętliwych” dzianinach z elastanem albo tkaninach z apreturą — tamborek robi im taki trwały ślad, a przy innym stabilizatorze i docisku czasem znika dużo szybciej. Jaki to dokładnie materiał (bawełna/dzianina, jest elastan) i jak mocno skręcasz tamborek?
D
Darek 2026-03-22 15:30
Odpowiedź do Wojtek
Miałem podobnie i często wychodziło, że ślady zależą od tego, jak mocno tamborek „łapie” włókna (twardość/rodzaj tkaniny, domieszki elastanu, apretura) oraz czy
Też mi to wychodziło głównie na jaśniejszych dzianinach z elastanem albo z mocną apreturą — tamborek mocniej „wciska” rant w splot i przy stabilizatorze materiał mniej się układa, więc zostaje taki zapamiętany odcisk mimo że naciąg wygląda równo. Jaką dokładnie masz tkaninę (dzianina czy tkana) i jaki stabilizator dajesz pod spód?
S
Serwisant 2026-03-15 21:53
To zwykle efekt połączenia nacisku obręczy i tego, jak dana tkanina „pamięta” rozciągnięcie. Jasne, miękkie dzianiny (zwłaszcza z elastanem) łatwo się odgniatają i potrafią trzymać ślad po tamborku dłużej, a grubsza bawełna czy stabilniejsze tkaniny szybciej wracają do formy. Dużo robi też siła dokręcenia tamborka i czas, przez jaki materiał jest zaciśnięty w jednym miejscu — nawet przy równym naciągu zostaje „ramka”. Jeśli pod haftem jest mocny stabilizator, to krawędź pola bywa bardziej „złamana”, bo materiał pracuje inaczej tuż obok usztywnienia. Czasem ślady zostają też po tym, że materiał był minimalnie przestretchowany w jedną stronę i po zdjęciu obręczy nie ma już jak się ułożyć równo. Widać to szczególnie wokół małych logotypów, gdzie wszystko skupia się na małej powierzchni. Jaką dokładnie dzianinę ma ta bluza (gramatura/skład, jest elastan) i jaki stabilizator dajesz pod spód?
T
TechNadruk 2026-03-16 09:07
U mnie takie odciski po tamborku najczęściej wychodzą na miękkich, jasnych dzianinach albo tkaninach z apreturą – sama rama i docisk stabilizatora „prasują” włókna na krawędzi, a jak materiał ma pamięć zagnieceń (albo jest trochę rozciągliwy), to potrafi to zostać nawet po praniu. Jaki to dokładnie materiał (bawełna dzianina czy tkanina) i jakiego stabilizatora używasz pod spodem?
H
HaftStudio 2026-03-17 14:38
Miałem podobnie i dużo zależy od samej tkaniny (skład, splot, gramatura) oraz jak mocno tamborek „przygniata” warstwy i stabilizator — jedne materiały szybko wracają, a inne łapią trwałe zagniecenia/odciski po naprężeniu. Jaki to dokładnie materiał (bawełna/bawełna z elastanem/poliester) i jakiego stabilizatora używasz pod spodem?
K
Kasia 2026-03-19 08:46
Takie ślady najczęściej biorą się z połączenia mocnego docisku tamborka i „pamięci” tkaniny – jedne dzianiny po prostu szybciej wracają do kształtu, a inne (zwłaszcza miękkie, cienkie albo z elastanem) trzymają odcisk i robią się załamania. Dużo daje też rodzaj i grubość stabilizatora oraz to, jak długo materiał siedzi w tamborku w naciągu, bo włókna potrafią się ułożyć na stałe. Na jasnych bluzach często widać to bardziej, szczególnie jeśli powierzchnia jest gładka i haft ma sztywniejsze podszycie. Na jakim materiale haftujesz (bawełna/dzianina z elastanem/poliester) i jakiego stabilizatora używasz?
F
Filip 2026-03-20 07:56
U mnie te ślady najczęściej biorą się z samego „ściśnięcia” włókien przez obręcz i z tego, jak mocno materiał jest napięty w tamborku – na miękkich dzianinach i jasnych, gładkich bluzach potrafi to się odcisnąć jak po prasowaniu, a na stabilniejszych tkaninach znika szybciej. Dużo robi też stabilizator i czas w tamborku: jak projekt chwilę „mieli” w jednym miejscu albo jest sporo gęstych przeszyć, materiał dłużej trzyma pamięć tego napięcia i załamania potrafią zostać mimo prania. Zdarzało mi się, że identyczny haft na dwóch bluzach zachowywał się inaczej tylko dlatego, że jedna miała domieszkę elastanu albo była bardziej „sprasowana” fabrycznie. Jaką to dokładnie jest dzianina/skład (bawełna, elastan, poliester) i jaki stabilizator dajesz pod spód?
T
TestKolorow 2026-03-26 17:41
Masz pod spodem flizelinę/odrywaną czy rozpuszczalną i jak mocno dokręcasz tamborek (do oporu czy tylko „na styk”)? I jaka to dokładnie dzianina/bluza (skład, gramatura) oraz czy ślady wyglądają jak błysk/„wyprasowanie” włókien czy typowe zagniecenia?