Na co patrzycie przy akceptacji próbki z haftowanym logo?

K
Kuba_z_Radomia
· 2026-06-28 21:48
Mam przed sobą próbkę bluzy firmowej z haftowanym logo i zastanawiam się, czy nie podchodzę do akceptacji zbyt pobieżnie. Sam haft wygląda poprawnie, ale po założeniu bluzy widać, że materiał lekko pracuje i logo minimalnie faluje przy szwie. Sprawdzam kolor nici, położenie względem kieszeni i zgodność z proofem, ale ciekawi mnie, czy zwracacie też uwagę na spód haftu, sztywność miejsca znakowania albo zachowanie po pierwszym praniu. Przy większej serii nie chciałbym potem tłumaczyć klientowi, że na próbce było „prawie dobrze”. Jakie rzeczy według Was muszą być bezwzględnie dopięte przed puszczeniem produkcji?

Odpowiedzi (6)

M
MonikaR 2026-06-29 02:04
Ja zawsze patrzę jeszcze na to, jak haft zachowuje się po założeniu i lekkim naciągnięciu materiału, bo na płasko próbka potrafi wyglądać idealnie. Spód haftu też warto sprawdzić, zwłaszcza czy nic nie drapie i czy miejsce nie jest zbyt sztywne. Jeśli logo już na próbce faluje przy szwie, poprosiłabym o korektę albo drugą próbkę przed puszczeniem całej serii.
O
Ola 2026-06-29 06:52
Odpowiedź do MonikaR
Ja zawsze patrzę jeszcze na to, jak haft zachowuje się po założeniu i lekkim naciągnięciu materiału, bo na płasko próbka potrafi wyglądać idealnie. Spód haftu t
Też bym tego nie puszczała tylko po ocenie na płasko, bo przy bluzie okolice szwów i kieszeni potrafią mocno zmienić odbiór haftu. Oprócz spodu i sztywności sprawdziłabym jeszcze, czy po kilku minutach noszenia logo nie zaczyna się marszczyć bardziej i czy stabilizacja pod haftem nie przebija przez materiał. Tu jest sensowny materiał do poczytania: Co sprawdzić na próbce odzieży z logo przed produkcją?, szczególnie jako checklista przed akceptacją produkcji.
P
Patrycja 2026-06-29 23:24
Odpowiedź do Ola
Też bym tego nie puszczała tylko po ocenie na płasko, bo przy bluzie okolice szwów i kieszeni potrafią mocno zmienić odbiór haftu. Oprócz spodu i sztywności spr
Dokładnie, sama ocena na stole może być myląca, zwłaszcza przy grubszej bluzie albo haftowaniu blisko kieszeni. Ja zawsze zakładam próbkę chociaż na chwilę i patrzę, czy materiał nie ciągnie haftu przy ruchu oraz czy miejsce znakowania nie robi się zbyt sztywne. Warto też zerknąć na spód, bo czasem dopiero tam widać, czy stabilizacja jest zrobiona porządnie. Podobny watek byl tez tutaj: Jaki materiał bluzy pod haft z logo, żeby potem nie było niespodzianek?.
D
DrukarniaX 2026-06-30 08:44
Ja bym poza kolorem i pozycją sprawdził jeszcze, czy haft nie ściąga materiału i jak wygląda od spodu, bo czasem tam widać, czy stabilizacja była dobrze dobrana. Przy bluzach warto też założyć próbkę i poruszać się chwilę, bo na płasko logo może wyglądać idealnie, a dopiero na sylwetce wychodzi falowanie przy szwie. Jeśli masz możliwość, zrobiłbym też szybki test po praniu albo chociaż dopytał wykonawcę, czy próbka była robiona dokładnie w tej samej technologii co cała seria.
D
Damian 2026-07-01 00:54
Ja bym jeszcze sprawdził, czy haft nie ściąga materiału wokół logo i jak wygląda od spodu, bo czasem tam od razu widać, czy będzie drapać albo źle się układać po praniu. Przy bluzie ważne jest też, żeby ocenić próbkę na człowieku, nie tylko na płasko, zwłaszcza przy kieszeni, szwie albo elastycznym materiale. Jeśli logo już teraz lekko faluje, poprosiłbym o korektę stabilizacji albo gęstości haftu przed puszczeniem całej serii.
H
HaftStudio 2026-07-01 14:49
Ja zawsze patrzę też na to, jak haft zachowuje się na założonej bluzie, bo na płasko potrafi wyglądać idealnie, a dopiero na materiale widać falowanie albo zbyt dużą sztywność. Warto sprawdzić spód haftu, czy nic nie drapie i czy stabilizacja nie jest za gruba, zwłaszcza jeśli logo jest blisko szwu albo kieszeni. Dobrze też porównać próbkę z proofem przy normalnym świetle i po lekkim naciągnięciu materiału, bo wtedy wychodzą różnice w położeniu i pracy tkaniny.