Prześwity w wypełnieniu haftu komputerowego – dlaczego tkanina prześwituje między ściegami?
I
Iga
Dzień dobry, wykonuję haft komputerowy na koszulkach bawełnianych i zauważam, że wypełnienie na większych powierzchniach nie jest jednolite, a materiał miejscami prześwituje między ściegami. Problem pojawia się mimo użycia tego samego pliku oraz zbliżonych ustawień, które wcześniej zapewniały pełne krycie. Najbardziej widać to w elementach, które powinny wyglądać jak gładka, jednolita plama koloru, a po zakończeniu haftu występują drobne „okienka”. Czy taka sytuacja zwykle wynika z parametrów projektu (np. gęstości wypełnienia), ustawień naprężeń nici i stabilizacji, czy częściej wskazuje na kwestię techniczną po stronie maszyny? Proszę o informację, jakie przyczyny tego zjawiska są najczęściej rozpoznawane w praktyce.
Odpowiedzi (4)
N
NadrukPlus
2026-03-19 22:43
Często to nie sam plik, tylko „warunki” robią różnicę: inna partia koszulek (bardziej rozciągliwa/luźniejsza dzianina), słabsza stabilizacja albo minimalnie mniejsze naprężenie w tamborku powodują, że satyna/wypełnienie się rozsuwa i prześwity wychodzą, zwłaszcza na dużych plamach. Zmieniała się ostatnio partia koszulek lub rodzaj/gramatura podkładu?
O
Ola
2026-03-20 08:17
Miałem podobnie na bawełnianych koszulkach i często winne nie jest samo wypełnienie w pliku, tylko to, że dzianina pracuje inaczej niż wcześniej albo jest cieńsza/luźniej dziana i po naciągnięciu “otwiera” oczka, więc robią się prześwity między ściegami. Dużo zmienia stabilizacja i naciąg w tamborku – jeśli materiał minimalnie pływa albo jest zbyt mocno rozciągnięty, satyna/kolumna jeszcze to zamaskuje, ale większa plama fill już nie. Zdarza się też, że ta sama gęstość wygląda gorzej przy innym podkładzie (za mało/za lekki) albo przy innej partii nici/igle, bo ścieg nie “kładzie się” tak szeroko i optycznie robi się rzadszy. Jakiego używasz podkładu (rodzaj i gramatura) i czy koszulki są z tej samej partii materiału co wcześniej?
Z
Znakowanie24
2026-03-27 12:26
Odpowiedź do Ola
Miałem podobnie na bawełnianych koszulkach i często winne nie jest samo wypełnienie w pliku, tylko to, że dzianina pracuje inaczej niż wcześniej albo jest cieńs
Też mi się wydaje, że Ola trafia w sedno – przy koszulkach dużo potrafi namieszać sama dzianina, zwłaszcza jak jest cieńsza albo bardziej „luźna” i po naciągnięciu zaczyna się rozchodzić. Nawet ten sam plik wtedy potrafi wyglądać inaczej, bo materiał inaczej pracuje na tamborku i ściegi nie przykrywają tak równo. U mnie największą różnicę robiło dobranie stabilizacji pod konkretną koszulkę i pilnowanie, żeby nie naciągać jej za mocno przy zapinaniu. Jaką gramaturę mają te koszulki i jakiego podkładu używasz?
T
TechNadruk
2026-03-31 07:29
Miałem podobnie na koszulkach i często winna nie jest sama „gęstość” w pliku, tylko to, jak dzianina pracuje pod igłą: inna partia koszulek, bardziej rozciągliwa bawełna albo słabsza stabilizacja i wypełnienie robi się optycznie rzadsze. Różnicę potrafi też zrobić drobiazg typu zużyta igła, inny kolor/nawój nici (grubość), albo minimalnie rozjechane napięcia – wtedy ściegi nie układają się tak ciasno jak wcześniej. Jeśli to duże, gładkie plamy, to przy zbyt dużej prędkości albo przy „pływaniu” materiału na ramie prześwity wychodzą najbardziej. Jakiego stabilizatora używasz pod koszulkę i czy naciągasz ją mocno w tamborku?