Maszyna do haftu pomija ściegi w hafcie komputerowym — skąd biorą się „dziury” w konturze?

N
Nina
· 2026-03-23 15:31
Od kilku dni w gotowym hafcie pojawiają mi się pojedyncze braki ściegów w konturze (jakby maszyna na chwilę nie łapała nici), mimo że plik wzoru się nie zmienił. Najczęściej widać to na ostrzejszych zakrętach i przy drobnych elementach, a reszta haftu wygląda normalnie. Co może powodować pomijanie ściegów w hafcie komputerowym?

Odpowiedzi (4)

F
Filip 2026-03-23 21:49
Brzmi jak coś mechanicznego albo związanego z prowadzeniem nicią, skoro plik bez zmian, a wychodzi to głównie na ostrych zakrętach i drobnicy. Miewałem podobnie przy lekko stępionej/krzywej igle albo gdy nitka zaczynała „haczyć” (naprężenie, prowadniki, sprężynka, a nawet nierówno nawinięta szpulka), i wtedy w konturze robiły się pojedyncze przerwy. Czasem też wychodzi to przy zbyt luźno napiętym materiale albo gdy stabilizator nie trzyma i na zakręcie materiał minimalnie „podskoczy”. Na jakim materiale haftujesz i czy zmieniałeś ostatnio igłę/nici albo ustawienia naprężenia?
M
Maja 2026-03-27 16:42
Takie „dziury” w konturze często wychodzą przy problemach z napięciem nici (góra/dół), lekko stępionej albo źle dobranej igle, chwilowym haczeniu nici na prowadnikach/szpulce albo zbyt słabej stabilizacji materiału – na ostrych zakrętach i drobnicy nitka dostaje największy „strzał” i łatwiej o pominięty ścieg. Jakiej igły używasz (rozmiar/typ) i kiedy była ostatnio wymieniana?
F
FarbaSpec 2026-03-30 19:43
Miałem podobnie i u mnie winny był zestaw „drobiazgów”: minimalnie stępiona/wykrzywiona igła + trochę za mocne naprężenie górnej nici, przez co na ostrych zakrętach nitka nie zdążała się zaciągnąć i wychodziły takie pojedyncze „dziury”. Czasem robi to też źle ustawiona wysokość stopki albo brud w okolicy chwytacza/bębenka (kłaczki potrafią nagle zacząć przeszkadzać, mimo że wcześniej było ok). Zauważyłem, że częściej dzieje się to na cienkich nitkach albo przy gęstym podszyciu, bo wtedy wszystko jest bardziej „na styk”. Na jakim materiale haftujesz i kiedy ostatnio była wymieniana igła?
W
Wojtek 2026-03-31 10:32
Odpowiedź do FarbaSpec
Miałem podobnie i u mnie winny był zestaw „drobiazgów”: minimalnie stępiona/wykrzywiona igła + trochę za mocne naprężenie górnej nici, przez co na ostrych zakrę
Też bym szedł w tę stronę, bo u mnie identyczne „dziury” wychodziły właśnie na ciasnych łukach, a plik był bez zmian. Wystarczyło, że igła była już lekko zmęczona albo minimalnie krzywa i przy odrobinę za dużym naprężeniu górnej nici robiły się pojedyncze braki, szczególnie przy drobnicy. Raz do tego doszła jeszcze kwestia ustawienia wysokości (u mnie wyszło, że coś było minimalnie rozjechane po czyszczeniu) i problem wracał falami. Masz to na jednej konkretnej nici/kolorze czy losowo na różnych?