Losowe czarne kropki i „pieprz” na wydrukach z drukarki laserowej — skąd to się bierze?

P
PiotrekNaHali
· 2026-04-05 18:41
W drukarce laserowej (biurowej) zaczęły pojawiać się losowe czarne kropki na wydrukach, widoczne szczególnie na jasnym tle i w okolicach marginesów. Zjawisko nie ma stałej powtarzalności, raz występuje co kilka stron, a innym razem przez kilkanaście stron wydruk jest poprawny. Problem pojawia się zarówno przy druku jednostronnym, jak i dwustronnym, na standardowym papierze 80 g. Wkład z tonerem został niedawno wymieniony, jednak nie zawsze było tak od razu po wymianie. Proszę o wskazanie, jakie typowe przyczyny (elementy lub zabrudzenia) mogą odpowiadać za takie „kropkowanie” i jak to jednoznacznie rozpoznać.

Odpowiedzi (2)

K
Kasia 2026-04-05 20:38
Miałem podobnie i u mnie takie „pieprzenie” robił brudny bęben/wałek ładujący albo coś sypało się z kasety z tonerem – kropki były losowe i często bardziej przy marginesach. Masz osobny bęben od tonera czy wszystko w jednym wkładzie?
A
Adrian 2026-04-05 20:48
Miałem podobnie w biurowym laserze – takie „pieprzenie” najczęściej brało się z brudnego wnętrza: rozsypany toner albo pył na rolkach/wałku i potem losowo przyklejało się do kartki, szczególnie przy marginesach. U mnie pomogło wyjęcie kasety, delikatne przedmuchanie/oczyszczenie komory i sprawdzenie, czy na bębnie nie ma kropek albo rys; czasem też winna była zużyta rolka pobierania, bo papier „szarpało” i zbierał syf. Jeśli wkład z tonerem jest OK, to często wychodzi, że to bęben albo fuser zaczyna łapać brud i przenosić go nieregularnie. Jaki to model drukarki i czy kropki da się „złapać” w stałej odległości, jak zmierzysz je linijką na wydruku?