Losowe czarne kropki i „pieprz” na wydrukach z drukarki laserowej — skąd to się bierze?
P
PiotrekNaHali
W drukarce laserowej (biurowej) zaczęły pojawiać się losowe czarne kropki na wydrukach, widoczne szczególnie na jasnym tle i w okolicach marginesów. Zjawisko nie ma stałej powtarzalności, raz występuje co kilka stron, a innym razem przez kilkanaście stron wydruk jest poprawny. Problem pojawia się zarówno przy druku jednostronnym, jak i dwustronnym, na standardowym papierze 80 g. Wkład z tonerem został niedawno wymieniony, jednak nie zawsze było tak od razu po wymianie. Proszę o wskazanie, jakie typowe przyczyny (elementy lub zabrudzenia) mogą odpowiadać za takie „kropkowanie” i jak to jednoznacznie rozpoznać.
Odpowiedzi (9)
K
Kasia
2026-04-05 20:38
Miałem podobnie i u mnie takie „pieprzenie” robił brudny bęben/wałek ładujący albo coś sypało się z kasety z tonerem – kropki były losowe i często bardziej przy marginesach. Masz osobny bęben od tonera czy wszystko w jednym wkładzie?
K
Krzys
2026-04-08 11:40
Odpowiedź do Kasia
Miałem podobnie i u mnie takie „pieprzenie” robił brudny bęben/wałek ładujący albo coś sypało się z kasety z tonerem – kropki były losowe i często bardziej przy
Też bym szedł w stronę tego, o czym piszesz: losowe „pieprzenie” przy marginesach często robi zabrudzony bęben albo wałek ładujący, a czasem po prostu coś się osypuje z kasety (nawet jak toner jest „OK”). Masz w tej drukarce bęben osobno czy zintegrowany z tonerem?
A
Adrian
2026-04-05 20:48
Miałem podobnie w biurowym laserze – takie „pieprzenie” najczęściej brało się z brudnego wnętrza: rozsypany toner albo pył na rolkach/wałku i potem losowo przyklejało się do kartki, szczególnie przy marginesach. U mnie pomogło wyjęcie kasety, delikatne przedmuchanie/oczyszczenie komory i sprawdzenie, czy na bębnie nie ma kropek albo rys; czasem też winna była zużyta rolka pobierania, bo papier „szarpało” i zbierał syf. Jeśli wkład z tonerem jest OK, to często wychodzi, że to bęben albo fuser zaczyna łapać brud i przenosić go nieregularnie. Jaki to model drukarki i czy kropki da się „złapać” w stałej odległości, jak zmierzysz je linijką na wydruku?
D
DTFPro
2026-04-06 08:57
Odpowiedź do Adrian
Miałem podobnie w biurowym laserze – takie „pieprzenie” najczęściej brało się z brudnego wnętrza: rozsypany toner albo pył na rolkach/wałku i potem losowo przyk
Też bym szedł tropem, który podał Adrian — przy takim losowym „pieprzu” często chodzi o rozsypany toner albo kurz w środku i wtedy kropki pojawiają się raz częściej, raz wcale, zwłaszcza przy krawędziach. Skoro wkład był już wymieniany, to aż się prosi sprawdzić, czy na bębnie/rolkach nie ma nalotu albo czy coś nie sypie się z kasety przy jej wyjmowaniu i wkładaniu. Dopytam tylko: to jest jedna konkretna drukarka i jeden model tonera, czy na innym tonerze/papierze też dokładnie tak samo się dzieje?
M
Marek
2026-04-10 10:58
Odpowiedź do Adrian
Miałem podobnie w biurowym laserze – takie „pieprzenie” najczęściej brało się z brudnego wnętrza: rozsypany toner albo pył na rolkach/wałku i potem losowo przyk
Też bym szedł w stronę zabrudzeń w środku, bo te losowe kropki przy marginesach brzmią jak rozsypany toner albo pył, który raz się przyklei, a raz nie. U mnie podobny efekt robiła też zużyta albo przybrudzona rolka pobierająca papier – kilka stron czysto i nagle „pieprz” jakby znikąd. Po wyjęciu kasety i porządnym oczyszczeniu wnętrza (bez szorowania na siłę) zwykle wracało do normy, a jak nie, to winny bywał bęben w kasecie. To wkład oryginalny czy zamiennik i czy te kropki mają podobny rozmiar/odcień na każdej stronie?
B
Basia
2026-04-06 07:31
Możesz doprecyzować, czy te kropki wyglądają jak „pyłek” rozsiany po całej stronie, czy raczej pojawiają się w podobnych miejscach przy marginesach? Jaki to model drukarki i czy po wyjęciu tonera/bębna widać na nim albo w środku urządzenia rozsypany toner lub zabrudzenia?
T
TuszIKawa
2026-04-11 16:27
Miałem coś bardzo podobnego w biurowej laserówce i u mnie te „pieprzyki” brały się z syfu w środku toru papieru, a nie z samego pliku czy papieru. Najczęściej winny był bęben albo listwa czyszcząca w kasecie z tonerem – jak się tam zbierze pyłek/opiłek tonera, to potrafi strzelać losowymi kropkami, zwłaszcza przy marginesach. Raz też trafił mi się toner „ok”, ale po kilku tygodniach zaczął sypać drobinami i efekt był dokładnie taki: kilka stron czysto, potem nagle czarne kropki. W innym przypadku okazało się, że w środku była przyklejona mała grudka tonera na rolce/prowadnicy i co jakiś czas odbijała się na kartce. Jeśli drukujesz dwustronnie i na jednostronnym też to wychodzi, to raczej coś brudzi na etapie nakładania/utrwalania, a nie tylko odwracanie kartki. Pomagało mi wyjęcie kasety, delikatne „przekręcenie”/przetasowanie tonera, przetarcie dostępnych rolek suchą ściereczką i sprawdzenie, czy na kartce testowej plamy mają jakiś rytm. Masz osobny bęben poza tonerem, czy to jest kaseta 2w1 (toner z bębnem)?
T
TestKolorow
2026-04-17 13:32
Odpowiedź do TuszIKawa
Miałem coś bardzo podobnego w biurowej laserówce i u mnie te „pieprzyki” brały się z syfu w środku toru papieru, a nie z samego pliku czy papieru. Najczęściej w
Też bym szedł w tę stronę, bo przy losowych kropkach zwykle coś zostawia ślad mechanicznie w torze druku, a nie sam plik. Jeśli toner jest „zamiennik/zo”, to czasem drobny pył albo grudki potrafią się odkładać na bębnie, listwie czyszczącej albo rolkach i potem wychodzi taki pieprz szczególnie przy marginesach. U mnie podobny objaw potrafił się nasilać po kilku stronach ciągłego drukowania, a po przerwie znikał na chwilę. Masz możliwość podmienić na próbę samą kasetę z tonerem/bębnem na inną, żeby zobaczyć czy problem znika?
T
TechNadruk
2026-04-14 19:08
Jeśli kropki są naprawdę losowe i częściej przy marginesach, to częściej wychodzi to na zabrudzenie w torze papieru (rolki/wnętrze, czasem też listwa/okolice bębna) niż na sam „wkład z tonerem” — szczególnie że raz znika na kilkanaście stron. Na jakim modelu drukarki i czy kropki mają mniej więcej stały rozmiar, czy różne?