Logo do nadruku na koszulkach firmowych – wektor czy wystarczy PNG?

E
ElaP
· 2026-04-07 12:04
Mam do przygotowania logo do nadruku na koszulkach firmowych i utknęłam na etapie plików, bo od marketingu dostaję raz JPG, raz PNG, a drukarnia raz prosi o wektor. Przy poprzedniej partii (DTF/folia) wyszły poszarpane krawędzie na małych rozmiarach i trochę inny odcień niż w podglądzie. Czy macie sprawdzony sposób, jak ustalić format, tło i kolory pod konkretną metodę, żeby nie odbijać plików w kółko? Wpadł mi w ręce ten poradnik i wygląda sensownie: Jak przygotować logo do nadruku na koszulce firmowej. Jeśli ktoś przerabiał to w praktyce, podpowiedzcie proszę, co jest najczęstszą przyczyną poprawek i czego pilnować już na starcie.

Odpowiedzi (2)

T
TechNadruk 2026-04-07 18:10
Najbezpieczniej zacząć od tego, jaką techniką drukarnia będzie znakować koszulki i dopiero pod to przygotować pliki, bo „uniwersalny” format rzadko działa. Wektor (AI/EPS/PDF/SVG) jest najpewniejszy przy małych rozmiarach i wszędzie tam, gdzie liczy się idealna krawędź, a PNG może wystarczyć przy DTF/drukach rastrowych, ale tylko w dużej rozdzielczości i z przezroczystym tłem (bez antyaliasu na białym). Kolory ustalcie na konkretnych próbkach od drukarni (najlepiej pod ich profil/standard) i poproście o proof lub testowy nadruk, bo podgląd na ekranie prawie zawsze będzie się różnił od efektu na tkaninie.
K
Krawiec 2026-04-08 12:28
Najbezpieczniej zacząć od ustalenia technologii znakowania w drukarni (sitodruk/haft/DTF/folia), bo od tego zależy, czy potrzebują wektora czy wystarczy bitmapa. Do małych rozmiarów i ostrych krawędzi praktycznie zawsze lepiej dać wektor (PDF/SVG/AI), a jeśli już PNG, to tylko w dużej rozdzielczości, bez kompresji, z przezroczystym tłem i w docelowym wymiarze nadruku. Kolory ustalcie na konkretnym standardzie (Pantone przy sitodruku, a przy DTF raczej CMYK z próbą/akceptacją), bo podgląd na monitorze prawie zawsze przekłamuje odcień. Ja zwykle proszę drukarnię o ich „specyfikację pliku” i od razu wysyłam dwa warianty: wektor + PNG z transparentnym tłem, wtedy odpada ping-pong z poprawkami.