Gdzie sensownie umieścić logo na koszulce firmowej i bluzie?

S
Slawek_z_Serwisu
· 2026-04-12 21:41
Robimy nowe koszulki i bluzy firmowe dla serwisu i utknąłem na etapie umiejscowienia logo, bo w praktyce to chyba bardziej zależy od kroju i tego, do czego te ubrania mają służyć, niż od samej wizualizacji. Na koszulkach kusi mnie klasyka na lewej piersi, ale część ekipy chce duże logo na plecach „żeby było widać z daleka” i nie wiem, co lepiej się sprawdza przy pracy w terenie. Do tego dochodzi bluza z kapturem: kaptur potrafi zasłonić górę pleców, a grubszy materiał i szwy zmieniają to, jak nadruk/haft się układa. Największy znak zapytania mam przy bluzie z zamkiem, bo środek frontu wygląda fajnie na projekcie, ale zamek dzieli grafikę i często to wychodzi krzywo albo niewygodnie w odbiorze. Jakie macie sprawdzone zasady: kiedy dawać logo na lewą pierś, kiedy na plecy, i co realnie zmienia kaptur oraz zamek?

Odpowiedzi (3)

B
Basia 2026-04-13 00:13
Ja bym zaczęła od tego, czy te ubrania mają bardziej „identyfikować ekipę” w terenie, czy być po prostu schludnym firmowym ubraniem na co dzień. Na koszulce małe logo na lewej piersi jest najbezpieczniejsze i wygląda profesjonalnie, a duże na plecach ma sens, jeśli faktycznie zależy wam na widoczności z daleka (np. praca u klienta, eventy) — często najlepiej działa zestaw: małe z przodu + większe na plecach. Przy bluzie z kapturem lepiej unikać środka przodu, zwłaszcza przy zamku, bo nadruk się rozcina i brzydko układa; sensowniejsza jest lewa pierś (w wersji małej) i ewentualnie plecy, tylko warto pamiętać, że kaptur potrafi częściowo zasłaniać górę nadruku.
O
Ola 2026-04-13 01:14
Dokładnie — najpierw warto ustalić, czy to ma być „uniform” do pracy w terenie, czy po prostu estetyczna firmówka na co dzień, bo wtedy inny układ wygrywa. Z mojego doświadczenia: małe logo na lewej piersi robi robotę w biurze i u klienta, a duże na plecach ma sens tylko wtedy, gdy faktycznie zależy wam na rozpoznawalności z daleka; przy bluzie z kapturem uważałabym na środek przodu (zwłaszcza przy zamku), bo łatwo to „rozjechać” krojem. Jak chcecie, to tu jest sensowny materiał do poczytania: Gdzie umieścić logo na koszulce firmowej i bluzie — a wy częściej stoicie bokiem/przodem do ludzi, czy pracujecie tak, że plecy są najczęściej „w kadrze”?
M
Maja 2026-04-13 09:58
Też bym zaczęła od tego, czy to ma działać jako strój roboczy w terenie: wtedy małe logo na lewej piersi jest „bezpieczne” i wygląda profesjonalnie, a duże na plecach ma sens, jeśli faktycznie chcecie być rozpoznawalni z daleka (np. na obiektach, eventach, przy dojazdach). Przy bluzie z kapturem kaptur potrafi zasłaniać górę pleców, więc lepiej dać plecy nieco niżej albo dorzucić małą sygnaturę na piersi; a środek przodu przy zamku często się rozjeżdża i logo wpada w ząbki, przez co wygląda gorzej i szybciej się niszczy. Ja bym zrobiła kompromis: przód subtelnie + plecy większe tylko w wersji „terenowej”.