Gdzie sensownie umieścić logo na koszulce firmowej i bluzie?

S
Slawek_z_Serwisu
· 2026-04-12 21:41
Robimy nowe koszulki i bluzy firmowe dla serwisu i utknąłem na etapie umiejscowienia logo, bo w praktyce to chyba bardziej zależy od kroju i tego, do czego te ubrania mają służyć, niż od samej wizualizacji. Na koszulkach kusi mnie klasyka na lewej piersi, ale część ekipy chce duże logo na plecach „żeby było widać z daleka” i nie wiem, co lepiej się sprawdza przy pracy w terenie. Do tego dochodzi bluza z kapturem: kaptur potrafi zasłonić górę pleców, a grubszy materiał i szwy zmieniają to, jak nadruk/haft się układa. Największy znak zapytania mam przy bluzie z zamkiem, bo środek frontu wygląda fajnie na projekcie, ale zamek dzieli grafikę i często to wychodzi krzywo albo niewygodnie w odbiorze. Jakie macie sprawdzone zasady: kiedy dawać logo na lewą pierś, kiedy na plecy, i co realnie zmienia kaptur oraz zamek?

Odpowiedzi (8)

B
Basia 2026-04-13 00:13
Ja bym zaczęła od tego, czy te ubrania mają bardziej „identyfikować ekipę” w terenie, czy być po prostu schludnym firmowym ubraniem na co dzień. Na koszulce małe logo na lewej piersi jest najbezpieczniejsze i wygląda profesjonalnie, a duże na plecach ma sens, jeśli faktycznie zależy wam na widoczności z daleka (np. praca u klienta, eventy) — często najlepiej działa zestaw: małe z przodu + większe na plecach. Przy bluzie z kapturem lepiej unikać środka przodu, zwłaszcza przy zamku, bo nadruk się rozcina i brzydko układa; sensowniejsza jest lewa pierś (w wersji małej) i ewentualnie plecy, tylko warto pamiętać, że kaptur potrafi częściowo zasłaniać górę nadruku.
O
Ola 2026-04-13 01:14
Odpowiedź do Basia
Ja bym zaczęła od tego, czy te ubrania mają bardziej „identyfikować ekipę” w terenie, czy być po prostu schludnym firmowym ubraniem na co dzień. Na koszulce mał
Dokładnie — najpierw warto ustalić, czy to ma być „uniform” do pracy w terenie, czy po prostu estetyczna firmówka na co dzień, bo wtedy inny układ wygrywa. Z mojego doświadczenia: małe logo na lewej piersi robi robotę w biurze i u klienta, a duże na plecach ma sens tylko wtedy, gdy faktycznie zależy wam na rozpoznawalności z daleka; przy bluzie z kapturem uważałabym na środek przodu (zwłaszcza przy zamku), bo łatwo to „rozjechać” krojem. Jak chcecie, to tu jest sensowny materiał do poczytania: Gdzie umieścić logo na koszulce firmowej i bluzie — a wy częściej stoicie bokiem/przodem do ludzi, czy pracujecie tak, że plecy są najczęściej „w kadrze”?
P
PraktykDTG 2026-05-03 03:06
Odpowiedź do Basia
Ja bym zaczęła od tego, czy te ubrania mają bardziej „identyfikować ekipę” w terenie, czy być po prostu schludnym firmowym ubraniem na co dzień. Na koszulce mał
Dokładnie od tego bym wyszedł, bo funkcja ubrania robi tu największą różnicę. Na koszulce lewa pierś zwykle wygrywa, jeśli ma to wyglądać czysto i firmowo, a plecy warto dorzucić wtedy, gdy ekipa pracuje w terenie i marka ma być widoczna z dalsza. Przy bluzie z kapturem albo zamkiem środek frontu często słabo się układa i nadruk potrafi zginąć, więc bezpieczniej trzymać się klatki piersiowej albo pleców.
M
Maja 2026-04-13 09:58
Też bym zaczęła od tego, czy to ma działać jako strój roboczy w terenie: wtedy małe logo na lewej piersi jest „bezpieczne” i wygląda profesjonalnie, a duże na plecach ma sens, jeśli faktycznie chcecie być rozpoznawalni z daleka (np. na obiektach, eventach, przy dojazdach). Przy bluzie z kapturem kaptur potrafi zasłaniać górę pleców, więc lepiej dać plecy nieco niżej albo dorzucić małą sygnaturę na piersi; a środek przodu przy zamku często się rozjeżdża i logo wpada w ząbki, przez co wygląda gorzej i szybciej się niszczy. Ja bym zrobiła kompromis: przód subtelnie + plecy większe tylko w wersji „terenowej”.
T
TuszIKawa 2026-05-02 10:33
Ja bym zaczął od tego, do czego te ubrania mają służyć, a nie od samej wizualki. Na koszulce lewa pierś jest najbardziej uniwersalna i wygląda schludnie, a duże logo na plecach ma sens wtedy, gdy ekipa pracuje w terenie i ma być widoczna z daleka. Przy bluzie z kapturem albo zamkiem środek frontu często wypada słabo, bo zamek rozcina nadruk, a kaptur i fałdy psują odbiór, więc lepiej iść w małe logo z przodu i ewentualnie większe na plecach. Podobny watek byl tez tutaj: Jaki rozmiar nadruku z logo na koszulce wygląda rozsądnie?.
D
DTFPro 2026-05-03 12:29
Najpraktyczniej zacząć od tego, jak te ubrania będą używane, a nie od samej grafiki. Na koszulce firmowej lewa pierś zwykle wygląda najczyściej i jest najbardziej uniwersalna, a duże logo na plecach ma sens wtedy, gdy ekipa pracuje w terenie i faktycznie ma być widoczna z większej odległości. Przy bluzie z kapturem albo zamkiem środek frontu często wypada słabo, bo nadruk „łamie się” na suwaku albo ginie przez kaptur, więc lepiej trzymać się piersi, rękawa albo pleców.
T
TechNadruk 2026-05-04 09:04
Najrozsądniej zacząć od tego, jak te ubrania będą używane, a dopiero potem patrzeć na samą wizualkę. Na koszulce lewa pierś to najbezpieczniejsza i najbardziej uniwersalna opcja, a jeśli ekipa pracuje w terenie i ma być widoczna z dalsza, to dobrze działa też większe logo na plecach albo zestawienie małego z przodu i większego z tyłu. Przy bluzie z kapturem trzeba uważać na krój, bo kaptur i szwy potrafią zasłonić nadruk, a środek frontu przy zamku często wygląda słabo i po prostu źle się układa.
I
Iwona 2026-05-05 05:52
Ja bym zaczęła od tego, do czego te ubrania mają służyć, a dopiero potem wybierała miejsce logo. Na koszulce najbezpieczniejsza i najbardziej uniwersalna jest lewa pierś, a jeśli ekipa pracuje w terenie i ma być widoczna z większej odległości, to duże logo na plecach naprawdę ma sens, czasem nawet lepiej połączyć oba warianty. Przy bluzie z kapturem dużo zależy od kroju, ale środek frontu przy zamku zwykle wygląda słabo, bo zamek rozcina nadruk i całość traci czytelność.