Jaki rozmiar nadruku z logo na koszulce wygląda rozsądnie?

E
ElaP
· 2026-04-19 15:00
Robimy dla klienta koszulki z logo na małe targi i mam dylemat, bo sam znak jest dość poziomy i przy większym rozmiarze zaczyna wyglądać ciężko. Zastanawiam się, czy lepiej dać małe logo na piersi, czy jednak większy nadruk na froncie, bo koszulki mają być widoczne z kilku metrów, ale nadal noszone po wydarzeniu. W praktyce widzę, że samo podanie wymiaru w centymetrach niewiele mówi, bo inaczej układa się to na damskim kroju, inaczej na męskim, a jeszcze dochodzi technika nadruku i czytelność drobnych elementów. Czy przy takich firmowych koszulkach trzymacie się jakichś bezpiecznych zakresów, np. dla piersi, frontu i pleców, czy za każdym razem robicie przymiarkę na konkretnym rozmiarze koszulki? Nie chcę przestrzelić z formatem, bo za mały nadruk zginie, a za duży będzie wyglądał jak plakat przyklejony do ubrania.

Odpowiedzi (3)

M
Maja 2026-04-20 00:27
Przy poziomym logo uważałabym z dużym frontem, bo łatwo robi się z tego „pas” przez całą koszulkę, szczególnie na mniejszych rozmiarach. Na targi często lepiej działa mniejsze logo na piersi plus ewentualnie większy nadruk na plecach, jeśli koszulka ma być widoczna z kilku metrów, ale nadal normalnie noszona później. Tu jest sensownie opisane, od czego zacząć dobór miejsca i skali nadruku: Jak dobrać rozmiar nadruku do koszulki z logo. Zrobiłabym próbkę na damskim i męskim kroju, bo ten sam wymiar potrafi wyglądać zupełnie inaczej.
W
Wojtek 2026-04-20 10:03
Ja bym najpierw ustalił, czy ta koszulka ma bardziej robić za „identyfikator” na targach, czy za normalną koszulkę do noszenia później. Przy poziomym logo często lepiej wygląda mniejszy znak na piersi, a jeśli ma być widoczne z kilku metrów, to ewentualnie większy nadruk na plecach zamiast ciężkiego frontu. Warto też zrobić próbę na konkretnym kroju, bo ten sam wymiar inaczej siada na damskiej i męskiej koszulce.
O
Ola 2026-04-21 02:17
Ja bym najpierw ustaliła, czy te koszulki mają bardziej robić za identyfikację ekipy na targach, czy faktycznie być później normalnie noszone. Przy poziomym logo często lepiej wygląda mniejszy nadruk na piersi albo ewentualnie większy na plecach, bo duży front szybko robi się ciężki i „reklamowy”. Warto też zrobić próbkę na damskim i męskim kroju, bo ten sam wymiar potrafi wyglądać zupełnie inaczej.