Sitodruk na koszulkach roboczych a pranie i rozciąganie
A
AniaNaWarsztacie
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej klienci pytają mnie, czy sitodruk na tekstyliach naprawdę wytrzyma intensywne użytkowanie, a nie tylko dobrze wygląda po odbiorze z drukarni. Zauważyłam, że przy bawełnianych koszulkach dobrej jakości nadruk potrafi trzymać się bardzo długo, ale przy elastycznych materiałach albo tanich mieszankach zaczyna się robić różnie, szczególnie po kilku praniach. Zastanawiam się, na ile kluczowe jest samo utrwalenie farby, a na ile gramatura i skład tkaniny, bo czasem problem wychodzi dopiero przy tarciu albo rozciąganiu nadruku na szwie czy klatce piersiowej. Czy macie jakieś sprawdzone zasady, kiedy sitodruk na odzieży ma sens, a kiedy lepiej od razu odradzać go klientowi? Chodzi mi bardziej o codzienne użytkowanie i pranie niż o koszulki na jednorazową akcję.
Odpowiedzi (3)
O
Olek
2026-04-19 21:56
Z mojego doświadczenia sitodruk na koszulkach roboczych daje radę, ale dużo zależy od samej koszulki i utrwalenia farby. Na porządnej bawełnie nadruk potrafi przeżyć naprawdę sporo prań, natomiast przy cienkich, mocno elastycznych materiałach szybciej widać pękanie albo zmęczenie nadruku. Klientom zwykle mówię, że to nie jest tylko kwestia techniki druku, ale całego zestawu: materiał, farba, temperatura utrwalania i późniejsze pranie.
K
Kolorysta
2026-04-19 22:39
Też bym tu rozdzielił trwałość samej farby od pracy materiału, bo na koszulce roboczej nadruk może być dobrze utrwalony, a i tak zacznie pękać, jeśli tkanina mocno się rozciąga albo jest z cienkiej mieszanki. Do poczytania jest sensownie zebrany materiał Jak sitodruk utrzymuje się na tekstyliach? Sprawdzamy trwałość, zwłaszcza pod kątem prania, tarcia i elastycznych tekstyliów. U mnie najlepiej sprawdza się zasada, żeby przy odzieży roboczej nie schodzić z gramaturą za nisko i od razu testować próbkę po kilku praniach, zanim pójdzie większe zamówienie.
J
Julka
2026-04-20 14:29
Z mojego doświadczenia sitodruk na koszulkach roboczych potrafi trzymać się naprawdę długo, ale dużo zależy od samej tkaniny i tego, czy nadruk został dobrze utrwalony. Na sztywniejszej bawełnie zwykle jest bez problemu, natomiast przy materiałach mocno elastycznych nadruk szybciej pracuje razem z koszulką i może pękać. Ważne jest też pranie, bo wysoka temperatura i suszarka potrafią skrócić życie nawet dobrze zrobionego nadruku.