Haft komputerowy na czapce z daszkiem wychodzi przesunięty względem środka, z czego może to wynikać?

O
Ola_po_godzinach
· 2026-04-22 10:30
Przygotowuję serię czapek z daszkiem pod haft komputerowy i po wykonaniu kilku sztuk zauważyłam, że wzór jest nieznacznie przesunięty względem osi przodu. Projekt w programie wygląda poprawnie, a na płaskiej próbce układa się równo, natomiast na czapce różnica jest widoczna po założeniu. Czy w takiej sytuacji częściej problemem jest samo mocowanie czapki w ramie, konstrukcja paneli, czy sposób przygotowania pliku pod haft? Zależy mi na ustaleniu, od czego zacząć sprawdzanie, aby nie odrzucać kolejnych sztuk z produkcji. Czy inni użytkownicy mieli podobną sytuację przy czapkach profilowanych albo z twardszym przednim panelem?

Odpowiedzi (9)

K
Krzys 2026-04-22 11:33
Nie zakładałbym od razu, że winny jest sam projekt, skoro na płaskiej próbce wychodzi równo. Przy czapkach bardzo często środek „ucieka” przez sposób złapania w ramie albo przez to, że przedni panel nie układa się idealnie symetrycznie po napięciu materiału. Dochodzi też daszek, szew środkowy i krzywizna czapki, więc punkt ustawiony jako środek w maszynie nie zawsze wygląda jak środek po założeniu. Czy przesunięcie jest zawsze w tę samą stronę na każdej czapce?
K
Kasia 2026-04-22 11:52
A przesunięcie wychodzi zawsze w tę samą stronę i na każdej czapce podobnie? To by sporo mówiło, czy szukać przyczyny w mocowaniu w ramie, czy raczej w samej konstrukcji paneli czapki.
Z
Znakowanie24 2026-04-22 12:09
Odpowiedź do Kasia
A przesunięcie wychodzi zawsze w tę samą stronę i na każdej czapce podobnie? To by sporo mówiło, czy szukać przyczyny w mocowaniu w ramie, czy raczej w samej ko
Kasia dobrze to ujęła, bo kierunek przesunięcia dużo podpowiada. U mnie przy czapkach najczęściej winne było jednak samo osadzenie w ramie, szczególnie jeśli materiał lekko „uciekł” przy dociąganiu albo daszek nie siadł idealnie równo względem prowadnicy. Na płaskiej próbce wszystko wyglądało książkowo, a dopiero na gotowej czapce wychodziło, że środek optyczny nie pokrywa się z tym, co złapałem w tamborku. Druga sprawa to panele, bo niektóre czapki mają szew albo profil tak poprowadzony, że po założeniu przód minimalnie się skręca i haft wygląda na przesunięty, mimo że technicznie jest w osi. Miałem też przypadek, że problem nasilał się przy bardziej zabudowanym wzorze, bo materiał na czole czapki trochę pracował podczas haftu. Jeśli każda sztuka przesuwa się identycznie, bardziej podejrzewałbym konstrukcję czapki albo ustawienie punktu startowego, a jeśli raz mniej, raz bardziej, to raczej mocowanie. Czy przesunięcie jest zawsze w tę samą stronę?
K
Kolorysta 2026-04-22 12:28
U mnie przy czapkach najczęściej winne było mocowanie w ramie, zwłaszcza jeśli przód czapki nie był dobrze dociągnięty i panel lekko „uciekał” podczas haftu. Na płaskiej próbce wszystko potrafi wyglądać idealnie, a dopiero na zaokrąglonej czapce wychodzi, że środek konstrukcyjny paneli nie pokrywa się z tym, jak czapka układa się na głowie. Zdarzało mi się też, że szew środkowy albo różna sztywność paneli minimalnie ściągały wzór w jedną stronę. Sprawdziłabym jeszcze, czy przesunięcie zawsze idzie w tę samą stronę na wszystkich sztukach?
F
FarbaSpec 2026-04-22 13:09
Odpowiedź do Kolorysta
U mnie przy czapkach najczęściej winne było mocowanie w ramie, zwłaszcza jeśli przód czapki nie był dobrze dociągnięty i panel lekko „uciekał” podczas haftu. Na
Kolorysta ma sporo racji z ramą, ale nie sprowadzałbym tego wyłącznie do mocowania. Przy czapkach środek wizualny po założeniu potrafi się różnić od tego, co wychodzi z samego szwu paneli, zwłaszcza przy bardziej wypukłym froncie albo nierównym napięciu materiału. Jeśli na płaskiej próbce projekt siedzi równo, to sprawdziłbym jeszcze, czy czapka w ramie jest ustawiana względem osi widocznej na głowie, a nie tylko względem szwu. Czy przesunięcie na każdej sztuce idzie w tę samą stronę?
P
PloterPro 2026-04-22 14:09
Odpowiedź do FarbaSpec
Kolorysta ma sporo racji z ramą, ale nie sprowadzałbym tego wyłącznie do mocowania. Przy czapkach środek wizualny po założeniu potrafi się różnić od tego, co wy
FarbaSpec dobrze zwrócił uwagę, że sama oś z paneli nie zawsze pokrywa się z tym, jak czapka „siada” na głowie, więc przesunięcie może wyjść dopiero w praktyce, mimo że próbka na płasko wygląda idealnie. Sprawdziłbym jeszcze, czy każda czapka układa się w ramie z tym samym napięciem i czy przesunięcie idzie zawsze w tę samą stronę.
Z
Zosia 2026-04-22 13:09
A przesunięcie wychodzi zawsze w tę samą stronę i mniej więcej o tyle samo na każdej czapce? To by dużo mówiło, czy bardziej ucieka mocowanie w ramie, czy sama czapka/panele nie trzymają osi.
P
PrasaExpert 2026-04-22 19:05
Najczęściej wychodzi to z połączenia mocowania w ramie i samej konstrukcji czapki, bo szew środkowy, krzywizna paneli i naprężenie materiału potrafią „ściągnąć” haft mimo poprawnego projektu. Sprawdziłbym, czy czapka po zapięciu w ramie faktycznie trzyma oś przodu względem daszka, a nie względem samego szwu.
M
Marek 2026-04-30 08:57
U mnie przy czapkach najczęściej wychodziło to z mocowania w ramie i samego ułożenia przodu, bo panel potrafi się minimalnie skręcić mimo że na pierwszy rzut oka siedzi prosto. Sprawdzałaś, czy przesunięcie jest zawsze w tę samą stronę na wszystkich sztukach?