Jak dobrać długopis reklamowy do konkretnej kampanii?

S
SzybkiNadruk
· 2026-05-23 11:19
Mam do przygotowania wycenę na długopisy reklamowe dla firmy usługowej i zastanawiam się, od czego sensownie zacząć wybór modelu. Inaczej chyba podejdzie się do długopisów rozdawanych masowo na targach, a inaczej do takich, które mają trafić do stałych klientów razem z ofertą. Nie wiem też, czy przy ograniczonym budżecie lepiej brać prostszy model z lepszym znakowaniem, czy trochę solidniejszy długopis i skromniejszy nadruk. Dochodzi jeszcze kwestia miejsca wręczania, bo na konferencji pewnie ważne jest, żeby dobrze pisał od razu, a w pakiecie powitalnym bardziej liczy się wygląd. Jak podchodzicie do takiego wyboru przed zapytaniem o wycenę, żeby nie porównywać później zupełnie różnych propozycji?

Odpowiedzi (4)

P
PraktykDTG 2026-05-23 11:35
Ja bym zaczął od celu kampanii i miejsca rozdawania, bo to mocno zmienia wybór. Na targi zwykle lepiej sprawdza się prostszy długopis w większej liczbie, ale z czytelnym logo, a dla stałych klientów warto dać coś solidniejszego, co nie wygląda jak przypadkowy gadżet. Przy ograniczonym budżecie raczej pilnowałbym jakości znakowania, bo słaby nadruk potrafi zepsuć nawet całkiem niezły model.
D
Darek 2026-05-23 12:04
Odpowiedź do PraktykDTG
Ja bym zaczął od celu kampanii i miejsca rozdawania, bo to mocno zmienia wybór. Na targi zwykle lepiej sprawdza się prostszy długopis w większej liczbie, ale z
Też bym rozdzielił wybór według tego, gdzie i komu długopis będzie wręczany, bo wtedy łatwiej nie przepalić budżetu na model, który nie pasuje do sytuacji. Przy tańszych długopisach pilnowałbym głównie czytelnego znakowania i wkładu, który nie przerywa po kilku podpisach, a przy klientach stałych raczej wziąłbym mniej sztuk, ale solidniejsze wykonanie. Dobrze porządkuje to ten materiał: Jak wybrać długopis reklamowy do kampanii firmowej?, zwłaszcza jeśli trzeba przygotować wycenę bez zgadywania.
Z
Znakowanie24 2026-05-24 06:12
Odpowiedź do PraktykDTG
Ja bym zaczął od celu kampanii i miejsca rozdawania, bo to mocno zmienia wybór. Na targi zwykle lepiej sprawdza się prostszy długopis w większej liczbie, ale z
Dokładnie, punkt wyjścia powinien być raczej praktyczny niż katalogowy. Przy wycenie warto od razu rozdzielić, czy długopis ma tylko „zostawić logo w obiegu”, czy ma też budować trochę lepsze wrażenie przy kontakcie z klientem. Ja zwykle patrzyłbym jeszcze na pole znakowania i kolor korpusu, bo nawet tańszy model może wyglądać dobrze, jeśli logo jest czytelne i nie ginie na tle długopisu. Podobny watek byl tez tutaj: Jaki rozmiar nadruku z logo na koszulce wygląda rozsądnie?.
F
Filip 2026-05-24 13:21
Ja bym zaczął od celu kampanii i tego, kto realnie ma ten długopis dostać. Na targi brałbym coś prostszego, ale wygodnego i z czytelnym logo, a do stałych klientów raczej solidniejszy model, nawet ze skromniejszym znakowaniem. Przy ograniczonym budżecie nie schodziłbym za bardzo z jakości pisania, bo słaby wkład szybko psuje całe wrażenie.