Co najbardziej wpływa na trwałość nadruku na odzieży firmowej?

R
Rafal_B
· 2026-05-24 13:22
Mam ostatnio temat z odzieżą firmową dla ekipy i zastanawiam się, na czym realnie najbardziej warto się skupić przed zamówieniem. Wiem, że znaczenie ma materiał koszulek czy bluz, ale z praktyki widzę też, że ta sama metoda nadruku potrafi różnie wyglądać po kilku praniach. Czy większe znaczenie ma gramatura i skład tkaniny, sama technika znakowania, czy może to, jak przygotowany jest projekt pod nadruk? Chodzi mi głównie o ubrania używane regularnie, nie tylko okazjonalnie na targach. Jakie błędy najczęściej powodują, że nadruk zaczyna pękać, blaknąć albo odchodzić szybciej niż powinien?

Odpowiedzi (8)

B
Basia 2026-05-24 13:32
Moim zdaniem największe znaczenie ma połączenie materiału z dobrze dobraną metodą nadruku, bo sama gramatura nie załatwia sprawy. Miałam koszulki z grubszego materiału, gdzie nadruk szybko popękał, i cieńsze, które trzymały się bardzo dobrze, bo projekt był dobrze przygotowany i prane były zgodnie z zaleceniami. Warto też od razu dopytać wykonawcę, jak dana technika zachowuje się przy częstym praniu i pracy w terenie.
K
Klaudia 2026-05-24 15:09
Odpowiedź do Basia
Moim zdaniem największe znaczenie ma połączenie materiału z dobrze dobraną metodą nadruku, bo sama gramatura nie załatwia sprawy. Miałam koszulki z grubszego ma
Też mam takie doświadczenie, że sama grubość materiału nie jest gwarancją, jeśli technika nadruku i przygotowanie grafiki są dobrane przypadkowo. Przy zamówieniach firmowych warto jeszcze ustalić, jak odzież będzie prana i użytkowana, bo to często wychodzi dopiero po kilku tygodniach noszenia. Tu jest rzeczowy materiał do poczytania: Co wpływa na trwałość nadruku na odzieży firmowej?, dobrze porządkuje te czynniki przed zamówieniem.
P
PloterPro 2026-05-25 05:15
Z mojej praktyki największe znaczenie ma połączenie materiału z dobrze dobraną metodą znakowania, bo sama gramatura nie załatwia sprawy. Jeśli koszulka jest słabej jakości albo mocno się kurczy, to nawet porządny nadruk szybciej zacznie wyglądać gorzej. Warto też dopilnować projektu, zwłaszcza drobnych elementów i kolorów, a potem jasno powiedzieć ekipie, jak prać taką odzież, bo pielęgnacja potrafi mocno skrócić trwałość. Podobny watek byl tez tutaj: Koszulki z logo – od ilu sztuk ma to sens?.
T
TestKolorow 2026-05-25 11:53
Z mojego doświadczenia największe znaczenie ma połączenie materiału z dobrze dobraną metodą znakowania, bo sam „dobry nadruk” na słabej koszulce i tak szybko straci wygląd. Warto też dopilnować projektu, szczególnie grubości linii, kolorów i tego, czy grafika jest przygotowana pod konkretną technikę. No i pielęgnacja robi swoje, bo pranie na lewej stronie i bez wysokiej temperatury potrafi naprawdę przedłużyć trwałość.
P
PrasaExpert 2026-05-26 20:11
Odpowiedź do TestKolorow
Z mojego doświadczenia największe znaczenie ma połączenie materiału z dobrze dobraną metodą znakowania, bo sam „dobry nadruk” na słabej koszulce i tak szybko st
Też bym patrzył na to całościowo, bo sama technika nadruku nie uratuje kiepskiej tkaniny ani źle przygotowanej grafiki. Przy odzieży firmowej ważne jest też, żeby dobrać znakowanie do tego, jak te rzeczy będą używane i prane, bo co innego koszulki na event, a co innego bluzy noszone codziennie w pracy. Dobrze jest przed większym zamówieniem zrobić próbkę i zobaczyć, jak nadruk zachowuje się po kilku praniach.
D
DTFPro 2026-05-25 18:33
Z mojego doświadczenia największe znaczenie ma połączenie kilku rzeczy, a nie jeden parametr. Dobra tkanina pomaga, ale jeśli projekt jest źle przygotowany albo metoda znakowania niedobrana do materiału, to nadruk i tak szybciej zacznie wyglądać słabo. Przy odzieży firmowej zwróciłbym też uwagę na realne użytkowanie i pranie, bo ekipa często pierze takie rzeczy intensywniej niż zwykłe koszulki.
P
Patrycja 2026-05-26 12:49
Moim zdaniem najbardziej liczy się połączenie materiału z dobrze dobraną metodą znakowania, bo nawet najlepszy projekt nie utrzyma się długo na słabej tkaninie albo źle przygotowanej powierzchni. Warto też dopytać wykonawcę, jak nadruk zachowuje się po praniu i czy projekt nie ma zbyt drobnych detali. U nas dużą różnicę zrobiło też trzymanie się zaleceń prania, zwłaszcza niższej temperatury i prania na lewej stronie.
S
Serwisant 2026-05-27 06:59
Moim zdaniem największe znaczenie ma połączenie materiału z dobraną metodą znakowania, a nie tylko jedna rzecz osobno. Przy odzieży roboczej warto też od razu założyć, że będzie często prana i mocniej eksploatowana, więc projekt nie powinien być zbyt drobny, a nadruk musi być dobrany pod konkretną tkaninę. Dobrze jest poprosić o próbkę albo chociaż dopytać, jak dana technika zachowuje się po kilkunastu praniach.