Co najbardziej wpływa na trwałość nadruku na odzieży firmowej?
R
Rafal_B
Mam ostatnio temat z odzieżą firmową dla ekipy i zastanawiam się, na czym realnie najbardziej warto się skupić przed zamówieniem. Wiem, że znaczenie ma materiał koszulek czy bluz, ale z praktyki widzę też, że ta sama metoda nadruku potrafi różnie wyglądać po kilku praniach. Czy większe znaczenie ma gramatura i skład tkaniny, sama technika znakowania, czy może to, jak przygotowany jest projekt pod nadruk? Chodzi mi głównie o ubrania używane regularnie, nie tylko okazjonalnie na targach. Jakie błędy najczęściej powodują, że nadruk zaczyna pękać, blaknąć albo odchodzić szybciej niż powinien?
Odpowiedzi (2)
B
Basia
2026-05-24 13:32
Moim zdaniem największe znaczenie ma połączenie materiału z dobrze dobraną metodą nadruku, bo sama gramatura nie załatwia sprawy. Miałam koszulki z grubszego materiału, gdzie nadruk szybko popękał, i cieńsze, które trzymały się bardzo dobrze, bo projekt był dobrze przygotowany i prane były zgodnie z zaleceniami. Warto też od razu dopytać wykonawcę, jak dana technika zachowuje się przy częstym praniu i pracy w terenie.
K
Klaudia
2026-05-24 15:09
Odpowiedź do Basia
Moim zdaniem największe znaczenie ma połączenie materiału z dobrze dobraną metodą nadruku, bo sama gramatura nie załatwia sprawy. Miałam koszulki z grubszego ma
Też mam takie doświadczenie, że sama grubość materiału nie jest gwarancją, jeśli technika nadruku i przygotowanie grafiki są dobrane przypadkowo. Przy zamówieniach firmowych warto jeszcze ustalić, jak odzież będzie prana i użytkowana, bo to często wychodzi dopiero po kilku tygodniach noszenia. Tu jest rzeczowy materiał do poczytania: Co wpływa na trwałość nadruku na odzieży firmowej?, dobrze porządkuje te czynniki przed zamówieniem.