Co przygotować przed pierwszą rozmową z firmą reklamową?

I
Iwona_82
· 2026-05-24 21:31
Mam ostatnio kilka zapytań od klientów, którzy chcą zamówić materiały reklamowe, ale na starcie sami nie wiedzą jeszcze dokładnie, czego potrzebują. Z mojego doświadczenia bardzo pomaga, gdy przed kontaktem z firmą reklamową mają chociaż wstępnie określony cel, grupę odbiorców, budżet i termin realizacji. Dobrze też od razu wiedzieć, jaki ma być orientacyjny nakład, czy jest gotowe logo w krzywych i czy chodzi o jeden produkt, czy całą serię materiałów. Często dopiero przy pytaniu o dostawę albo sposób użycia wychodzi, że trzeba zmienić format, technikę nadruku albo nawet sam produkt. Jak u Was wygląda taka pierwsza rozmowa z klientem i co najczęściej okazuje się brakującą informacją?

Odpowiedzi (2)

M
Marek 2026-05-24 21:50
Ja bym jeszcze dodał, że warto zebrać przykłady realizacji, które się podobają albo zupełnie nie pasują, bo to często szybciej ustawia kierunek rozmowy. Przy pierwszym kontakcie firma reklamowa i tak pomoże doprecyzować produkty, ale cel, budżet, termin i informacja o logo w dobrej jakości naprawdę oszczędzają sporo wymiany maili.
K
Kasia 2026-05-25 00:03
Odpowiedź do Marek
Ja bym jeszcze dodał, że warto zebrać przykłady realizacji, które się podobają albo zupełnie nie pasują, bo to często szybciej ustawia kierunek rozmowy. Przy pi
Zgadzam się, takie przykłady wizualne potrafią skrócić rozmowę o połowę, bo od razu widać, czy ktoś idzie bardziej w elegancki minimalizm, czy w coś mocno sprzedażowego. Do tego dobrze mieć zebrane podstawy typu termin, budżet, nakład i pliki logo, bo bez tego firma reklamowa często musi dopytywać o rzeczy, które można ustalić wcześniej. Tu jest całkiem sensowny materiał do przejrzenia przed pierwszym kontaktem: Co przygotować przed kontaktem z firmą reklamową?.