Dlaczego haft komputerowy na bluzie dresowej z elastanem faluje po pierwszym praniu?

K
KrzysiekNaSzwalni
· 2026-05-25 13:06
Mam temat z haftem komputerowym na bluzach dresowych z domieszką elastanu i zastanawiam się, czy ktoś miał podobny problem. Logo ma około 8 cm szerokości, przed praniem wyglądało w miarę równo, ale po pierwszym praniu w 40 stopniach materiał wokół haftu zaczął lekko falować. Najbardziej widać to na przodzie bluzy, kiedy leży płasko na stole, bo haft robi się sztywniejszy niż reszta dzianiny. Czy to bardziej kwestia samego materiału, projektu haftu, czy tego, jak bluza pracuje po praniu?

Odpowiedzi (9)

P
Pawel_82 2026-05-25 14:51
A pamiętasz może, jaki był użyty podkład pod haft i czy był wyrywany, wycinany, czy jakiś elastyczny? Przy dzianinie z elastanem czasem różnica między sztywnym haftem a pracującym materiałem wychodzi dopiero po praniu, więc sam fakt, że przed praniem było równo, jeszcze dużo nie mówi. Ciekawi mnie też, czy bluza była prana sama, czy z innymi rzeczami i czy poszła potem do suszarki albo mocnego wirowania. Przy logo 8 cm to już trochę powierzchni jest, zwłaszcza jeśli wzór ma dużo wypełnienia i gęste ściegi. Miałem podobny efekt przy dresówce, gdzie haft wyglądał ok na tamborku, a po praniu materiał jakby się lekko ściągnął wokół wzoru. Dużo zależy też od tego, czy materiał był mocno naciągnięty podczas haftowania. Jaka mniej więcej jest gramatura tej bluzy i ile ma elastanu w składzie?
D
Damian 2026-05-25 18:14
Odpowiedź do Pawel_82
A pamiętasz może, jaki był użyty podkład pod haft i czy był wyrywany, wycinany, czy jakiś elastyczny? Przy dzianinie z elastanem czasem różnica między sztywnym
Paweł dobrze zwrócił uwagę na podkład, bo przy bluzie z elastanem to często robi większą różnicę niż sam haft. Jeśli był użyty sztywny wyrywany albo za mocno sklejony wycinany, to po praniu dzianina zaczyna pracować, a haft zostaje jak mała „łatka” i stąd falowanie wokół. Przy logo 8 cm dochodzi jeszcze gęstość ściegu i naprężenie nici, bo zbyt zbity haft na miękkiej dresówce potrafi ściągnąć materiał dopiero po pierwszym praniu. Wiesz może, czy bluza była stabilizowana od spodu jednym podkładem czy kilkoma warstwami?
F
FarbaSpec 2026-05-30 15:31
Odpowiedź do Damian
Paweł dobrze zwrócił uwagę na podkład, bo przy bluzie z elastanem to często robi większą różnicę niż sam haft. Jeśli był użyty sztywny wyrywany albo za mocno sk
Damian, też bym szedł w tę stronę, bo przy dzianinie z elastanem różnica między pracującym materiałem a sztywnym haftem od razu wychodzi po praniu. Sam haft przed praniem może wyglądać poprawnie, ale dopiero po skurczu i rozluźnieniu włókien widać, czy podkład i gęstość ściegu nie zrobiły z logo sztywnej wyspy. Przy logo 8 cm to jeszcze nie jest ogromny format, ale jeśli projekt ma dużo wypełnień i małe odstępy między elementami, efekt falowania może być całkiem widoczny. Duże znaczenie ma też to, czy bluza była stabilizowana bez naciągania w tamborku, bo przy elastanie łatwo nieświadomie rozciągnąć przód, a potem materiał wraca do siebie. Pranie w 40 stopniach mogło tylko ujawnić problem, a niekoniecznie być jego główną przyczyną. Czasem pomaga lżejszy podkład, mniejsza gęstość i próba na identycznej bluzie przed puszczeniem większej ilości. A wiesz może, jaki dokładnie podkład był użyty pod tym haftem?
P
PraktykDTG 2026-05-25 21:23
Miałem podobnie przy bluzach z elastanem, szczególnie tam, gdzie haft był dość gęsty i miał dużo wypełnienia. Przed praniem wyglądało jeszcze ok, bo materiał był „ułożony”, a po praniu dzianina trochę pracuje i zaczyna być widać różnicę między sztywnym haftem a elastyczną bluzą. U mnie problem był większy, gdy pod haftem był zbyt twardy podkład albo za mocno naciągnięty materiał w tamborku. Po praniu bluza wracała do swojej formy, a haft już nie miał jak się razem z nią rozciągnąć, więc robiły się fale dookoła. Przy 8 cm logo to już potrafi być widoczne, zwłaszcza na przodzie, gdzie materiał leży luźniej. Pomogło zmniejszenie gęstości haftu i zmiana podkładu na bardziej dopasowany do dzianiny, ale cudów przy elastanie nie ma. Ja bym też sprawdził, czy logo nie ma dużych pełnych pól, bo one najbardziej usztywniają całość. Jaki był skład bluzy i czy haft był robiony na jednym czy dwóch podkładach?
K
Krawiec 2026-06-04 21:57
Odpowiedź do PraktykDTG
Miałem podobnie przy bluzach z elastanem, szczególnie tam, gdzie haft był dość gęsty i miał dużo wypełnienia. Przed praniem wyglądało jeszcze ok, bo materiał by
Też to przerabiałem i zgadzam się z PraktykDTG, że przy elastanie problem wychodzi dopiero po praniu, kiedy bluza zaczyna się inaczej układać. U mnie najbardziej falowały hafty z dużą powierzchnią wypełnienia, zwłaszcza na cieńszej dzianinie, bo samo logo robiło się jak sztywna łatka. Pomogło dopiero zmniejszenie gęstości haftu i lepsze podklejenie od spodu, ale cudów przy takim materiale nie było. Jaki był podkład pod haftem, odrywany czy wycinany?
M
MonikaR 2026-05-26 07:43
Miałem podobnie na bluzach z elastanem, szczególnie gdy haft był dość gęsty i podklejka po praniu zaczęła inaczej pracować niż dzianina. U mnie trochę pomogło prasowanie przez szmatkę, ale jak materiał jest miękki, a logo sztywne, to takie falowanie lubi wracać.
I
Iwona 2026-05-28 08:59
Miałem podobnie przy bluzach z elastanem, szczególnie gdy haft był dość gęsty i pod spodem była sztywna flizelina, bo po praniu dzianina trochę pracuje, a haft zostaje praktycznie nieruchomy. U mnie mniej falowało, gdy logo było lżej zaprogramowane i stabilizacja była dobrana bardziej pod elastyczną dzianinę.
W
Wojtek 2026-05-30 12:43
Przy elastanie to dość częsty efekt, bo dzianina pracuje, a haft już nie bardzo. Po praniu materiał potrafi się lekko skurczyć albo wrócić do swojego napięcia, a gęsty haft trzyma sztywno jedno miejsce i wtedy robi się fala. Dużo zależy też od podklejenia, naprężenia tamborka i samej gęstości ściegu w logo. Jeśli logo ma sporo wypełnień, to na bluzie dresowej łatwo przesadzić z ilością nici. Czasem przed praniem wygląda dobrze, bo materiał jest jeszcze „ułożony” po haftowaniu, a dopiero później wychodzi różnica między haftem a elastyczną dzianiną. Przy takich rzeczach pomaga luźniejszy projekt haftu i dobrze dobrany stabilizator, nie za sztywny, ale też nie symboliczny. W 40 stopniach też mogło to trochę dobić efekt, jeśli bluza wcześniej nie była dekatyzowana. Jaki był użyty podkład pod haft: odrywany czy wycinany?
D
Darek 2026-06-02 10:47
A jaki był użyty podkład pod haft i czy bluzy były wcześniej dekatyzowane albo choć raz prane przed haftowaniem? Przy elastanie często wychodzi różnica między pracującą dzianiną a sztywnym logo, ale dużo zależy też od gęstości ściegu i naciągu materiału w tamborku. Jeśli przed praniem było równo, a po 40 stopniach zaczęło falować, to może być też kwestia skurczu samej bluzy wokół haftu. Jaki skład materiału i gramatura bluzy?