Dlaczego haft komputerowy na kurtce pikowanej powoduje zapadanie się logo w szwach i ocieplinie?
N
NorbertPrzyMaszynie
Czy spotkali się Państwo z sytuacją, w której haft komputerowy na kurtce pikowanej wygląda nierówno, ponieważ część logo zapada się w miejscu przeszyć i warstwy ociepliny? Chodzi mi o znakowanie odzieży firmowej, gdzie projekt jest stosunkowo prosty, ale po wykonaniu haftu litery nie mają równej wysokości optycznej. Zastanawiam się, czy problem wynika głównie z konstrukcji samej kurtki, grubości wypełnienia, czy z ustawień programu hafciarskiego. Interesuje mnie również, czy przy takim materiale da się uzyskać powtarzalny efekt na większej partii kurtek bez widocznych różnic między egzemplarzami. Czy ktoś z praktyki miał podobny przypadek przy kurtkach pikowanych z ociepliną syntetyczną?
Odpowiedzi (5)
T
TestKolorow
2026-05-27 14:36
Tak, przy pikowanych kurtkach to dość typowe, bo haft „pracuje” inaczej na przeszyciu niż na samej ocieplinie. Igła trafia raz w grubszą, raz w bardziej ściśniętą warstwę, więc nawet prosty napis może optycznie falować albo zapadać się w miejscach pikowania. Dużo zależy też od podkładu, gęstości haftu i tego, czy logo nie wypada akurat na linii szwu. Czy haft był robiony bezpośrednio na kurtce, czy najpierw jako naszywka?
T
TechNadruk
2026-05-27 21:01
Tak, przy pikowanych kurtkach to dość typowe: haft „pracuje” razem z przeszyciami, ociepliną i różną grubością materiału, więc część liter może się optycznie zapadać mimo poprawnego projektu. Duże znaczenie ma też podkład, gęstość haftu i to, czy logo nie wypada akurat na linii pikowania.
A
Atryk
2026-06-06 13:28
Odpowiedź do TechNadruk
Tak, przy pikowanych kurtkach to dość typowe: haft „pracuje” razem z przeszyciami, ociepliną i różną grubością materiału, więc część liter może się optycznie za
Też się z tym spotkałem i zgadzam się z TechNadruk, że często problem nie leży w samym pliku, tylko w tym, jak haft trafia na pikowanie i nierówną warstwę ociepliny. U mnie różnica była największa przy małych literach przechodzących przez przeszycie, a trochę pomogło przesunięcie logo poza linię pikowania; czy znak ma być haftowany dokładnie w tym miejscu?
D
Darek
2026-06-05 21:08
Tak, miałem taką sytuację przy kurtkach pikowanych z dość miękką ociepliną i problem nie leżał tylko w samym hafcie. Przeszycia robią różnicę, bo igła i nici haftu inaczej pracują na płaskim polu, a inaczej tam, gdzie pod spodem jest szew, zgrubienie albo ugnieciona warstwa wypełnienia. Przy literach od razu to widać, bo nawet mała różnica wysokości czy zapadnięcie daje wrażenie, że napis jest krzywy. U mnie pomogło przesunięcie logo tak, żeby nie przechodziło przez linie pikowania, choć czasem przy gotowej kurtce nie ma na to dużo miejsca. Druga sprawa to przygotowanie pliku, bo haft na takiej powierzchni musi mieć trochę inaczej ustawione podbicie i gęstość niż na polarze czy koszulce. Zbyt drobne litery też potrafią wyglądać słabo, bo ocieplina „pracuje” pod haftem i zabiera ostrość krawędzi. Przy większym logo efekt był mniejszy, a przy cienkich napisach najbardziej rzucał się w oczy. Czy haft był robiony przez pikowanie, czy udało się ominąć przeszycia?
M
Maja
2026-06-07 12:02
Tak, przy pikowanych kurtkach to dość typowe, bo haft łapie kilka nierównych warstw i w miejscu przeszyć logo potrafi się optycznie „złamać” albo zapaść w ocieplinie. Dużo zależy też od podkładu i gęstości haftu, a logo było robione bezpośrednio na kurtce czy na naszywce?