Jak wygląda współpraca przy gadżetach i materiałach z logo?

Z
Zbyszek_od_sit
· 2026-05-29 04:51
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej trafiają do mnie klienci, którzy chcą zamówić różne materiały z logo, ale nie bardzo wiedzą, czego oczekiwać od agencji reklamowej na starcie. Zwykle mają tylko znak firmowy i ogólny pomysł typu długopisy, torby albo notesy, a potem okazuje się, że trzeba jeszcze ustalić technikę nadruku, kolory, terminy i akceptację wizualizacji. Ciekawi mnie, jak u was wygląda taki proces krok po kroku, żeby nie było później pretensji, że kolor wyszedł inaczej albo produkt nie pasuje do odbiorców. Czy najpierw zbieracie dokładny cel akcji i budżet, czy od razu proponujecie konkretne produkty? Z mojego doświadczenia najwięcej problemów robią niedoprecyzowane pliki z logo i zbyt szybka akceptacja projektu bez sprawdzenia szczegółów. Chętnie poczytam, jak to organizujecie, żeby produkcja i dostawa poszły bez nerwów.

Odpowiedzi (4)

D
Darek 2026-05-29 08:26
U mnie najlepiej sprawdza się sytuacja, gdy klient od razu mówi, po co te gadżety są potrzebne i dla kogo, bo wtedy łatwiej dobrać sensowne produkty zamiast brać cokolwiek z katalogu. Potem agencja zwykle prosi o logo w dobrej jakości, proponuje technikę znakowania i wysyła wizualizację do akceptu. Warto też od początku ustalić termin i budżet, bo przy materiałach z logo to często decyduje o tym, co realnie da się zrobić.
A
Adrian 2026-05-29 10:54
Odpowiedź do Darek
U mnie najlepiej sprawdza się sytuacja, gdy klient od razu mówi, po co te gadżety są potrzebne i dla kogo, bo wtedy łatwiej dobrać sensowne produkty zamiast bra
Dokładnie, im lepiej określony cel i odbiorca, tym mniej przypadkowych decyzji później przy produkcie, nadruku czy terminie. Dodałbym jeszcze, że dobrze jest od razu ustalić, kto po stronie klienta akceptuje wizualizację, bo na tym etapie często robią się opóźnienia. Tu jest całkiem rzeczowo opisany taki proces krok po kroku: Jak wygląda współpraca z agencją reklamową przy materiałach z logo?.
B
Basia 2026-05-29 22:33
U mnie najlepiej sprawdza się sytuacja, gdy klient na początku mówi, do czego te gadżety mają być użyte i jaki ma budżet, bo wtedy łatwiej dobrać sensowne produkty i technikę znakowania. Potem zwykle agencja przygotowuje wizualizację do akceptacji i dopiero po jej zatwierdzeniu rusza produkcja. Warto też od razu dopytać o realny termin dostawy, bo przy materiałach z logo czasem najwięcej opóźnień wychodzi właśnie na etapie akceptacji projektu. Podobny watek byl tez tutaj: Jaki rozmiar nadruku z logo na koszulce wygląda rozsądnie?.
T
TestKolorow 2026-05-30 11:28
U mnie najlepiej działa, gdy na początku ustala się nie tylko sam produkt, ale też cel i budżet, bo od tego zależy czy ma sens iść w tańsze gadżety masowe, czy coś bardziej reprezentacyjnego. Dobra agencja zwykle dopytuje o pliki logo, kolory, termin i potem przygotowuje wizualizację do akceptu, zanim ruszy produkcja. Warto też od razu ustalić, kto zatwierdza projekt, bo przy materiałach z logo najwięcej opóźnień robią poprawki i czekanie na decyzję.