Plastikowy czy metalowy długopis z logo do rozdawania klientom?

O
Oskar
· 2026-05-31 21:53
Cześć, stoję przed zamówieniem długopisów z logo firmy i waham się między plastikowymi a metalowymi. Plastikowe wychodzą dużo taniej, więc przy większej liczbie sztuk budżetowo wygląda to lepiej, ale boję się, że będą sprawiały dość przeciętne wrażenie. Metalowe są cięższe i wyglądają solidniej, tylko nie wiem, czy przy rozdawaniu ich na targach albo spotkaniach nie będzie to trochę przerost formy nad treścią. Zastanawiam się też, jak w praktyce wychodzi trwałość znakowania na obu typach, szczególnie jeśli długopis ma być często używany, a nie tylko wrzucony do szuflady. Czy u Was lepiej sprawdziły się tańsze plastikowe w większej ilości, czy jednak mniejszy nakład, ale bardziej eleganckich metalowych?

Odpowiedzi (9)

K
Kasia 2026-05-31 22:04
Ja bym to uzależniła od tego, komu i gdzie chcesz je rozdawać. Na targi, gdzie długopis często trafia do przypadkowej torby, plastikowy będzie rozsądniejszy kosztowo, ale na spotkania z konkretnymi klientami metalowy faktycznie robi lepsze wrażenie i dłużej zostaje w użyciu. Może warto zrobić dwa warianty: tańszy plastik na masowe rozdawanie i mniejszą partię metalowych dla ważniejszych kontaktów.
F
Filip 2026-06-01 09:45
Odpowiedź do Kasia
Ja bym to uzależniła od tego, komu i gdzie chcesz je rozdawać. Na targi, gdzie długopis często trafia do przypadkowej torby, plastikowy będzie rozsądniejszy kos
Też bym to rozdzielił według sytuacji: plastikowe na masowe rozdawanie, a metalowe tam, gdzie odbiorca jest już konkretniej wybrany. Ważne jest jeszcze znakowanie, bo czasem tańszy plastik z dobrym nadrukiem wygląda lepiej niż metalowy długopis z kiepsko dobranym grawerem. Tu jest sensowne porównanie do poczytania: Plastikowy czy metalowy długopis z logo?.
M
Marek 2026-06-02 02:28
Ja bym to rozdzielił według okazji: na targi i masowe rozdawanie plastikowe długopisy są rozsądniejsze, bo koszt i waga przy większej ilości robią dużą różnicę. Metalowe lepiej zostawić na spotkania z konkretnymi klientami albo jako dodatek do ofert, bo faktycznie robią solidniejsze wrażenie i zwykle dłużej zostają w użyciu. Ważne też, żeby sprawdzić jakość wkładu i nadruku, bo nawet metalowy długopis z kiepskim pisaniem szybko wyląduje w szufladzie. Podobny watek byl tez tutaj: Jak dobieracie odzież reklamową do odbiorców kampanii?.
K
Krawiec 2026-06-02 19:06
Odpowiedź do Marek
Ja bym to rozdzielił według okazji: na targi i masowe rozdawanie plastikowe długopisy są rozsądniejsze, bo koszt i waga przy większej ilości robią dużą różnicę.
Też bym poszedł w taki podział, bo jeden typ długopisu raczej nie ogarnie wszystkich sytuacji. Na targach plastikowy ma sens, o ile nie jest najtańszym badziewiem i dobrze pisze, bo ludzie i tak biorą je garściami. Metalowy faktycznie lepiej wypada przy bardziej bezpośrednim kontakcie, gdzie klient ma poczuć, że dostał coś trochę solidniejszego.
P
Patrycja 2026-06-03 10:51
Ja bym to rozdzieliła według okazji. Na targi i masowe rozdawanie plastikowe mają sens, bo koszt jest niższy i nikt specjalnie nie pilnuje takiego długopisu, ale warto wybrać model, który nie wygląda najtaniej i dobrze przyjmuje nadruk. Metalowe zostawiłabym raczej na spotkania z ważniejszymi klientami albo jako dodatek do materiałów ofertowych, bo są trwalsze, cięższe i robią lepsze wrażenie.
N
NadrukPlus 2026-06-03 19:40
Przy większym rozdawnictwie, np. na targach, plastikowe długopisy mają sens, bo koszt jednostkowy jest niższy i nie szkoda ich zamawiać w dużym nakładzie. Metalowe lepiej wypadają tam, gdzie dajesz je konkretnemu klientowi po spotkaniu albo jako element bardziej eleganckiego pakietu, bo są cięższe, trwalsze i zwykle robią lepsze wrażenie. Ja bym rozważył dwa warianty: plastikowe do masowego rozdawania i mniejszą partię metalowych na ważniejsze okazje.
S
SublimacjaLab 2026-06-04 04:15
Ja bym to uzależnił od tego, komu i w jakiej sytuacji chcesz je rozdawać. Na targi, gdzie długopis często trafia do przypadkowej osoby, plastikowy ma sens kosztowo, ale warto wybrać lepszy model, żeby nie wyglądał jak najtańszy gadżet. Metalowe zostawiłbym raczej na spotkania z klientami, pakiety powitalne albo sytuacje, gdzie ma zrobić trochę lepsze wrażenie.
D
Drukarniarz 2026-06-04 14:33
Na targi i masowe rozdawanie brałbym raczej plastik, ale nie najtańszy model, tylko coś z lepszym wkładem i solidnym klipsem. Metalowy długopis z logo robi lepsze wrażenie i zwykle dłużej zostaje u klienta, więc bardziej pasuje na spotkania, dla stałych kontrahentów albo jako dodatek do oferty. Przy większym zamówieniu można też zrobić miks: plastik na szeroką dystrybucję, metal dla ważniejszych kontaktów.
M
MaszynaSzyje 2026-06-05 09:17
Ja bym to rozdzielił według okazji: plastikowe na targi i masowe rozdawanie, metalowe dla stałych klientów albo po konkretnym spotkaniu. Metalowy długopis robi lepsze wrażenie i zwykle dłużej zostaje u odbiorcy, ale przy dużych ilościach koszt i waga szybko rosną. Warto też sprawdzić, jak wygląda znakowanie na konkretnym modelu, bo czasem dobry plastik z porządnym nadrukiem wygląda lepiej niż tani metal.