Jak dobieracie odzież reklamową do odbiorców kampanii?
P
PawelB
Mam ostatnio temat z odzieżą reklamową dla kilku różnych grup i widzę, że samo wybranie koszulki albo polaru to za mało. Inaczej patrzę na rzeczy dla ekipy technicznej, inaczej na rozdawane ubrania na targach, a jeszcze inaczej na coś dla stałych klientów, którzy faktycznie mają to potem nosić. Zastanawiam się, czy układacie sobie przy takich zleceniach jakąś prostą matrycę: cel kampanii, grupa odbiorców, typ odzieży, sposób znakowania i realne użytkowanie. Najwięcej problemów mam zwykle z rozmiarówką i trwałością znakowania, bo klient często chce tanio, a później oczekuje efektu jak przy produkcie premium. Jak do tego podchodzicie w praktyce, żeby nie przestrzelić ani z budżetem, ani z jakością?
Odpowiedzi (8)
B
Basia
2026-05-25 08:26
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być jednorazowym gadżetem, strojem do pracy, czy czymś, co ktoś ma realnie nosić po kampanii. Dla technicznych ekip ważniejsza będzie wygoda, trwałość i łatwe pranie, a dla klientów raczej krój, neutralny kolor i dyskretne znakowanie. Taka prosta matryca cel, odbiorca, sposób używania bardzo pomaga, bo od razu widać, gdzie nie ma sensu oszczędzać na jakości.
T
TestKolorow
2026-05-25 09:06
Odpowiedź do Basia
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być jednorazowym gadżetem, strojem do pracy, czy czymś, co ktoś ma realnie nosić po kampanii. Dla technicznych ekip
Też tak to rozdzielam, bo sama kategoria odzieży niewiele mówi bez kontekstu użycia. Dla mnie dochodzi jeszcze kwestia „widoczności” znakowania: przy rzeczach roboczych może być większe i praktyczne, a przy odzieży dla klientów lepiej działa coś subtelnego, żeby nie wyglądało jak typowa koszulka z eventu. Tu jest sensownie rozpisana taka prosta matryca do przejrzenia: Jak dobrać odzież reklamową do odbiorcy i celu kampanii?.
J
Julka
2026-05-25 23:48
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być faktycznie noszona, czy raczej tylko rozdana przy okazji akcji. Dla pracowników technicznych ważniejsza jest wygoda, trwałość i sensowne rozmiary, a przy klientach bardziej pilnuję kroju, koloru i tego, żeby logo nie było zbyt nachalne. Taka prosta matryca typu cel, odbiorca, sposób użytkowania i znakowanie naprawdę pomaga, bo od razu widać, gdzie koszulka wystarczy, a gdzie lepiej dać bluzę, softshell albo coś bardziej jakościowego. Podobny watek byl tez tutaj: Co przygotować dla obsługi stoiska na targi, żeby nie przesadzić?.
F
Filip
2026-05-27 04:39
Odpowiedź do Julka
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być faktycznie noszona, czy raczej tylko rozdana przy okazji akcji. Dla pracowników technicznych ważniejsza jest wy
Też bym od tego zaczął, bo zupełnie inaczej wybiera się rzecz „do paczki”, a inaczej coś, co ma wracać do użytku przez kilka miesięcy. U technicznych grup nie ma sensu iść w efektowność kosztem materiału czy rozmiarówki, bo potem i tak wyląduje to w szafce. Przy klientach patrzyłbym bardziej na neutralny kolor, prosty krój i dyskretne znakowanie, bo wtedy jest większa szansa, że ktoś faktycznie to założy.
S
Szymon
2026-05-26 10:24
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być faktycznie używana dłużej, czy bardziej robić efekt jednorazowy przy akcji. Dla technicznych ekip ważniejsza będzie trwałość, wygoda i sensowne rozmiary, a na targi czasem wystarczy prostsza koszulka, byle dobrze wyglądała w większej grupie. Przy stałych klientach celowałbym raczej w coś mniej nachalnie oznakowanego, bo wtedy jest większa szansa, że ktoś naprawdę będzie to nosił.
A
Atryk
2026-05-27 22:59
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być noszona jednorazowo przy akcji, czy ma realnie zostać w użyciu po kampanii. Przy technicznych ekipach ważniejsza jest trwałość, wygoda i łatwe pranie, przy targach raczej spójny wygląd i cena, a dla klientów coś bardziej neutralnego, żeby nie wyglądało jak chodząca reklama. Taka prosta matryca cel + odbiorca + sposób używania bardzo pomaga, bo od razu widać, gdzie warto dopłacić do jakości, a gdzie nie ma to większego sensu.
K
Krzys
2026-05-28 12:06
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być noszona często, czy raczej ma tylko „zrobić robotę” przy jednej akcji. Dla technicznych ekip bardziej liczy się wygoda, trwałość i sensowne rozmiary, a przy targach wystarczy coś prostszego, ale dobrze wyglądającego od razu po założeniu. Przy stałych klientach celowałbym w mniej nachalne znakowanie, bo wtedy jest większa szansa, że faktycznie będą to nosić.
D
Damian
2026-05-29 04:50
Ja zwykle zaczynam od tego, czy ta odzież ma być faktycznie używana, czy bardziej robić zasięg przy jednorazowej akcji. Dla technicznych osób patrzę na wygodę, trwałość i sensowne rozmiary, a przy targach bardziej na prosty fason i koszt, bo często liczy się skala. Przy stałych klientach lepiej sprawdzają się rzeczy mniej „reklamowe” z wyglądu, bo wtedy jest większa szansa, że ktoś naprawdę będzie to nosił.